Мирът може да бъде постигнат само чрез поражение на НАТО в Украйна

Заключителна декларация на конференцията “За справедлив мир! Да спрем Третата световна война!”, провела се в Рим на 27-28 октомври. Събитието приключи с многохилядна демонстрация в подкрепа на народа на Палестина. В конференция взеха участие и представители на Движение “23 септември”. 

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ НА РИМСКАТА МИРНА КОНФЕРЕНЦИЯ

[Рим, 28 октомври 2023 г.]

Делегати от 40 организации и представители от 25 страни се събраха в Рим на 27 – 28 октомври 2023 г., за да обсъдят причините за настоящата война в Украйна, въздействието на войната върху международния мир, опасностите пред нашите народи и задачите на движението за справедлив и постоянен мир.

Нашите заключения:

– Агресивната политика на САЩ и техните най-близки съюзници (Запада) са първопричините за войната в Украйна и, както виждаме в Палестина, тласка човечеството към ръба на трета световна война.

– За да поддържа еднополюсен световен ред, Западът се нуждае от империалистическо господство. Той има за цел да превърне огромното мнозинство от страните в света във васални държави, и води до неоколониална международна система.

– Империалистическият елит използва псевдопрогресивната идеологическа маска на „демократичната глобализация“, защитата на правата на човека и гражданите и преодоляването на националните държави като претекст за своето господство. Той използва институции като ЕС, Световната банка, Международния валутен фонд и Световния икономически форум да наложи икономическа доминация и НАТО – за да наложи военна доминация.

 В тази рамка Западът:

– Напада Русия с ясната цел да я унищожи като суверенна държава и да я раздели на множество слаби васални държави.

– Обкръжава Китай с военни бази, военни кораби и нови военни съюзи; ескалира доставките на оръжие за Тайван и продължава провокациите в Южнокитайско море, за да принуди Китай да сключи военен отговор, който може да се използва като претекст за война.

– Продължава военните провокации около Корейския полуостров.

– Подкрепя Израел, основният инструмент на неговата неоколониална политика в Близкия изток, за да унищожи палестинския народ и за да принуди Иран да влезе във война.

– Поддържа окупацията на Ирак, поддържа конфликтите в Йемен, Сирия, Либия, Ливан – и преди всичко продължава окупацията на Палестина.

– Постоянно ограбва Африка и Латинска Америка, като същевременно налага марионетни правителства и подбужда своите васални държави да нахлуват в независими държави – например в Сахел.

– Използва въоръжени милиции в операции за смяна на режими и организира убийства на руски и ирански интелектуалци, политици, учени и журналисти; извършва терористични действия като взривяването на Северен поток 2 .

– Чрез незаконни едностранни мерки за принуда (unilateral coercive measures -UCMs) се опитва да удуши икономиките на страните, които се съпротивляват на империализма, безчувствени по отношение на катастрофалните последици за населението на тези страни и за работническата класа и всички бедни хора на самия Запад.

– Отравя и убива. САЩ вече са използвали ядрени оръжия, не само в Хирошима и Нагасаки, но и чрез използване на оръжия с обеднен уран (depleted uranium weapons -DUW) срещу Ирак, Сърбия и сега срещу Русия. DUW замърсяват трайно земята и са убили все още неизброим брой хора.

Поради тези причини западните елити представляват постоянна заплаха за мира и развитието на света и застрашават самото съществуване на човечеството.

Нашата позиция относно настоящата война в Украйна:

Войната в Украйна не започна на 24 февруари 2022 г., нито дори когато САЩ подтикнаха преврата през 2014 г., а по-назад във времето, с кървавото разширяване на НАТО в Източна Европа. Мръсните войни в Югославия и разпадането на някога най-силната балканска държава, разпалването на войни в Кавказ бяха фази на един и същи проект. Войната срещу Русия вече беше започнала веднага след незаконното разпадане на СССР, което беше наложено против волята на неговите граждани. Оформянето на нови граници в Източна Европа и Централна Азия е наложено извън рамките на международното право.

НАТО беше инструментът на САЩ за налагане на контрол над цяла Европа. Разширяването му на изток е незаконно и представлява постоянна заплаха за всички суверенни и независими държави.

Руското правителство се опита да избегне настоящата фаза на войната, но Западът, чрез своите пълномощници в Украйна, продължи да атакува руското население и отказа всякакво мирно споразумение, основано на еднаква сигурност, както беше предложено от Русия. Действията на Запада направиха войната неизбежна.

Начинът по който Западът води войната показва, че цели безкрайна ескалация и максимално изтощаване и на украинци, и на руснаци. Използването на незаконни оръжия като касетъчни бомби и боеприпаси с обеднен уран показва, че нехуманните действия на западните елити са били безгранични. Техните усилия да въвлекат всички източноевропейски страни − както и други страни − в конфликта показват, че водещите елити на Запада се опитват да използват европейското население като пушечно месо, точно както сега използват украинците.

Единствената основа за разрешаване на международни спорове трябва да остане международното право, което има в основата си Хартата на ООН. Волята на САЩ и техните съюзници − така нареченият „ред, основан на правила“ − вече не трябва да бъде задължително правило за света.

От какво се нуждаят народите по света:

– Поражение на НАТО в Украйна. Без тази предпоставка няма възможност за траен мир. Една победа на Запада над Русия би била нова катастрофа за човечеството. Това ще стане отправна точка за нови войни на Балканите, в Близкия изток и в Източна Азия, особено в Южнокитайско море и Корейския полуостров, което е продължителна Трета световна война.

– Нова рамка за сътрудничество в Източна Европа и Балканите, освободена от контрола на САЩ и ЕС, основана на равноправни отношения и преоформяне на катастрофалните последици от победата на Запада в Студената война.

– Свят на суверенни държави, където народите могат да определят своето бъдеще, свободен от глобалната икономическа диктатура, наложена от Запада, свободен от едностранни принудителни мерки. Светът се нуждае от търговски, финансови, комуникационни и транспортни мрежи, свободни от контрола на Запада. В тази насока положително развитие са формирането на нови организации за сътрудничество между държавите, освободени от западния контрол, и засилената роля на Глобалния Юг в съществуващите международни организации.

– Нова структура на ООН, отразяваща правата на глобалния Юг и принципа на равен суверенитет за всички държави.

Нашите задачи

– Имаме много работа по отношение на информацията и образованието. В страните от НАТО-ЕС и други страни, доминирани от САЩ, съществува тотална виртуална цензура. Трябва да информираме народите на тези държави, че войната на Запада в Украйна е несправедлива.

– Трябва да спрем изпращането на оръжия, боеприпаси, оборудване и персонал на бойното поле, но,

– Основната ни задача трябва да бъде да освободим нашите страни от членството в НАТО, от контрола на САЩ и от американските военни бази. Това ще бъде върхът на нашата солидарност към съпротивляващите се хора по света.

Ние решихме:

  1. Да се формира постоянна мрежа за координиране на горните задачи под името „Да спрем Третата световна война – Международна инициатива за мир“
  2. Да се организират международни акции и делегации в знак на солидарност в Русия – Донбас и Палестина
  3. Да се организира втора международна конференция за мир до края на 2024 г.