Фидел Кастро за Маркс и марксизма

/Откъси от книгата „Сто часа с Фидел. Разговори с Игнасио Рамоне“, София 2010/

 Книгите на Маркс, които най-много ми харесваха, освен Комунистическият манифест, бяха „Гражданската война във Франция“, „18 брюмер“, „Критика на Готската програма“ и други политически анализи. Впечатляваха ме суровият му характер, самоотверженият му живот и научната строгост на изследванията му. (с. 122)

***

Един от първите текстове на Маркс, които прочетох, беше Комунистическият манифест. Останах силно впечатлен. Започнах да разбирам и да си обяснявам някои неща, защото бях роден в латифундия, заобиколена от други огромни латифундии, и познавах живота на хората в тях. Може да се каже, че бях преживял на собствен гръб същността на империализма, на владичеството, на подчинените, корумпирани и репресивни правителства. Ортодоксалната партия разобличаваше злоупотребите, корупцията. Но аз стоях по-наляво от онази народна партия.

Оттогава жадно започнах да чета марксистката литература, която все повече ме привличаше, и да боравя с нея. Притежавах вкоренени в мен чувство за справедливост и определени етични ценности. Мразех неравенството и злоупотребите. Чувствах се изцяло завладян от тази литература. Беше сякаш като политическо откровение на изводите, до които бях стигнал по свой собствен път. Понякога съм казвал, че ако Одисей е бил пленен от песните на сирените, мен ме плениха неоспоримите истини на марксисткото разобличение. Бях развил утопични идеи и сега чувствах, че стъпвам на твърда почва.

Марксизмът ме научи какво е обществото. Бях като елен или пътник в гъста гора, който не знае къде е север или юг. Ако човек на разбере историята на класовата борба или поне ясната идея, че обществото е разделено на бедни и богати и че едните подчиняват и експлоатират другите, той наистина се намира в гъста гора и не знае абсолютно нищо. (135-136)

***

От Маркс възприех концепцията за същността на човешкото общество. Човек, който не го е чел или не са му го разяснявали, е като пуснат среднощ в гората, не знае къде са четирите посоки на света. Маркс ни разкрива какво представлява обществото и историята на развитието му. Без Маркс вие не бихте могъл да дадете никакъв аргумент, който по разумен начин да ви обясни историческите събития, тенденциите и възможната еволюция на човечеството, което не е стигнало връхната точка на социалната си еволюция. (с. 137)

***

Ако Христофор Колумб нямаше компас, той нямаше да стигне доникъде. Но компасът е бил налице. И аз притежавах компас, намерих го в книгите на Маркс и на Ленин. (с. 139)

***

Ако ние не бяхме изучавали марксизма (тази история е по-дълга, но сега ще ви кажа само едно), ако не бяхме се запознали от книгите с политическата теория на Маркс и ако не бяхме вдъхновени от Хосе Марти, от Маркс и Ленин, нямаше даже да заченем идеята за революция в Куба. Защото само с група хора, никой от които не е минал през военна академия, не може да се проведе въоръжена борба срещу една добре организирана, добре въоръжена и обучена армия, и да се постигне победа, като се тръгва практически от нулата. Тези идеи бяха горивото на Революцията. (с. 150)