“Ebri Knight” (Каталуния): Всяка музика е политическа

Интервю с каталунската лява музикална група “Ebri Knight”

Да започнем с началото. Кога и при какви обстоятелства е създадена вашата група? Откъде идва името ѝ?

Току що отбелязахме нашия 15-годишен юбилей на 22 април. През 2005 г. направихме първото си участие. В началото бяхме група приятели, които се срещат за да правят някаква музика, като тази, която слушахме. Бяхме наистина млади и имаше какво да научим.

Името на групата е игра на думи със звученето на „Ebri”/„Every” („всяка“) и „Knight“/„night” („рицар“/„нощ“). „Ebri” на каталунски означава пиян, така че ни напомня за купоните и баровете, където тази традиционна музика се свири. Също така „Рицарят“ („Knight“) ни напомня за битката, за борбата.

Как ви приема публиката във вашата страна? В кои други държави сте изнасяли концерти? Къде и кога е бил най-големият ви концерт? С кои други групи сте свирили?

Ние свирим основно в Каталуния; нашият дом. Тук имаме много публика. Но започваме да работим също така и в останалата част на Испания. Вече сме свирили във Франция (Северна Каталуния, Окситания и страната на баските), Германия и Швейцария.

Имали сме над 550 участия, така че е много трудно да си спомним всички групи с които сме свирили и местата, на които сме били. „Talco“, „Mad Caddies“, „Berri Txarrak“, „Obrint Pas“, „Desakato“… не е възможно да си спомним имената на всички групи, с които сме свирили!

Най-големият концерт вероятно е този през 2019 г. на „Festiuet Fest“ в Каталуния, на който имаше около шест хиляди души.

Във вашите песни има много социални послания и позиции. В тях се пее против фашизма и за борбата за един по-справедлив свят. Какво ще кажете на хората, които твърдят, че изкуството не трябва да се смесва с политиката? Как вие определяте вашите позиции?

Всичко е политика, всяка музика е политическа. Дори и да не искаш да пееш за борба, ти трябва да се позиционираш. Да живееш означава да заемаш страна. Ние наистина смятаме, че имаме шанса да помогнем за промяната на света, използвайки нашата музика за да разпространим политически мисли. Днес виждаме надигане на крайната десница и фашистите по целия свят – отново и отново. Трябва да се действа!

Както казва Жоан Фусте: „Всяка политика, в която не участваме, се обръща срещу нас“.

Членовете на групата имаме различни позиции в левия политически спектър, но всички сме антикапиталисти, феминисти, интернационалисти и за независимост на каталунските провинции.

В днешно време комерсиализация и менстрийм масова култура, вие използвате местни инструменти и местно звучене. Колко важно е да се запазят родните традиции от космополитизма?

За „Ebri Knight“ е от особено значение да акцентира върху нашите корени, да запази народното знание. Затова ние използваме традиционни инструменти и местни мелодии и песни. Особено днес, когато културната глобализация се опитва да сложи край на по-малките култури, ние трябва да се борим за тях.

През последните години още повече се изостри борбата за независимост на Каталуния. Какво е вашето мнение по този въпрос? Как си представяте една бъдеща Каталуния в един идеален вариант? Част от Испания, част от ЕС или напълно независима страна?

Ние сме за независимост („индепендисти“), но също сме и интернационалисти. Знаем, че борбата за независимост в Европа основно се свързва с фашистки и десни движения, но в Каталуния се свързва с целия политически спектър и особено с левицата. Имаме шанс да създадем нова държава, скъсвайки с всички проблеми, които имаме сега, като корупцията, социалното неравенство, капитализма… Искаме нова страна, където хората са в центъра, а не парите, не пазарите.

В идеалния вариант, ние си представяме свободна Каталуния, съединена с другите каталунски провинции. Също така, като част от Европа, но не ТАЗИ Европа. Част от Европа на народите, не на държавите и на пазарите. Важно е да се разбере, че борбата за свободна Каталуния е борба за солидарност с всеки национален регион в Европа и по света.

Вашата страна е една от най-сериозно засегнатите от пандемията с COVID-19. Каква е ситуацията като цяло при вас? Оказва ли достатъчно помощ правителството на болните и на хората останали без средства за препитание?

Ние всички сме добре. Пандемията ни достигна по средата на работата по издаването на нов албум и все още работим, доколкото можем.

Вероятно каталунското и испанското правителства правят най-доброто, което могат за да ти помогнат в ситуацията, ако си голяма компания. Но определено не е достатъчно. Както обикновено, те дават предимство на пазарите пред хората. Това не е достатъчно, защото има много хора, които нямат право на социални помощи.

Знаем, че много ваши концерти, планирани за 2020 година, са отменени. Какво планирате като творческа активност по време на пандемията?

Ще бъде наистина трудна година. Не знаем кога ще можем пак да свирим на живо и това е стресиращо. Но продължаваме да работим в домовете си, свирейки и композирайки новия ни албум, който ще излезе тази есен.

И накрая, какво сте чували за България? Някой от вас посещавал ли е нашата страна и с какви впечатления е останал? Можете да кажете нещо на българската публика.

Съжаляваме да го кажем, но никой от нас не е бил в България. Ако попиташ за България, вероятно всеки каталунец ще си помисли за Христо Стоичков и неговия престой в „Барселона“… Не знаем дали това е добър посланик.

Шегата настрана, бихме желали да посетим България, когато най-накрая можем да пътуваме и очевидно ще се радваме да свирим там! Надяваме се нашата музика да ви харесва и не притеснявайте да се свържете с нас за каквото и да било.

Големи интернационалистически прегръдки от Каталуния!