КНДР и лъжите в Западните медии

Веднъж Бен Нортън от „Grayzone“ отбеляза, че няма друга държава в света, за която да се е лъгало повече, отколкото за Северна Корея. Западните корпоративни медии имат абсолютно нулеви редакционни стандарти при отразяването на страната.

Медията „FAIR“ многократно е изтъквала как отразяването на КНДР олицетворява начина, по който редакционните стандарти на корпоративните медии намаляват с нарастването на официалната враждебност на САЩ към дадената държава – това, което Адам Джонсън нарече журналистическо правило за Северна Корея. Не само, че западните медии включват в информационния поток за Северна Корея очевидни лъжи и непроверяеми твърдения, публикациите са изключително отмъстителени, до степен на садизъм.

Заглавието на CNN „Северна Корея може да прави милиони и да нарушава санкции – продава пясък. Да, Пясък ”(6/9/20) очевидно има за цел да накара публиката да се смее на КНДР, като се подиграва с това, че изнася стока, която западняците приемат за даденост. Липсващият контекст е, че това е страна, умишлено обедняла от десетилетия обсада от най-мощната държава на Земята, която никога не е простила на Пхенян за отказа да се подчини на бруталното господство на САЩ на Корейския полуостров след Втората световна война.

Репортажът на CNN, написан от Джошуа Берлингер, се основава на констатациите, че Северна Корея е участвала в „мащабна операция, за която се твърди, че е на стойност милиони долари, включваща 279 кораба, за които се очаква, че заобикалят международните санкции“. Констатациите бяха от базирания във Вашингтон „Център за съвременни  отбранителни изследвания“, създаден с „нестопанска цел, който анализира и изследва проблеми със сигурността с помощта на големи данни“. Той наблюдава Северна Корея, обяснява този анализ, защото Пхенян е обвинен в продажба на въглища и други ценни стоки, понякога в много големи количества, в открито море, за да заобиколи любопитните очи на митническите служители, които трябва да наложат санкциите на Организацията на обединените нации срещу Северна Корея.

За CNN най-важното за тази жестока шега е, че тези севернокорейски кораби са били използвани за “драгиране и транспортиране на пясък.”

Пясъкът „може да изглежда безобиден“

Докладът на CNN подчертава, че въпреки че „Пхенян привидно е вложил пари в търговията с пясък от години“ и че износът на пясък „може да изглежда безобиден“, за Северна Корея е престъпление да го направи, тъй като „е забранено да изнася земя и камък заради санкциите, наложени от ООН през декември 2017 г. “ За CNN самата възможност икономиката на Северна Корея и нейните хора да станат малко по-проспериращи чрез продажбата на пясък е неприемлива: „От отделните страни зависи да спазват санкциите на ООН“, увещава мрежата, защото „международният орган няма инструмент за принуда.” CNN представя търговията с пясък в Северна Корея като ефективна схема за бързо забогатяване, отбелязвайки, че разследване на ООН установява, че Северна Корея е „спечелила поне 22 милиона долара миналата година“.

В национален мащаб 22 милиона долара са дреболия – 0,1% от БВП на КНДР от 18 милиарда долара. Ако сравним тази „страшна“ сума с БВП на Южна Корея от 1,69 трилиона долара или 21,2 трилиона долара в САЩ, тогава става ясно колко отмъстително и жестоко е да се застъпваш за безмилостно прилагане на санкциите на ООН за износ на пясък (ключова съставка в бетона, стъклото и преработвателната промишленост), което не е толкова безспорно, колкото продажбата на оръжие на страни, извършващи военни престъпления. През 2019 г. САЩ са изнесли 531 милиона долара в пясък като са най-големият износител на пясък в света, но това не е достойно за подигравка от CNN.

Феликс Абт, швейцарски предприемач, който седем години е служител за инвестиции в Северна Корея и оглави „Пхонгсу“, първата чуждестранна фармацевтична компания, инвестирала в Северна Корея, написа спомен, в който се описват многократни свидетелства за ефекта на драконовите санкции на САЩ и ООН върху КНДР. Те попречиха на страната, пише Абт, да направи необходимите неща, като възстановяване на водоснабдителни и отводнителни системи, възпрепятстваха вноса на механични части и гориво за експлоатация на селскостопански машини и причиняваха недостиг на електричество, който е „най-голямото препятствие за цялостното индустриално развитие на Северна Корея.“ Той също така отбеляза, че по-малко от 20% от земята на Северна Корея е обработваема – което я прави силно зависима от вноса на храни, като родната му Швейцария – но незаконните едностранни американски санкции увеличават щетите, причинени от суша, наводнения или крах на големи търговски партньори като СССР. Призоваването на CNN за по-строго прилагане на санкциите, които причиняват вреди на корейския народ, е особено нелепо.

И все пак CNN не смята, че си струва да поставя под въпрос справедливостта и законността на санкциите на ООН срещу КНДР; в доклада изглежда, че само Северна Корея счита санкциите на ООН за „враждебни действия“ или „поставя под въпрос тяхната легитимност“.

„Разбойническа държава“

Въпреки честите американски обвинения, повтаряни от корпоративните медии, че Северна Корея е „разбойническа държава“ (Rogue state), заплашвайки САЩ и съюзниците й като Южна Корея и Япония с ядрени оръжия, истината е обратната: КНДР като цяло се придържа към международното право, докато САЩ и Съветът за сигурност на ООН са тези, които действат извън законната си власт, като произволно санкционират Северна Корея за придобиване на ядрени оръжия.

В нарушение на „Договора за неразпространение на ядреното оръжие“ (ДНЯО), забраняващ на ядрените оръжия да използват „заплаха или употреба на сила“ срещу други държави „в съответствие с Хартата на ООН“, САЩ непрекъснато заплашват Северна Корея с унищожаване с ядрени или конвенционални оръжия, от Корейската война /1950-1953 година/ до ден днешен.

ДНЯО позволява на държава-членка да се оттегли, ако „реши, че извънредни събития“ са застрашили висшите интереси на нейната страна.“ Въпреки че първоначално Северна Корея се присъедини към ДНЯО през 1985 г. като начин да се защити от американската агресия, севернокорейски дипломат обясни, че страната се оттегля от ДНЯО през 2003 г., след незаконното нахлуване на САЩ в Ирак. Това действие беше предшествано от съставянето от САЩ на списък на страните от „Оста на злото”, в който освен КНДР присъства и Иран, като според Вашингтон управлението в тези държави трябва да бъде премахнато със сила.

Севернокорейският дипломат Ри Йонг Хо обясни, че Съветът за сигурност на ООН няма правомощието да наказва Северна Корея, че е започнала да изпробва ядрени оръжия през 2006 г., нито има международни договори, които да забраняват изпитанията на балистични ракети, тъй като всеки един постоянен член на сигурността на Съветът за сигурност на ООН  също би го нарушил. КНДР не беше обвързана с условията на ДНЯО, когато започна да прави изпитания, и следователно не може да бъде винена за нарушаването им.

Политическият анализатор Стивън Гоуънс посочи в „Патриоти, предатели и империи“, че ако Съветът за сигурност на ООН действително притежава правомощието да забранява на КНДР да придобива ядрени оръжия, няма да има нужда от ДНЯО, тъй като Съветът за сигурност би могъл просто да издава наредби, забраняващи на всички други държави, освен постоянните си членове, придобиването на такива оръжия.

Съветът за сигурност не може да принуди държавите да спазват условията на договорите, от които те отказват да бъдат част. Ето защо Индия, Израел и Пакистан не биват наказвани за ядрено оръжие, макар че не са част от ДНЯО.

Това може също да е причината, поради която Ри отбеляза, че Секретариатът на ООН пренебрегва молбите на КНДР да организира форум от експерти по международно право, за да оцени законността на резолюциите на Съвета за сигурност срещу тях. Той изрази своите забележки, критикуващи лицемерието за въвеждането на санкции срещу КНДР за провеждане на ракетни изпитания, каквито други държави могат да провеждат свободно.

Разваляне на помирението

Въпреки това, репортажи на CNN като „Северна Корея взривява офиса за връзка в Каесонг, използван за разговори с Юга“ (6/16/20) продължават да преобръщат реалността, изобразявайки КНДР, а не САЩ, като агресор, който проваля всички усилия за помирение между двете Кореи /Северна и Южна/. Изборът на заглавие на CNN е проблематичен и не дава никакъв намек, че КНДР реагира на агресия от страна на Южна Корея и САЩ, а не действа спонтанно, без основание.

В статията бе отбелязано, че Северна Корея „формулира решението си“ да взриви празна сграда в рамките на своите граници като „мярка за отмъщение, след като група дезертьори (defectors) използваха балони, за да изпратят анти-КНДР листовки на север от Демилитаризираната гранична зона“. Но CNN пропусна факта, че американските консервативни групи плащат на тези дезертьори, за да изстрелват тези балони, срещу желанията на местните жители, пребиваващи в близост до Демилитаризираната зона /държавната граница между двете Кореи/ (Hankyoreh, 6/15/20, 6/16/20).

CNN също така съобщи, че „разрушаването на сграда с цел улесняване на диалога“ е „силно символично“ и „може да бъде повратна точка в отношенията между две държави, които са се ангажирали с „нова ера на мира“ преди по-малко от три години. Защо CNN счита това действие за “повратна точка” в отношенията между Кореите, а не предишни действия на Южна Корея и САЩ? Как така CNN описва разрушаването на празна сграда в Северна Корея като опит за „създаване на криза“, а не като безкръвен начин да се подчертае истинската криза, причинена от наказателните санкции?

Да не говорим за ежегодните съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея, които открито симулират нашествие и окупация на Севера, включително убийството на ръководството на страната Ким Чен Ун, както и унищожаването на КНДР? Миналата година Северна Корея прекрати своя самоналожен мораториум върху тестовете на балистични ракети, след като САЩ и Южна Корея извършиха учение за нашествие на Донг Маенг.

Бастион на свободата

Това са все дългогодишни опити да се преустанови икономическият растеж на Северна Корея и да се предизвика нейният крах, като се притиска КНДР да насочи парите от социалните разходи към военни разходи. Те също така нарушават споразумението, между Мун Дже-Ин от Юг и Ким Чен Ун от Север, постигнато през 2018 г., за прекратяване на „всички враждебни действия и елиминиране на техните средства“, но само разпространението на пропагандни листовки е представено като възможно нарушение. Една от възможностите е, че CNN счита, че непрекъснато заплашване за унищожението на Севера и нанасянето на вреди на поминъка на КНДР с колективно икономическо наказание е желано статукво, а не е „криза“, която трябва да бъде решена.

Когато не е заета да преиначава реалността, представяйки КНДР, като страна, чийто общ военен бюджет е по-малък от този на Полицейския департамент в Ню Йорк и по-малко от една десета от този на Южна Корея, като сериозна „заплаха“, CNN се занимава (също така невярно) да представя Южна Корея като бастион на свободата.

CNN посочва, че е „незаконно обикновените севернокорейци да консумират информация, която не е одобрена от мощната пропагандна машина на страната“, което може да доведе до „тежки последици“ и противопоставя на това Южна Корея като „либерална демокрация, която дава свобода на словото.” В действителност Южна Корея има авторитарен закон – Законът за националната сигурност, който разрешава мониторинга и цензурирането на информация, която се счита за „просеверна“.  Съответно законът предвижда при нарушения депортация, затвор и изтезания и се използва за екзекутиране на политически затворници. Южна Корея прибегваше донасилие коато беше фашистка военна диктатура, подкрепяна от САЩ.

През 2014 г. Законът за националната сигурност беше използван за разпускане Обединената прогресивна партия и за вкарване в затвора на лидерите ѝ защото са твърде “просеверникорейски”, а също и заради лявата ѝ политика (New York Times, 12/19/14). Не е ясно колко справедливо е да се опише Южна Корея като „либерална демокрация“, когато тя може да забрани политически партии и да криминализира политически убеждения.

Западната пропаганда за КНДР гениално обръща причина и следствие и ефективно обвинява Севера за последствията от агресията на САЩ и Юга. Когато международна обсадна кампания, доведе до обедняване на Севера и  недостиг на продукти там, американските пропагандатори садистично се подиграват на Севера за продажбата на пясък, наричайки КНДР „разбойническа държава“, която „причинява глад на собствения си народ“. Когато Северна Корея придобива ядрени оръжия законно, според международното право, в отговор на незаконни заплахи от страни с военно превъзходство, субекти като медията CNN представят КНДР като опасен агресор, непризнаващ закони.

 

ИЗТОЧНИК