Пети Национален протест на медицинските специалисти

Пети национален протест на медицинските специалисти в България се проведе на 15 и 16 декември 2019 г. Протестиращите здравни работници за пореден път издигнаха исканията си за достойни условия на труд и за премахването на търговските дружества в сферата на здравеопазването. Протестът беше поредна стъпка от многомесечната борба на медицинските специалисти, започнала на 1 март 2019 г. Като средство на борбата те създадоха нов профсъюз – Синдикат на българските медицински специалисти (СБМС).

Протестът започна в 13:00 ч. на 15 декември на площад „Независимост“ в София. Представителите на СБМС запознаха присъстващите с основните проблеми на „здравеОпасната“ по техни думи система. Беше отчетено, че в сегашната система здравето се е превърнало в стока, пациентите – в клиенти, а лекуващите – в търговци. Изказвания правеха пациенти, творци и хора, подкрепящи борбата на медицинските работници. Беше прочетено стихотворение, вдъхновено от създаването на новия синдикат на медицинските специалисти. След това се проведе кратко шествие до Министерството на здравеопазването, движението по централните софийски улици беше блокирано. Шествието завърши отново пред Министерски съвет, като последва кратък концерт на музикалната група „Забранени символи“ в солидарност с борбата на здравните работници.

На площад „Независимост“ беше изграден палатков лагер, като медицинските специалисти се заканиха да останат там, въпреки студеното време през декември, докато не бъдат приети на среща от министър-председателят Бойко Борисов, който лично от тях да чуе за проблемите в сферата на здравеопазването. Вечерта продължи с музика, хора и разговори за проблемите на здравеопазването. Протестиращите медицински сестри демонстрираха готварски умения и приготвиха импровизирана вечеря на открито. Въпреки ниските температури, те останаха цяла нощ на площада и настояваха на своите искания.

На следващи ден, 16 декември, протестът продължи. Започнаха да идват граждани, които са чули от новините за протеста на медицинските работници и идваха да го подкрепят, като някои от тях носеха хранителни продукти и топли напитки. По обяд на палатковия лагер се появи лично министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който покани сестрите на среща с министър-председателя Бойко Борисов на следващия ден от 10:00 ч. Министърът призова протестиращите медицински специалисти да напуснат площада и да се приберат, но те категорично отказаха.

В 17:30 „случайно“ от полицията, медицинските специалисти разбраха, че има насрочена среща между тях и Бойко Борисов, за която те не са уведомени. По това време голяма част от тях бяха на медийни участия и не бяха на място. Промяната на часа на срещата и обявяването ѝ по този странен начин само един час преди тя да се проведе попречи на подготовката на протестиращите здравни работници за нея. Въпреки това те се представиха достойно, като изложиха своята позиция и проблемите на съсловието пред министър-председателя. Разкриха порочността на клиничните пътеки, търговските дружества и корупцията в сферата на здравеопазването.

Целта на протеста беше изпълнена. Състоя се среща между представители на СБМС и министър-председателя Бойко Борисов, проблемите на работещите в сферата на здравеопазването станаха основна тема в публичното пространство в продължение на дни. Сега предстои упорита и тежка борба за отстояване на интересите на здравните работници до изпълняване на всички издигнати искания.