Палестинските затворници спечелиха и втората „битка за достойнство“

Палестинските затворници в израелските затвори на 8 април обявиха гладна стачка, поради отнемането на извоюваните по-рано голяма част от правата на затворниците. Те нарекоха тази гладна стачка втора битка за достойнство. В гладната стачка се включиха 400 човека. Исканията на палестинските затворници бяха:

  •  Да им се даде възможност да общуват с родителите си и роднините си като другите затворници в затворите по света, чрез инсталирането на обществени телефони в затворите на ционистите.
  •  Премахването на канцерогенните устройства за заглушаване на мобилни телефони, въведени поради отказа на администрацията да позволи на затворниците да общуват чрез обществен телефон.
  •  Третото искане е да се позволи на семействата на затворниците и от Газа, и от Западния бряг да посещават своите близки по затворите
  •  Четвъртото искване е хората с изтекли присъди да бъдат освободени.

От началото на 2019 година в израелските затвори властите предприеха мерки, които предизвикаха протести и напрежение, тъй като на затворниците бяха отнети всякакви човешки права. По затворите бяха инсталирани устройства за заглушаване, които сериозно увреждат здравето на затворниците. Израелските власти от началото на годината многократно щурмуваха центровете за задържане, хвърлиха газови бомби, при една от тези атаки избухна пожар, който доведе до задушаване и нараняване на десетки затворници. След като конфликтите нараснаха, затворниците бяха поставени в единични килии, лишени от свиждане, подложени на психически и физически мъчения и впоследствие не им беше оказана медицинска помощ. Според някои съобщения има починали затворници поради липса на необходимото лечение.
На 17.04* т.г. стачкуващите обявиха победа на гладната стачка. На осмия ден от гладната стачка, 15 април, затворниците се договориха с управлението на затворите за прекратяване на гладната стачка. Като всички искания на затворниците бяха приети. Насила закараните по различни затвори палестинци бяха върнати на предишните им места, инсталираните заглушители бяха премахнати и бяха поставени обществени телефони, беше признато правото на свиждане и на лечение. Палестинските затворници определят тази гладна стачка като една от най-кратките и най-успешните в историята си.
Искаме ранените и болните затворници да бъдат излекувани и да бъде прекратена политиката на изолация.
Искаме свобода за всички политически затворници!
Подкрепяме битката за достойнство на палестинските затворници и ги поздравяваме с постигнатата победа!

*От 1974 година насам за палестинците 17 април е „Ден на палестинските затворници“.