Джордж Лукас: Образът на бунтовниците в „Междузвездни войни“ е вдъхновен от Виет Конг

„Междузвездни войни“ всъщност се създава като протест на Джордж Лукас против войната във Виетнам.

Действието в „Междузвездни войни“ може да се развива „преди много години в една далечна галактика“, но героите, които се появяват във фантастичните сюжети на филма имат много човешки качества. Така Джордж Лукас определя какви ще бъдат героите и злодеите в неговия филм. Ето защо всички герои са естествени напомнят за живота на земята и човешките отношения, въпреки свръхестествените елементи, които ги заобикалят.

„Не съм се фокусирал върху науката, извънземните и такъв тип неща“, казва Лукас.

Режисьорът обсъжда съвременните политически влияния зад “Междузвездни войни” с режисьора Джеймс Камерън, като разкрива, че създава героите от “Междузвездни войни” върху основата на реалния бунт срещу мощните империи.

Джордж Лукас по време на снимките на “Междузвездни войни”

„Ние се борим с най-голямата империя в света и сме само куп сено в шапки от козина, които не знаят нищо“, отбеляза Лукас.

Именно по време на това интервю Лукас оприличава Америка на „Империята“ от филма, а Виет Конг – на „Съпротивата“ във връзка със събитията по време на войната във Виетнам.

„Иронията е, че и в двата случая, малките победиха. Високотехническата империя – Английската империя, Американската империя – загуби. Това беше цялата работа”, казва Лукас.

Междувременно, в аудиокоментар към преиздаването на „Завръщането на джедаите“ от 2004 г., Лукас каза, че Виет Конг е служил и за негово вдъхновение за създаването на боразите на евоките, които използвали своите примитивни оръжия за побеждаване на нашествениците.

Евоките от шестия филм “Междузвездни войни” – “Завръщането на джеданете”

Лукас винаги е бил против американската намеса във Виетнам и никога не е крил това, съобщава New York Post. Позовавайки се на войната във Виетнам, Лукас написава бележка от 1973 г. за „Междузвездни войни“, как „Голяма технологична империя се бори срещу група борци за свобода“.

Преди да за почне работа по „Междузвездни войни“, Лукас иска да направи документален антивоенен филм за Виетнам, който трябваше да се нарече „Апокалипсис сега“. Проектът в крайна сметка е предаден на сътрудника му Франсис Форд Копола, който продуцира и режисира филма и той излиза през 1979 г.

Освен от бойците от виетнамска съпротива, Лукас черпи вдъхновения и от други исторически явления като японските самураи и монасите Шаолин за бойците на джедаите, нацистите и други фашистки режими за щурмовиците, Ричард Никсън за Шеев Палпатин и Древен Рим за политическите институции.

  • Виет Конг, известен още като Национален фронт за освобождение, e масова политическа организация в Южен Виетнам и Камбоджа със собствена армия – Народноосвободителните въоръжени сили на Южен Виетнам (PLAF), която се бори срещу правителствата на САЩ и Южна Виетнам по време на Виетнам Война, в крайна сметка извоюва победата и освобождението на цял Виетнам от империализма.

ИЗТОЧНИЦИ – 1, 2

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Джордж Лукас: “Режисьорите в СССР имаха повече свобода”