Интервю с немската организация „Антиимпериалистическо действие“

Здравейте! На първо място, бихте ли се представили? Какви са целите ви?

Здравейте, другари, ние сме немската група „Antiimperialistische Aktion“, което се превежда като „Антиимпериалистично действие“. Ние сме група от антиревизионистки, революционни комунисти, която се стреми да сложи край на глада, край на всички форми на експлоатация и край на войните. Групата ни се опитва да установи социалистическа, антиимпериалистична немска държава и общество. Също така подкрепяме други антиимпериалистични групи, организации и партии по целия свят в тяхната борба срещу империализма, капитализма и фашизма.

Какви мотиви стоят зад създаването на „Антиимпериалистично действие“?

Борбите на немската левица от години имат много проблеми. Не само, че немската левица е почти напълно либерална, ревизионистка, реформаторска и частично защитаваща или дори активно подкрепяща империализма, но в същото време имаме тук преобладаващ политически абсурд: „Антинемците“ („Antideutsche“). Те демонстрират абсолютна солидарност с държавите на Израел и САЩ, обвинявайки всеки критик, че е антисемит. Подкрепят немския и американския империализъм, обявявайки, например, войната в Ирак през 2003 г. за антифашистка, а в момента подкрепят сегашното фашистко правителство в Украйна. Голяма част от тях открито подкрепя капитализма. Въпреки че много от немската левица няма да се опишат като „Антинемци“, то „Антинемците“ са повлияли доста върху левите в Германия и е трудно да се направи разграничение между повечето от тях и „Антинемците“.

Повечето от немските леви (поне косвено) подкрепят империализма, което може добре да се види по време на атаката на НАТО срещу Либия. Също така има голям процент от немската левица, който подкрепя духовните фашистки „умерени бунтовници“ в Сирия или просто игнорира въпроса. Ние не можем да се съгласим с това, като по този начин решихме да формираме антиимпериалистична, антиревизионистка комунистическа група. Накратко казано, може да се каже, че немската левица ни мотивира да създадем група на антиимпериалистични и революционни комунисти.

Провеждате ли някакви кампании?

Разпространяваме брошури, листовки и стикери, засягащи атаката на НАТО срещу Либия, подкрепата за псевдоислямските духовни фашистки „умерени бунтовници“ в Сирия и фашисткото управление в Украйна. Организирахме много беседи по въпроса за ситуацията в Сирия и прогреса на Съветския съюз при Сталин. Проведохме много демонстрации в големите немски градове – Берлин, Хамбург, Франкфурт, Мюнхен и т.н., – засягайки фашизма в Украйна (дори преди насилствените действия на Майдана и фашисткия преврат), гражданската война в Сирия, атаката на НАТО срещу Либия, израелските нападения в Газа и ежедневната империалистична и капиталистическа лудост. С потиснатите до краен предел хора организирахме първата немска демонстрация в подкрепа на Зелена Либия и ще организираме в скоро време още една демонстрация в подкрепа на Зелената съпротива и либийския народ. Нашата солидарност винаги се изразява открито и силно в нашите социални медийни канали.

Когато стане дума за Германия, на ум ни идва войнствената антифашистка сцена и успешното масово организиране срещу неонацистите. Бихте ли ни казали каква е разликата между вашата група и автономните антифашисти?

Както обяснихме в първия отговор, голяма част от така наречените антифашисти в Германия не се борят с истинския фашизъм като този в Украйна, а водят (заедно с буржоазните сили, които отчасти финансират фашизма в Украйна!) безполезни битки срещу изолирани дузини неонацисти, които нямат политическа власт и никой не ги взима на сериозно. Автономната левица също е много повлияна от анархистичните и „антинемските“ идеи, както казахме по-рано, и частично е антикомунистическа и/или не се бори срещу империализма.

Ето защо в общи линии не е възможно да работим с повечето от автономната сцена, тъй като те не се борят срещу империализма, като дори понякога го защитават и аплодират. Въпреки че не се възприема така в международен план, Германия всъщност има много малка антифашистка сцена. Всички по-големи „антифашистки“ демонстрации всъщност събират предимно дребнобуржоазни и либерално-леви сили. Това са същите сили, които подкрепят глобалните интервенции на НАТО и хуманитарните бомбардировки, докато в същото време се имат за „големи антифашисти“. Бихме казали, че нашите позиции са несъвместими с тези групи, защото те са или реформаторски, капиталистически, проимпериалистични, ревизионистки или всичко накуп.

В Швеция групата ни беше доста демонизирана от медиите. Как е при вас в Германия? Какво ще кажете за русофобията в Германия?

Русофобията е силна в немското медийно пространство, но като цяло хората не са русофоби. Медиите се опитват буквално да представят Путин като новия Хитлер, което, отнасяйки се до немската история, е може би най-неподходящото нещо. Средствата за масова информация тук са станали едностранчиви, така че има много хора, които не ги слушат. Медиите напълно ни игнорират, насърчавайки активно „антинемските“ позиции (тъй като те не са в противоречие с техния проимпериализъм). Ако говорят за нас, то те се опитват да ни се подиграват, да ни обрисуват като привърженици на масови убийци и да разпространяват абсурдни лъжи, особено, подчертавайки факта, че показваме солидарност с Новорусия, заради което, знаейки тяхната позиция относно Русия, ни изкарват като супер злодеи. „Антинемците“ също започнаха клеветническа кампания срещу нас заради подкрепата ни към Народния фронт за освобождение на Палестина, другарите ни от „Борба“ и Новорусия.

Чуждестранните медии също от време на време пишат статии за нас. Появихме се в няколко вестника в страни като Сърбия и Русия, както и в интервюта за новосъздадения немски отдел на „Русия днес“.

Бихте ли казали повече за демонстрацията, която организирахте срещу посещението на украинския президент в Германия през изминалата година? Какво се случи?

Организирахме демонстрация на 7 февруари 2015 г., няколко часа преди големия протест срещу Конференцията по сигурността в Мюнхен, което само на думи е конференция по сигурността, а всъщност това е конференция на НАТО за създаването на нови войни и оръжейни сделки. Украинският президент Петро Порошенко беше поканен да обсъди със западните империалисти „въпроса за Донбас“. Самият Порошенко говори на демонстрация на украинските неонацисти в центъра на Мюнхен в същия ден. Всъщност Мюнхен е сърцето на немските тайни служби и дейностите на ЦРУ в подкрепа на украинските нацисти и сирийските бунтовници. Поради тази причина техният лидер Степан Бандера живее в Мюнхен преди да бъде екзекутиран от КГБ заради неговите военни престъпления.

Знамето на демонстрацията ни гласеше „Солидарност с антифашистка Новорусия“ и показваше как Сталин удря Бандера в лицето. Присъстваха около 300 човека на демонстрацията. Както казахме по-рано, далеч по-голяма част от немската левица е проимпериалистична и поради това се изправихме пред трудности с много псевдолеви и украински фашисти.

Но въпреки това, тази демонстрация и последващите протести срещу Конференцията по сигурността в Мюнхен бяха с голям успех. Тогава 300 души вървяха зад знамето ни и скандираха антиимпериалистични лозунги. Бяхме интервюирани от местните радиа, немския канал на „Русия днес“ и няколко леви новинарски медии. Много нови другари се свързаха с нас и се присъединиха към редиците ни, за да се борят срещу империализма!

Накрая, как възнамерявате да работите, за да разширите групата си?

Надяваме се групата ни да се разшири като продължим да организираме демонстрации, дискусии, разпространяване на брошури, листовки, стикери и активно да излизаме по улиците, за да разговаряме директно с хората. Планираме да разпространим „Зелената книга“ на Муамар Кадафи, да разпространяваме информация за Либийската Джамахирия и социализма, водейки борба срещу преобладаващия реформизъм и ревизионизъм в немската левица и възраждайки идеите на Ернст Телман и Карл Либкнехт.

Източник: https://donbassforeningen.wordpress.com/2015/10/06/interview-with-german-group-antiimperialistische-aktion/

Превод на български: https://anticapitaliststruggle.wordpress.com/2016/11/10/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E-%D1%81-%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B8/