Почти 10 милиона ограмотени от Куба чрез метода “Аз мога”

ПАРИЖ: Куба съдейства за ограмотяването на хора от различни държави по света с метода „Аз мога” и вече 9 800 000 са ограмотените, потвърди пред ЮНЕСКО министърът на образованието Ена Елса Веласкес.

В обръщение на министерството в рамките на Световната конференция за ограмотяване, организирана от образователния отдел на ООН, министърът подчерта ключовата роля на острова, подпомагайки нуждаещите се държави в сферата на образованието.

Според Веласкес, имайки предвид броя хора, които получават основни умения по четене и писане в момента, ограмотените посредством метода „Аз мога” скоро ще надхвърлят 10 000 000.

Министърът подчерта, че в зависимост от нуждите на всяка страна програмата е била съобразена и преведена на различни езици – английски, френски, португалски, а също и на местни индиански езици – кечуа и аймара.

Говорейки за кубинския случай, министърът обърна особено внимание на приоритета, който трябва да се отдаде на достъпното за всеки образование, за което се отделят 23% от държавния бюджет.

Също така, обърна внимание на високото ниво, което е достигнало образованието в карибските страни благодарение на една широкообхватна образователна програма, която води началото си от Кампанията по ограмотяване, започнала да действа веднага след триумфа на Революцията от 1959 година.

Благодарение на Кампанията 707 212 души са се научили да четат, факт, който изважда Куба от списъка на неграмотните страни на 22 декември 1961 г. и тази година ще се честват 55 години от тази дата. Министърът припомни, че през 1964 година комисия на ЮНЕСКО посещава Куба, за да се запознае по-отблизо с програмата и в заключението й е посочено: „Успехът не е чудо, а трудна победа, постигната с цената на много труд, техника и организация”.

По време на откриването на срещата главният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова, припомни, че ограмотяването е част от фундаменталното развитие и международната общност следва да направи по-големи усилия в тази посока, тъй като все още има 758 000 000 неграмотни по света.

Източник: Гранма, Официален орган на Централния комитет на Кубинската комунистическа партия