Международният творчески фронт и изкуството като форма на съпротива против империализма

На 20-21 Ноември 2021 г. в Атина се състоя международен симпозиум на хора на изкуството, организиран от представители на 8 държави. Събитието съдържаше различни културни прояви, като концерти, дискусии, изложби. Организаторите на симпозиума обявиха създаването на Международен творчески фронт, насочен против империализма, репресиите против хората на изкуството и цензурата. Идеята е тази организация да бъде координационен център за съпротива на творците, борещи се за един по-добър свят чрез своето изкуство.

В днешните условия появата на такива обединения е закономерна. Историческото развитие, глобализацията и окрупняването на капитала водят до натиск във всички сфери на живота. Пипалата на империализма посягат не само на материалното състояние на народите, но и на техните умове, с цел да се унифицират желанията и да се смаже творческата инициатива. Агресията на империализма се проявява не само чрез военни атаки и държавни преврати, но и наднича през екраните на телевизорите, от сцените, от книгите, изложбите, музиката, танците и т.н.

Целта на капитализма никога не е била всестранното развитие на човека, а грабежа на всички възможни ресурси – човешки и материални. Така хората на изкуството се превръщат в идеологическото оръжие срещу интересите на обществото и срещу себе си. Изкуството би следвало да принадлежи на народите, да изразява техните нужди, надежди, стремежи и борби. Аполитично изкуство не съществува. В момента живеем във време на хегемония на културния империализъм, чиято цел е удължаването на живота на сегашната система и отвличането на масите от борбата против нея. Чрез средствата на изкуството се пропагандира индивидуализмът, консуматорството и низки нравствени ценности.

Международният творчески фронт обявява необходимостта да бъде гласът на народите, на потиснатите, да се заема страната на справедливостта, на мира и човечеството. Фронтът отбелязва проблемите, свързани с натиска от страна на империализма върху хората на изкуството при упражняването тяхната професия и умения. Начинът на съпротива срещу това е чрез международна солидарност, съпричастност и общи действия. С изострянето на общата криза на капитализма се засилват провокациите срещу хората на изкуството. Затова ролята на координираните действия в отговор на тези прояви е изключително голяма.

Първите стъпки, които Международният творчески фронт предприема са в защита на турската лява музикална група „Йорум“ и испанския рапър Пабло Хасел. Те са пример за творци, изправили се срещу капиталистическата система и платили висока цена за това.

Испанската монархия решава да се справи с нарастващото недоволство срещу нея чрез скалъпени обвинения срещу Пабло Хасел за „подтикване към тероризъм и обиди към Короната“. Пабло избра да остане в Испания и да се изправи пред своите палачи, вместо да се скрие в чужбина. Той беше осъден и вкаран в затвора. Това предизвика недоволство по цялата страна. Стигна се до размирици и кампания за освобождението на рапъра, в която се включиха много интелектуалци и известни личности. Срещу тях беше използвана цялата сила на капитала и неговите ударници – полиция, военни и корупция.

От другата страна на Европа, в нашата съседка Турция, репресиите срещу прогресивните творци не са по-слаби. Към настоящия момент четирима от членовете на група „Йорум“ се намират в турски затвори. Концертите на групата са забранени, отново под обвинения за „тероризъм“. Групата има над 30-годишна история. В нейните песни се засягат въпросите за социалната неправда, борбата против империализма и защитата на социалистическите идеи. Членовете на „Йорум“ редовно са обект на преследвания и репресии.

Движение „23 Септември“ приветства създаването на Международния творчески фронт като едно значимо събитие за борбата против империализма и се солидаризираме с кампанията в подкрепа на Пабло Хасел и група „Йорум“, както и на всички угнетени и потискани от империализма творци. Представяме декларацията на учредителите на Международния творчески фронт в пълен вариант:

Декларация на Международния творчески фронт против империализма

Международния творчески фронт беше създаден на симпозиум, организиран от хора на изкуството от 8 различни държави* в Атина на 20-21 Ноември 2021г. Независимо, че географски се намираме на различни места, ние се обединихме и ще се изправим заедно, както срещу проблемите на нашите професии, така и срещу хегемонията на империализма в областта на изкуството и неговите атаки срещу народите по света. Проведохме първата си конференция под надслов „Искаме справедливост, а не империалистическа агресия“.

Днес, шепа паразитиращи монополи процъфтяват, изсмуквайки кръвта на човечеството. Международният империализъм упражнява своята агресия не само чрез икономически мерки или чрез физически оръжия като бомбардировачи, танкове и пушки, но и чрез художествени средства, като бомбардира хората идеологически.

Идеологическите атаки са най-сериозното оръжие за манипулиране на масите. Чрез своите индустрии – киното, телевизията, изложби, реклами и музика, те непрекъснато засипват с бомби умовете ни, направлявайки умело нашия поглед върху света и налагайки своята собствена индивидуалистическа и отчуждаваща култура. С други думи, ако империалистите искат да завладеят някоя държава финансово, те ще го направят и чрез културата, военните или и двете. Ние заставаме като барикада срещу това нашествие. Тук на преден план излиза Международният творчески фронт.

Капиталистическата система е прогнила до степен на разлагане. Печалбата е единствената морална ценност на буржоазията. Тъй като увеличаването на печалбите се основава на експлоатацията на работническата класа, което води до повече бедност, глад и потисничество за хората, то това затвърждава реакционната и бързо разлагаща се природа на империалистите.

Буржоазната икономика причинява рецесия за милиони хора: едно дете по света умира от глад и болести, свързани с глада, на всеки пет секунди, докато страната му е или ограбвана, или окупирана. В такива държави се наблюдават паравоенни организации, убийства, преврати, изтезания, отвличания и изнасилвания.

Поради тези причини империализмът се опитва да увековечи своите културни и морални атаки с всякакви упадъчни идеологически пропагандни инструменти. С цел да поддържа устойчиво своя ред, той тласка световните маси към деградация. Тъй като капитализмът ерозира все повече, той се опитва да поквари и онези, които му се противопоставят, да деградира тези, които ще се надигнат срещу експлоатацията и потисничеството, за да ги хвърли в дезорганизация и изолация.

Основното противоречие в днешната епоха е между империализма и потиснатите маси, защото за земята, морето и въздуха в световен мащаб се борят няколко конкуриращи се монополи.

Като участници в Международния творчески фронт, ние не считаме, че изкуството може да стои над социалните класи. Нашата работа има за цел да стане гласът на народите, на потиснатите, защото има най-общо две класи и тези две класи исторически са в съперничество една с друга: едната е потисническа класа, а именно капиталистическата, а другата е потисканата, работническа класа. Експлоататор и експлоатиран. Ние сме на страната на потиснатите, а не на потисниците. Ние сме на страната на справедливостта, а не на безчестието. При тези обстоятелства да бъдем част от този фронт не е избор, а необходимост. Правилното дело е да не експлоатираш, да не мачкаш ближните си. Това е истината, зад която заставаме, истината на народите!

Изкуството трябва да се превърне в средство за повишаване на осъзнатостта и обединяване на масите срещу техните потисници. Ние защитаваме схващането „Изкуството е за хората”, а не „Изкуство заради самото изкуство”. За да може това да бъде осъществено, трябва да се обединим, защото силата е в единството. Знаем, че ще успеем само, ако се борим. Докато империализмът се организира с всички сили, за да атакува народите по света, наша отговорност е да се противопоставим обединени. Хладнокръвието и планирането ще ни дадат възможност да се координираме и да си сътрудничим. Да си силен – означава да си организиран. Ние се обединихме и ще продължим да го правим като Международния творчески фронт срещу това глобално статукво, при което капитализмът оставя народите по света бедни, гладни и живеещи в несправедливост. Единственият начин да бъдат смазани империализмът и фашизмът е да им се противопоставим с интернационализъм!

ВЕЧЕ НЕ СМЕ САМИ

ОТ АНАДОЛА ДО АНТАРКТИКА

И ОТ РИМ ДО МОСКВА!

МЕЖДУНАРОДЕН ТВОРЧЕДСКИ ФРОНТ

Това са 8-те държави

*Представители от:

  1. България
  2. Кипър
  3. Франция
  4. Германия
  5. Гърция
  6. Италия
  7. Русия
  8. Турция