1 година от началото на въоръжения конфликт Русия-НАТО в Украйна

СЪВМЕСТНА ПОЗИЦИЯ

на антиимпериалистически организации от Балканите

по повод 1 година от началото на въоръжения конфликт Русия-НАТО в Украйна

Измина 1 година от началото на въоръжения конфликт между Русия и НАТО в Украйна.

САЩ, които ръководят НАТО, обявиха ясно целите на тази война.

Вкарването на Украйна в НАТО и ЕС, заедно с това разрушаването на Русия като световна сила, която има капацитета да блокира империалистическото настъпление на Изток. Западът (САЩ-НАТО) се нуждае от поражението и разпада на Руската федерация за да подчинят независимите нации – всички тези, които работят за новосъздаващия се многополюсен свят. Отслабванeто на Китай също е запланувано чрез поражението на Русия. За всичко това украинският фашистки режим влезе в ролята на марионетка на НАТО на бойното поле.

Близкото вкарване на Украйна в НАТО и създаването на американски бази само на няколкостотин километра от Москва, изправи Русия пред смъртоносна заплаха. САЩ-НАТО демонстративно се отметнаха от собствените си декларации, които изключваха разширяването на НАТО на Изток (към бившия СССР). Те демонстративно се отметнаха дори от Минските споразумения (създадени официално през 2015 година за спиране на конфликта в Източна Украйна) – това ясно пролича от коментарите на бившите ръководители на Германия и Франция Ангела Меркел и Франсоа Оланд. Точно обратното – използвайки своите наемници в Украйна, от 2014 година насам САЩ-НАТО започнаха война срещу рускоговорящото население на Донбас. Те са виновни за смъртта на повече от 14 хиляди души, жертви на агресията им преди започнатата на 24 февруари 2022 година от Русия специална военна операция. Срещу руснаците и рускоговорящите в Украйна се провеждаше политика на ограничения и дискриминация. Украйна непрекъснато прокарваше закони, с които ограничаваше права на руснаците и превърна живота им в живот на потискано малцинство.

Никоя независима и суверенна държава не може да търпи такова отношение към своите сънародници. През декември 2021 година Западът арогантно отхвърли, без никакво обсъждане, предложенията на Русия за търсене на мир и взаимни гаранции за сигурността. Това превърна военните действия в единственото решения пред Русия за да се защити.

Русия води в момента една трудна борба с неясен изход, като тя напрактика се изправя срещу целия военен потенциал на Запада. От тази борба зависи бъдещето на света.

Народите на Балканите сме изпитвали на гърба си постоянното вмешателство на силите на Запада във вътрешните ни работи. Днес ние страдаме от бруталната експлоатация на нашите ресурси и богатство, като това става чрез неолибералните политики на САЩ, ЕС и МВФ.

Ние добре разбираме, че победата на САЩ-НАТО в Украйна, освен всичко друго, означава, че Западът ще започне нови войни на Балканите за да вкара страните от Западните Балкани в своите структури. Очевидно е, че САЩ-НАТО искат да разрешат в своя полза това, което не успяха чрез войните от 90-те години на ХХ век.

Организациите, които подписват настоящата съвместна позиция, са убедени, че трябва един път завинаги да се сложи край на империалистическото разширяване и ограбването на човечеството от Запада. Ние сме за нов международен ред, основан на равноправни, независими и суверенни държави, които да си взаимодействат в условията на многополюсен свят. Този нов свят ще се основава на мирно съвместно съществуване и нов тип развитие на народите.

Стратегическата победа над Западния блок в Украйна е необходима стъпка в тази насока.

Призоваваме народите на Балканите да се борят за:

» Поражението на САЩ и съюзниците му във войната им срещу Русия и във всички останали войни по света, причинени и ръководени от Запада.

» Премахването на незаконните санкции срещу Русия и редица други държави по света.

» Спиране на участието на балканските държави във военните авантюри и провокации на НАТО.

» Неприемането на разширяването на НАТО с нови държави-членки.

» Едностранното напускане на НАТО от балканските държави.

» Ликвидирането на американските военни бази, които са средство за подчинение на нашите държави и плацдарм за нови агресивни действия на Балканите.

» Прекратяването на механизмите на Запада за икономическа експлоатация над нашите балкански държави. 

  • Движение “23 септември” – България
  • Нова комунистическа партия на Югославия – Сърбия
  • Платформа за независимост – Гърция
  • Социалистическа работническа партия – Хърватия

Движение “23 септември”, Информационен отдел