Испански съд осъди рапър заради песни против монархията и фашизма

Каталунският рапър Пабло Хасел, осъден заради текстовете на песните си и публичните си коментари, има десет дни, за да влезе доброволно в затвора. Новината беше оповестена публично от самия артист в „Туитър“:

“Дадоха ми 10 дни, за да отида в затвора. В крайна сметка няма достатъчно солидарност, за да се спре това, което засяга по-голямата част от нас, които нямат гарантирана свобода на изразяване. Ще ме затворят за разказване на обективни факти, но никога няма да ме огънат.

Те добре знаят, че няма да се откажа от това, че съм в затвора, използват ме, за да изплашат останалите. Това е тероризмът. С виновното съучастие на Подемос в правителството, която, докато защитава монархията, заглушава, че ни затварят, заради това, което казваме и правим срещу несправедливостите.”

Музикантът от град Леида добави, че властите искат да го затворят „за излагане на обективни факти“, но че „никога няма да успеят да ме сломят“.

Миналият ноември Конституционният съд реши да не приеме жалбата на конституционно основание, направена от неговата защита срещу последното решение на Върховния съд.

Присъдата му е да излежи девет месеца и един ден затвор за прославяне на тероризма, с утежняващото обстоятелство, че това е повторно престъпление, както и за обида на испанската корона и нейните сили за сигурност. Тази присъда идва в допълнение към двугодишния затвор, на който той беше осъден през 2014 г. отново за възхвала на тероризма, заради текстовете на някои от песните му за организации като GRAPO, ETA и Terra Lliure. След процес на обжалване, през 2019 г. съдът реши, че той не е длъжен да влезе в затвора за това първо престъпление, при условие че има три години без повторно нарушение. Сега Хасел е осъден за публикуване на видеоклипове в профила си в социалната мрежа, в които, според съда, „подбужда към насилие“, „прославя тероризма“ и „обижда“ монархията и други испански институции. Аргументът, изтъкнат от защитата на рапъра, беше, че деянията, за които е бил съден, са били утвърдени от правото на идеологическа свобода и свобода на изразяване и че в присъдата е утвърдена концепция за „лиценз“ върху изразяването като престъпление е нещо, което “не съществува” в наказателния кодекс.

В очакване на заповед за влизане в затвора, каталунският рапър Пабло Хасел отхвърля възможността за изгнание в чужбина.

ИЗТОЧНИК

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Испанската прокуратура поиска 2 години и половина затвор за рапъра комунист Пабло Хасел