Подкрепа за антиимпериалистическата борба на народа на Нигер!

На 26 юли в западноафриканската държава Нигер беше извършен военен преврат. В резултат на преврата проимпериалистическият президент Мохамед Базум е свален и арестуван и на власт идва формираният Национален съвет за защита на родината, ръководен от командващия президентската гвардия генерал Абдурахаман Чиани.

Има малко информация за хората, извършили преврата и техните планове. Но действията и изявленията, които са известни, ни позволяват да определим преврата като прогресивен, с цел да освободи Нигер от оковите на неоколониализма и от империалистическата зависимост и експлоатация.

Националният съвет за отбрана на родината обяви оттеглянето на Нигер от военното споразумение с Франция, спирането на износа на уран и злато там и даде на Франция 30 дни да изтегли войските си от страната. Народът на Нигер подкрепя военната администрация. Хиляди хора демонстрират с антиколониалистки, антиимпериалистически лозунги като „Франция – вън!“, „Сбогом на империализма!“.

Нигер отдавна има много тясна зависимост от Франция. Африканката страна е френска колония до 1960 г. И след обявяването на „независимостта“, подобно на много други страни, държавата попада в ситуация на неоколониално робство, при което бившите колонии, придобили формален суверенитет, са управлявани от марионетни правителства и продължават да бъдат експлоатирани от империалистическите сили.

След 63 години на „свободно“ и „суверенно“ развитие, Нигер остава една от най-бедните страни в света и е силно зависима от чуждестранна помощ. Според сваления президент Мохамед Базум чуждестранната помощ представлява 40% от бюджета на Нигер. Това е въпреки огромните запаси от уран, най-важният минерал за ядрената енергия.

Франция и Европейският съюз като цяло, САЩ и ООН се противопоставиха на военния преврат и подкрепиха сваления президент. Европейският съюз, Франция и САЩ спряха финансовата помощ за Нигер. Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) наложи санкции срещу Нигер и заплаши с военна намеса, което беше подкрепено от Париж и Вашингтон.

Въпреки това империалистическата хватка на африканския континент очевидно се разхлаби. Лидерите на Мали и Буркина Фасо, които също наскоро организираха военни преврати срещу неоколониалната зависимост от империализма, застанаха на страната на военните бунтовници в Нигер и казаха, че атака срещу Нигер би била равносилна на обявяване на война на техните страни. Сенатът на Нигерия, най-голямата държава в Африка по население и член на ECOWAS, отказа да се съгласи на намеса в Нигер. Срещу интервенцията се обявиха още Чад, Алжир и Гвинея.

След изтичането на едноседмичния ултиматум на ECOWAS интервенцията не се състоя. Виктория Нюланд отиде да помогне за възстановяването на „демокрацията“ в Нигер и предложи „помощ“ на нигерийските военни от името на САЩ, но те „показаха малък интерес“. Очевидно САЩ са искали да купят новото ръководство на Нигер, но предложението е било отхвърлено.

Неоколониалните вериги на африканския континент се разпадат. Дългогодишната унизителна зависимост на Африка първо от метрополиите, а след това от западните „демократични партньори“, разширяващото се присъствие на Русия и могъщия Китай на африканския континент и накрая военният сблъсък между Русия и НАТО на територията на Украйна и действията на Русия срещу американския и европейския империализъм са послужили като тласък за националноосвободителната борба на африканските народи.

Докато САЩ и Европейският съюз са затънали във войната в Украйна, борците за свобода в Африка прекъсват експлоататорските връзки с империализма, изхвърлят империалистическата армия от своята територия и се обръщат към Русия. Пред очите ни се изгражда нов световен ред, далеч от мечтания от империалистите.

Разбира се, движението в Африка далеч не е социалистическо, но е антиимпериалистическо и удря хегемонията на световните терористи САЩ и Европа, която се е огънала под САЩ. Африканското движение за освобождение от унизителната зависимост и безмилостната експлоатация отслабва империализма и трябва да бъде подкрепено от всички прогресивни сили на света.

ПОДКРЕПА ЗА АНТИИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКАТА БОРБА НА НАРОДА НА НИГЕР!

НЕ НА ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКАТА ВОЕННА ИНВАЗИЯ НА ЗАПАДА!

ДОЛУ ИМПЕРИАЛИЗМА! ДА ЖИВЕЕ НАРОДНАТА БОРБА!

Антиимпериалистически фронт 

Движение “23 септември”, Информационен отдел