Борбата на социалистическа Куба срещу коронавирус

Вече са 14 бригади Хенри Рийв, които се борят с COVID-19. 30/03/2020.

Хавана, 30 март 2020 г. – Четиринадесет бригади от Международния контингент от лекари, специализирани в ситуации при бедствия и сериозни епидемии Хенри Рийв, с 593 кубински профеционални здравни специалисти, се борят в други държави с новия коронавирус на SARS CoV-2, причинител на COVID-19, който се е разпространил в повече от 174 страни.

Докторът Хосе Анхел Портал Миранда, ръководител в Министерството на общественото здравеопазване (MINSAP), съобщи тази неделя във видеоконференция с акредитираната в Хавана национална и чуждестранна преса, че от тях 179 са лекари, 399 медицински сестри и 15 здравни технолози, и подчертава че 338 са жени.

Този нов жест, макар и не всички държави да са успели да го направят, ще продължи да отличава Кубинската революция, каза министърът и поясни, че „бригадите Хенри Рийв, които днес помагат на други държави, по никакъв начин не застрашават вниманието за здравето на народа”.

Куба има 95 000 лекари (девет на всеки хиляда жители) и 84 000 медицински сестри и достатъчно наличност на човешки ресурси, за да помогне на други народи в борбата срещу новия патоген, без това да засяга обслужването на нашето население, каза той.

Портал Миранда каза, че Куба има история на солидарност, която никой не може да опетнява и дава пример, че в този смисъл се подкрепя принципът да споделяме това, което имаме, а не това, което ни е останало.

Контингентът от създаването си от Команданте Фидел Кастро през септември 2005 г. е бил с 28 бригади в 22 страни, повече от 7 950 професионалисти са изправени пред последиците от 16 наводнения, осем урагана, осем земетресения и четири епидемии и си струва да се подчертае трите бригади, които се сблъскаха с Ебола в Западна Африка, казва ръководителият.

От исканията, отправени от някои правителства пред настоящата епидемия, Куба подготви бригади и днес те са във Венецуела, Никарагуа, Италия, Суринам, Ямайка, Гранада, Андора, островите Сент Китс и Невис, Хаити и други нации.

Винаги готови да отидат на онези места на планетата, засегнати от бедствие или епидемия, членовете на „Хенри Рийв“ са потопени в кубинската здравна система, където всеки ден се грижат за народа си и допринасят за гарантиране на най-ценното право: здравето, и поставят името на Куба на най-високото място.

(Cubaminrex- ACN)