Историята ще ни оправдае (в памет на Фидел Кастро)

В днешните условия на господстваща световна социална неправда и политическо потисничество, борещите се против статуквото имат нужда и постоянно търсят примери от близкото и далечно минало на героите-революционери. Изучават техния живот, техните идеи, техните действия. Как да се понасят ударите на вражеското обкръжение – интригите, подигравките, репресиите. И ако за България и нейната история най-виден пример на героично държане безспорно принадлежи на Георги Димитров пред нацисткия съд в Лайпциг (1933 г.), то за Куба това е Фидел Кастро и неговата легендарна реч (останала в историята под името „Историята ще ме оправдае“) пред извънредния военен трибунал в град Сантяго де Куба, произнесена на 16 октомври 1953 г.

Като човек, участвал в нейното първо дигитализиране и разпространение на български език в интернет, а впоследствие и на хартия под формата на отделна брошура, съм свидетел колко популярна е „Историята ще ме оправдае“ сред мислещите и търсещи социалната справедливост българи. „Историята ще ме оправдае“ – думите, с които Фидел Кастро завършва речта си, са се превърнали в част от имунната защита на борците за един по-добър свят, срещу преките и косвени атаки на врага.

По време на пътувания с цел разпространението на брошурата в различни близки и далечни краища на България, съм виждал как младежи, които иначе е трудно да накараш да прочетат каквото и да било, са буквално пленени от образа на Фидел Кастро и от думите „Историята ще ме оправдае“, искрящи от корицата на иначе скромното издание.

Виждал съм и как бедни възрастни хора дават последните си стотинки, за да се сдобият с речта на кубинската легенда на световната революция. За тях Фидел Кастро и „Историята ще ме оправдае“ са символ на вечната борба на доброто срещу злото, на народа срещу неговите потисници, на човечеството срещу глобалната американска диктатура.

Подобно на Георги Димитров, Фидел Кастро със своя героичен пример също принадлежи на цялото човечество, създава нови и нови поколения революционери, поставили на своето знаме думите „Историята ще ме оправдае“. И тези думи с всяко изминало десетилетие все повече прерастват в нещо още по-значимо – в убеждението, че след като Историята оправда Фидел Кастро, тя ще оправдае, ще докаже правотата и на всички негови последователи по света. Борбата, която сме водили, водим и ще водим, неминуемо стъпва върху завета на Фидел Кастро. Днес ние можем убедено да кажем: Историята ще НИ оправдае. Защото духът на Фидел Кастро живее и окриля всеки един от нас.

Б-23