Списание Yürüyüş: Интервю с „Движение 23 Септември”

Интервю на турското ляво списание “Юруш” със Стефан Петров от Движение “23 септември” във връзка със събранието на Антиимпериалистическия фронт в Берлин, провело се през февруари 2019 г.

Здравей Стефане,

Искаме да поговорим с теб за събранието на Антиимпериалистическия фронт. На 23-24 февруари се проведе събрание, в което ти беше един от участниците. би ли ни казал нещо по-вече за това.

Срещата на Антиимпериалистическия фронт се проведе в Берлин, Германия. На събитието присъстваха представители на различни организации от няколко държави. Срещата премина в интензивни дискусии, свързани с актуални международни въпроси и обсъждания за това как бихме могли да се противопоставим на империализма на интернационално ниво. Участниците споделиха впечатления от борбата против империалистическата агресия в различните държави. Бяха обсъдени организационни въпроси, свързани с подобряването на работата на АИФ и за засилването на връзките и комуникацията между членовете.

Би ли ни запознал накратко с вашата организация?

Движение „23 септември“ е марксистко-ленинска организация. С цялата си дейност се стремим да развиваме и разпространяваме комунистическата идеология в България и да издигаме знамето на борбата против империализма в нашата страна. През годините сме организирали и участвали в различни инициативи, като тези срещу агресията в Ирак, Сирия, Венецуела и Донбас, срещу геноцида над палестинците от страна на Израел, срещу санкциите и изолацията на които са подложени Куба и КНДР. В условията на период на реставрацията на капитализма в България, ние се стремим да създадем кадри за създаването на мащабна революционна организация, която да възроди борбата за един по-справедлив обществено-икономически строй. Друг приоритет на нашата организацията е развитието на теоретична и идеологическа дейност, разработвайки въпроси като този за причините за поражението на социализма в нашата страна.

Как си представя вашата организация участието си в дейността на АИФ?

От самото създаване на Антиимпериалистическия фронт нашето Движение е част от него. За нас създаването на международна организация, която да се противопоставя на империалистическата агресия, е от особено значение. Ние желаем да бъдем активна част от развитието на борбата против империализма и смятаме, че това може да стане само на базата на интернационалната солидарност. Затова и занапред възнамеряваме да спомагаме за развитието на АИФ с участие в инициативите на Фронта и борба против империализма в България.

 Какви мероприятия проведохте освен дискусиите на събранието?

Въпреки натоварената дейност по време на официалните мероприятия свързана със срещата на Антиимпериалистическия фронт, участниците имахме възможност да посетим някои интересни места в Берлин. Безспорно най-силно впечатление ни направи паркът паметник на Съветската армия, освободила Европа от игото на хитлеро-фашизма. Мащабът и красотата на това място биха удивили всеки. Прави впечатление, че целият комплекс се пази и е добре поддържан, за разлика от Паметника на Съветската армия в България, който чест е обект на вандалски атаки на антикомунисти. В Берлин успяхме да видим още и паметника на Маркс и Енгелс, с който успяхме да се снимаме под зоркия поглед на местната полиция, която прояви особен интерес към нас.

Делегатите на Антиимпериалистическия фронт пред паметника на Маркс и Енгелс в Берлин

Бихте ли ни запознали с решенията за бъдещи дейности?

По време на срещата бяха обсъдени редица актуални международни въпроси. Всички участници се съгласихме в осъждането на агресията срещу Венецуела и опитите да бъде свалена законната власт на президента Мадуро. Другарите от Турция и Украйна споделиха опит и информация от борбата против действащия фашизъм в своите държави. Беше обсъдена ситуацията в Близкия изток.

На срещата се взе решение участниците в Антиимпериалистическия фронт да организират кампании в своите държави във връзка с навършването на 70 години от основаването на НАТО. Въпросът с присъствието на американски и НАТО-вски военни бази е актуален за страните на почти всички участници в АИФ. Друго решение беше свързано с оказването на подкрепа и солидарност на революционните адвокати от Турция и затворения революционер Муса Ашоглу.

По време на престоя ни в Берлин организирахме протест в подкрепа на революционерката Айтен Озтюрк, жертва на отвличане от турските служби в Ливан и измъчвана в продължение на 6 месеца.

Сред основните приоритети на Антиимпериалистическия фронт остава издаването на списание, в което да се публикуват актуални и аналитични материали, свързани с борбата против империализма по света.

Благодарим за отделеното време. Искаш ли да добавиш нещо, да кажеш нещо на нашите читатели?

На читателите на „Юруш“ искам само да пожелая вяра в по-доброто бъдеще. А то непременно ще дойде. Знам, че в последните години редакцията на списанието е подложена на зверски репресии от страна на държавата и въпреки това то продължава да излиза и да озарява своите читатели със светлината на истината. „Юруш“ е знаме на правдата, затова никакви забрани не могат да го спрат.

Паметникът на Съветската армия в Берлин