Британската терористична държава преследва комунисти с “антитерористично” оправдание

Във Великобритания по всичко личи набира сила кампания за преследване на известни и резултатни дейци, които противостоят на ционистката агресия срещу Палестина. Това е сигурен признак, че правителството се паникьосва от загубата на контрол при представянето на събитията в раздираната от войната Газа. Има опасност за правителството да излезе на показ неговата роля в подкрепата и снабдяването на агресорите, които извършват истински геноцид.

Какво се случи? Първо, на 25 ноември 2023 година бяха арестувани четирима дейци на Комунистическата партия на Великобритания /марксисти-ленинисти/ по време на Националния протест за солидарност с Палестина. Полицията атакува щанд, на който партията раздава свои агитационни материали – сред тях е и книга, публикувана преди 9 години, която обяснява историята на ционизма. На арестуваните е обяснено, че тази книга или дори само корицата й “подстрекават към расова ненавист”. Задържат ги за 24 часа, освободени са под гаранция и е образувано следствие.

Докато другарите са в ареста, полицията извършва в 3 часа след полунощ обиски по домовете им. Конфискуват техните телефони, компютри и изземват агитационни материали. При пускането им от ареста полицията иска задържаните да гарантират, че: няма да продават и раздават агитационни материали; няма да се отклоняват от официално разрешените маршрути на протестните шествия и няма да “носят свастики”?! (властта обвинява комунистите, че “носят свастика” заради корицата на тяхна брошура, която показва, че ционизмът е побратимен с фашизма). Съдебните дела са насрочени за февруари.

Полицията извърши второ нападение над протестиращите в Лондон – този път на 13 януари 2024 година. Това стана в момент, когато агресорът Израел е изправен пред Международния наказателен съд в обвинения за геноцид, а британският флот изстреля ракети по Йемен в опит да прекрати неговата подкрепа за арабите в Газа. Този път полицията излезе на лов не под предлог, че бори “антисемитизъм”, а защото трябвало да накаже “симпатизанти на терористите”.

Другарите от КПВБ (марксисти-ленинисти) участваха в тази демонстрация, заедно със стотици хиляди протестиращи британски работници. Демонстрацията беше подчертано съдържателна и боева и се превърна в решителен протест в подкрепа и защита на народа на Палестина. Работниците открито изразиха огромното си възмущение от безсрамното и грабителско съучастничество на британското правителство и управляващата класа в поредната военна агресия.

Британският империализъм играе определена роля в настоящото клане и вече близо столетие осъществява и поддържа колониални престъпления в Палестина. Именно британският елит изобретява и използва и до днес ционизма, за да държи в подчинение народите от Близкия Изток и да съхрани империалистическия контрол над богатствата му, по-специално находищата на петрол. Ето защо комунистите считат за свой дълг да участват в протести срещу тази политика – и те го направиха, въпреки повдигнатите срещу тях полицейски обвинения.

Така например, Ранджит Брар от партията излезе да говори пред множеството и заяви, че полицейските обвинения са ограничили правото му да разпространява брошури, но не са в състояние да го спрат в изразяването на своята цялостна подкрепа за Палестина. Той изтъкна, че британската комунистическа партия успя да създаде правдиво обяснение за случващото се в своята брошура, конфискувана от полицията. Затова и властта поръча преследвания срещу тях. Но революционерите ще направят всичко необходимо и занапред за израстването  на антивоенното движение, за да може то да познае своята истинска роля и потенциал.

Брар разясни, че лозунгът “От реката до морето – Палестина ще бъде свободна” не е послание от омраза, а послание за мир. Тази идея обединява всички, които пазят основните човешки и национални права на палестинците и искат те да получат свобода след десетилетия на незаконна окупация, осъществяван расистки апартейд и геноцидни кланета. Този лозунг не е призив за премахването на отделни личности, а изразява нуждата от унищожаването на сегашната система в Израел – системата на институционализиран расизъм, етнически прочиствания и колониален терор.

Ционистите действат ръка за ръка с британската държава

Нашите послания и другари са били приети много добре от протестиращите. Но на събитието са се оказали неизвестни за нас до този момент “съгледвачи”, които били част от крайна ционистка организация (с безобидното име на някакъв сайт ‘Harry’s Place’). Те са действали съгласувано с полицията за да създадат обсановка, при която протестите в подкрепа на Палестина да бъдат изкарани като прояви на “антисемитизъм” и “протероризъм”.

Подобни обвинения отдавна са взети на въоръжение от правителствата на Запада през последните двадесетина години. Хвърляйки тези думи като заклеймяване, те искат да затапят устите, да разпокъсат и криминализират опозиционите сили спрямо ционизма и държавата на заселническите колонии – Израел.

Практиката с ареста от 13 януари ясно показва връзката между британската държава и нейните ционистки съюзници. Въпросната ционистка организация несъмнено има пряка връзка с градската полиция. Забелязвайки нашия партиен щанд на протеста и високия интерес към него, съгледвачите информират полицията посредством туитър платформата. Там те публикуват снимки на нашата брошура, на другари, които са я раздавали и дори публикуват карта… с точното разположение на нашия щанд.

Съгледвачите публикуват информацията си като инструкция и моментът за  полицейската провокация е подходящо избран. Големият протест тъкмо свършва, а нашите другари се готвят да приберат разположената шатра и донесената партийна литература.

Обстановката е такава, че наоколо няма минувачи и свидетели. В този момент около 50 полицаи връхлитат на нашите другари, обграждат ги и започват конфискация на брошурите. Арестуват трима от нашите дейци – всички, които предварително са посочени по снимки от съгледвачите в социалната мрежа “Туитър”. Полицията се съсредоточава върху нашата брошура за Палестина, която раздаваме от октомври 2023 година – отново по информация на съгледвачите-ционисти. Полицейските служители се позовават на доноса, че посредством брошурата ние сме подкрепящи “групировката ”Хамас”, която е забранена организация” и следователно попадаме под ударите на Антитерористичния закон.

Нашите трима другари са отведени до полицейско управление Хамерсмит и са задържани за 28 часа. Междувременно значими антитерористични отряди щурмуват домовете им. Т.нар Антитерористичен закон (произлиза от 70-те години на 20. век и е насочен срещу освободителното движение на Ирландия) дава на властта широки правомощия и лесно прилагане на крути репресии срещу британски граждани. Особено ако ние им позволим, използвайки този прецедент, да го прилагат свободно срещу нашата дейност.

Това е непропорционална и неоправдана държавна сила за потушаване на недоволството, която има за цел да подчини, заглуши и потиска политическото несъгласие.

На следващия ден, 14 януари, група от наши другари, приятели и роднини на задържаните се събрахме пред полицейското управление с искане за освобождаването им. На този мирен протест нашият другар Раджит Брар беше дошъл с 5-годишния си син. Отново съгледвачи на ционистката организация го посочват на полицията като деец, който трябва да бъде арестуван.

Така, полицията със забележителна бързина изскочи от районното управление и арестува Брар за 24 часа, обвинявайки го в подкрепа на тероризма. Това стана, въпреки неговата невиновност при предишния му арест /от 25 ноемви 2023 година/ и факта, че той не е нарушил условията на гаранцията, с която беше пуснат тогава.

Полицейската бруталност стана съвсем очевидна. При ареста Брар искаше да е сигурен, че малкият му син след неговото отвеждане ще бъде в безопасност и в ръцете на неговите другари. Полицията злобно отвърна, че може да се “погрижи” за детето – като го изпрати на социалните служби. Стана съвсем очевидно какво насилие заплашва борещите се работници – държавата употребява непропорционално насилие. Могат да те арестуват, да ти закрият банковите сметки и да те лишат от дом. Заплашват дори да отнемат децата ти!

Историята се повтори отново. Докато Брар е в ареста, между 10 и 20 тежковъоръжени полицаи щурмуват дома му. В този момент там са съпругата му, трите им деца и техен приятел. Полицията ги държи принудително отвън, защото така гарантирала за сигурността им по време на обиска. Сигурно са обезвреждали работилницата за бомби, която Брар като един страшен терорист, е изградил в дома си?!

Изземват от дома му брошури и принтер. Вероятно това са “доказателства” за ужасното престъпление да пишеш материали, които отварят очите на обществото. Брилянтните детективи конфискуват принтери от домовете на всички наши другари. И не обръщат внимание на малка подробност. Брошурата, с която ни обвиняват в противозаконна дейност е цветна, докато всички конфискувани принтери са за черно-бяло разпечатване.

Нека отново обърнем внимание на съществения момент. Към днешна дата общо нашите арестувани другари са 7 души. Всичките при задържането им са обвинени в прокарване на “реч на омразата” и за “подкрепа на тероризма”. На нито един от тях обаче не е предявено обвинение. Нещо повече – не съществуват основания за повдигането на подобни съдебни обвинения. Ние нито сме поддръжници на тероризъм, нито сме антисемити. Тъкмо обратното.

Ние се противопоставяме на терористичната държава на нашите управляващи във Великобритания и на техните марионетки в Израел, Украйна и Сирия. Ние се изправяме срещу антисемизма, ислямофобията и всички расистки методи, които управляващата британска класа налага по целия свят. Това, което тя прави, за да разделя и настройва народите един срещу друг, да ги кара да воюват. Ние отхвърляме потресаващите престъпления срещу народите, които всекидневно се извършват от магнатите на финансовия капитал от Ню Йорк, Лондон, Париж и Берлин. Наша цел е да отстраним тази адска власт и да изградим свят без експлоатация, без расизъм и без войни. В мечтания от нас свят мнозинството от народа ще живее пълноценно и с достойноството на горди хора.  

Няма основание ние да бъдем преследвани – нито законово, нито морално. Нашата брошура не е в подкрепа на “терористите от Хамас”, а е в подкрепа на правото на палестинския народ да се съпротивява. И това право е признато от ООН още преди 50 години. Не ние избираме организациите, които да представляват борбата на палестинците за свобода – това не е наша работа. Нашата работа е да обясним на британския народ защо съпротивата срещу колониалното господство е неизбежна и необходима.

Няма как копоите на кралската полиция да открият димящото дуло. И ако ни повдигнат съдебно обвинение, то със сигурност това ще е по политически мотиви и в заобикаляне на закона. Това ще е явно доказателство, че правителството отчаяно търси начини да спре движението за солидарност с Палестина. Голям е техният страх от обединяването на масовото протестно движение с тези дейци, които носят знание, задават насока и работят за увеличаване на ударната сила на протестите.

В случай, че властта реши да съди другарите ни, ние ще окажем мощна защита по всички фронтове – правен, морален и политически. Не се съмняваме, че масовото движение за Палестина ще се притече в наша подкрепа.

Дори и да не бъдат повдигнати обвинения, много ясно личи линията на държавното преследване на нашата партия. Няма съмнение, че тази линия произлиза на правителствено ниво. Да си спомним за бившия (уволнен) министър на вътрешните работи Суела Брайвърман, която още в началото определи протестите за Палестина и срещу извършвания геноцид като “протести, носещи омраза”. Същата заяви, че полицията следва да сломи протестите с твърда ръка.

Ние няма да отстъпим

Към момента четиримата арестувани на 13 януари наши другари са на свобода под условие на “протичащо разследване”. В края на март държавата следва да обяви дали ще ги съди. Гаранцията при пускането им изисква те да не посещават никакви организирани или спонтанни протести. Забранява им се дейност в Уестминистерския район, където бяха задържани.

Нашите адвокати ще се стремят да премахнат наложените всеобхватни и диспропорционални мерки. Тези мерки нямат връзка с каквото и да било потенциално престъпление, а целят единствено да ни попречат в нашата политическа задача да сме в масовото движение и да говорим открито.

Нашите другари бяха арестувани само защото изразяват подкрепата си към народ, който е подложен на варварска и престъпна атака. А държавата Великобритания, която извършва арестите, е напълно съучастна на същите тези престъпления: в започването и поддържането на 75-годишния геноцид над народа на Палестина; в създаването на митологемата на ционизма; и в предизвикването на войни срещу всички народи на Близкия Изток, последната от които е незаконното и варварско нападение над съпротивляващия се Йемен.

Кои са истинските престъпници тук? Кои са истинските терористи?

Приканваме всички във Великобритания, които казват, че са за свободата на словото и в подкрепа на правата на Палестина, да надигнат своите гласове. Защото е очевидно – атаката над посланието ни “Палестина има право да съществува, тя има право на съпротива” е всъщност пряк опит нашето мощно движение да бъде криминализирано и разнищено.