Движение “23 септември” проведе кампания в подкрепа на Сирия

Движение “23 септември” проведе кампания за подкрепа на народа и правителството на Сирия след мощното земетресение от 6 февруари 2023 година. На призива на организацията за събиране на парични средства за Сирия се озоваха всички членове и мнозина от привържениците на движението. Събраните пари бяха внесени днес, 22 февруари в посолството на Сирийската арабска република в София. Част от даренията бяха събрани от присъстващите на проведения разговор с д-р Мохамед Ибрахим, председател на Асоциацията на сирийците в България. Неговата лекция “Сирия в беда – санкциите, войната, земетресението” даде актуална информация и оценка за случващото се, което също беше част от кампанията. Лекцията може да бъде гледана на ютуб канала на “23 септември”.

С гордост отбелязваме, че солидарността към сирийския народ се прояви с мощна сила от страна на българския народ. Българският народ не се съобрази с официалната политика, която цели да накаже и пренебрегне Сирия, заради избраната от народа й своя власт. Стотици са даренията в посолството на дрехи, лекарства, храни и техника. Даряват както отделни хора, така и някои организации и сдружения.

Нашето движение отправи и следното писмено послание, което ще бъде предадено в Сирия:

 

ПОСЛАНИЕ НА СОЛИДАРНОСТ С НАРОДА НА СИРИЙСКАТА АРАБСКА РЕПУБЛИКА

Приемете нашето искрено съчувствие и съболезнования.

Във връзка с многочислените жертви и големите разрушения в редица райони на Сирия в резултат на мощното земетресение на 6 февруари 2023 година, изразяваме дълбоко съчувствие и съболезнование на пострадалите и техните семейства, както и на президента, правителството и целия народ на Сирийската арабска република.

Уверени сме, че под ръководството на президента Башар Асад, сирийският народ ще ликвидира последствията от това тежко природно бедствие и ще стабилизира живота на хората в пострадалите райони колкото е възможно по-скоро.

В този труден момент изразяваме и нашата солидарност със справедливата борба на сирийския народ за защита независимостта и териториалната цялост на страната.

Движение “23 септември” намери за необходимо да окаже парична помощ към Сирийската арабска република, която да спомогне близките на жертвите и всички, нуждаещи се от подкрепа.

Дарените средства са събрани от организацията и нейни привърженици, включително и по време на лекция за сегашната ситуацията в Сирия, изнесена с участието на председателя на Асоциацията на сирийците в България.

С уважение и подкрепа:

Движение “23 септември”

 

Напомняме още, че Сирия и нейното правителство са обект на тежки престъпления, които “евроатлантическите партньори” на официална България извършиха и продължават да извършват в преследване на своите империалистически интереси.

Тежката хуманитарна ситуация е предопределена от поредица агресивни действия на Запада от 2011 година насам:  престъпните икономическите санкции, наложени едностранно от 2020 година от САЩ и подкрепени от ЕС – те възпрепятстват икономиката и търговията на Сирия, лишавайки я от лекарства, храни и горива, като задушават икономическото й развитие; безумната външна военна агресия от 2011 досега, осъществена от САЩ, Великобритания, Франция, Израел, Турция и други американски марионетки, която уби стотици хиляди и изгони милиони сирийци от родината им, като остави значителни части от страната в руини, с нарушена инфраструктура и без ток; незаконната окупация на територии на Сирия от САЩ, Турция, кюрдски групировки и наемници-ислямисти, които ограбват петрола, храните и други природни богатства, като към това следва да се добавят редовни ракетни обстрели на Израел към столицата Дамаск. Международните институции остават слепи и глухи към агресорите и не правят нищо Сирия да въстанови своя суверенитет и независимост. Ето защо, сирийският народ продължава да оказва съпротива на агресорите и да брани родината си от кървавите ръце на реакцията.

Грозното лице на империализма се разкри по най-явен начин и в настоящата ситуация. Ръководството на ЕС след земетресението първоначално призова да не се оказва хуманитарна помощ на Сирия след земетресението. После, заради възмущение на жители в Европа, ЕС се “поправи” и отдели помощ, възлизаща едва на 3-4 милиона евро. За сравнение – ЕС гласува 20 милиарда финансова помощ за воюващата от името на НАТО Украйна. С други думи – политическата върхушка в Брюксел предпочита стотици пъти повече войната (и унищожението на Русия), която носи разрушения и смърт вместо доставянето на храни, лекарства и спасителни екипи за разтърсена от природната стихия Сирия.

Движение “23 септември”, Информационен отдел