Жена – стихотворение на Варавара Рао

Варавара Рао е роден на 3 ноември 1940 г. в малкото село Чинна Пендяла, в квартал Варагал в град Андхра Прадеш, Индия.

Още докато е в колеж, той започва да пише поезия и литературна критика. Той е преподавател по професия и преподава телугу литература в продължение на 40 години. През януари 1966 г. Варавара Рао основава телугу обществото на Саити митрулу, тоест Приятели на литературата. През януари 1970 г. той, заедно с други поети, организира поетичната група Tiragabadu, в превод Съпротива. На 4 юли 1970 г. той участва в организация, която обединява различни писателски групи и отделни автори и създавайки VIRASAM,  Асоциацията на революционните писатели. Варавара все още е част от ръководството на Асоциацията. Той е и един от основателите и член на ръководството на Всеиндийската лига на революционната култура, създадена през 1983 г., а от 1993 г. е генерален секретар.

В продължение на две десетилетия Рао е съден 18 пъти и постоянно е преследван от държавата. През 80-те години той е изправен пред смъртно наказание. От 1973 г. прекарва общо шест години в затвора., като държавата води 18 дела срещу него, по 17 от които е оправдан. От  Съпругата В. В. два пъти, като издател на неговите произведения, се озовава в затвора – през 1978 и 1984 година.

През 2001-2002г Варавара Рао, заедно с другаря Гадар, действа като емисар на Народната война на Комунистическата партия на Индия (марксистко-ленинска) по време на мирните преговори, започнати по предложение на правителството на Анхра Прадеш. Процесът на преговори продължава през май-юли 2002 г., а емисарите на KPI (ml) Народната война го спират поради постоянните убийства в резултат на въоръжени сблъсъци, организирани от властите. През юни 2004 г. Варавара Рао, заедно с Гаддар и писателят на романи Каляна Рао, действат като емисари на Народната военна CPI (ml) в мирните преговори, инициирани от Конгреса. Мирните преговори приключват на 18 август 2005 г. със забрана на КПИ (маоисти) (КПИ (мл) “Народна война” и Маоисткият комунистически център бяха обединени в тази партия), ВИРАСАМ и други популярни организации. 24 часа след забраната, на 19 август 2005 г., Варавара Рао и Каляна Рао са арестувани съгласно Закона за обществена безопасност на Андхра Прадеш и отведени в централния затвор Чангчалгуд в Хайдарабад. След ареста му се повдигат седем нови обвинения. Но на 31 март 2006 г. съдът прекрати делото срещу Варавара, в което той беше арестуван, и отложи разглеждането на всички останали дела. В същия ден, след седем месеца и половина затвор, Варавара Рао е освободен от затвора под гаранция.

При мащабна полицейска операция в Индия са арестувани активистите Судха Бхарадвай, Върнън Гонсалвес, Арун Ферейра, Гаутам Наглаха и Варавара Рао, а домовете на десетки други синдикалисти и леви активисти са атакувани от полицията. Преди 2 месеца като част от същата операция бяха арестувани още пет активисти. Всички те са обвинени, че са градски партизани – и по точно, активни членове на местните Маоистки организации, които водят въоръжена борба в Индия. Съответно срещу арестуваните се прилага драконовският закон за борба с тероризма (UAPA).

Обвиненията срещу твх включват участие в размириците от януари 2018 г. (Bhima Koregaon-Riots) в близост до град Пуне,.както и че арестуваните са планирали атака срещу висши членове на управляващата партия. Действителната причина за тези арести обаче е заглушаването и подтискането на гласовете, критични към управляващите.

Жена!
Твоята кръв
превръща в дете
мечтите ти и мъжките страсти.

Жена!
Твоята кръв
влива живот чрез млякото
в децата, обзети от глад и агония.

Жена!
Твоята кръв
се поти на перли
в къщата, в кухнята
и на полето.

Все още
си роб в системата.
Ти си сянката, безгласно падаща
върху стената на мъжкото високомерие,
която е затвор за твоята индивидуалност.

Всяко удоволствие по света се заплаща.
Само за това, което от теб се изисква,
ти не дириш отплата.

Ти предлагаш
не просто наслада, а господство над себе си.
Този, който те ограбва,
без значение дали те дарява
с букет от жасмин или красиво сари,
се нарича щедър съпруг.
Онзи, който с теб всичко споделя,
без значение дали с чаровна усмивка
или дума сладка, се нарича любовник.
Всичко, що животът поднася, делите.
За тебе са винаги загубите,
а на мъжа печалбата полага се.
В житейската драма, наситена с радост и мъка,
ти отново взимаш мъката.

Жена!
Със сълзи да премахнеш системата не би могла.
Трябва да я потопиш в синкавите пламъци на яростта.
Като гръм да се провикнеш за своите права.
В синхрон тръгни с маршируващите вече
по пътя на революцията,
водещ те извън системата,
в която си само обект за наслада.
По пътя на революцията
в организацията се влей,
която те разгръща
като индивидуалност и сила могъща.
Съедини с другите ръцете си
в името на революцията.
Победата е непостижима,
преди и в твоето сърце
революционното слънце да изгрее!