„Настояваме да се зачита суверенитетът на Венецуела“. Декларация

Асоциацията за приятелство България – Венецуела и Мрежата на интелектуалци, артисти и социални движения в защита на човечеството, днес 19 май 2017, събрани пред посолството на Боливарска република Венецуела в България, отправяме енергичен призив към хората по света, за да се спре намесата на империализма чрез Организацията на американските държави срещу Боливарска република Венецуела, като част от дневния ред на насилие, което политическите партии на венецуелската десница отприщи срещу народа на Венецуела, който просто иска мир и разрешаване на основните проблеми, генерирани от координираните действия между националната буржуазия и транснационалните корпорации.

Ние настояваме да се зачита суверенитетът на Венецуела, стига чужда намеса, защото венецуелския народ е този, който трябва да реши проблемите си в рамките на Националната Конституция на Венецуела.

Ние настояваме за прекратяване на фашисткото насилие по улиците, тъй като по-голямата част от населението на Венецуела излиза всеки ден по улиците, за да отиде на работа, но е възпрепятствано от огнищата на насилие, създадени от десницата, която поощрява венецуелци от опозицията, противници на правителството, да правят засади, повтаряйки сценария от 2002 г. и 2014 г.

Изразяваме нашата категорична подкрепа за инициативата на президента Николас Мадуро да свика Национално Конституционно събрание – елемент, предвиден в Конституцията на Боливарска република Венецуела. Това свикване цели да се разрешат с участието на всички основните реални проблеми на страната, предвид отказа на елитите за диалог, и да се намери истински път за тяхното преодоляване.

С тези основни лозунги ние се обявяваме в постоянна мобилизация в защита на Боливарската революция, която е гарант за защитата на националния суверенитет и привързаност към демокрацията, както е посочено в Конституцията, и в защита на хората от икономическите заплахи и насилие.

Венецуела също е инициатор на инициативите за интеграция на основите на сътрудничество и солидарност, но преди всичко, е надежда за трудовите хора, на които се казва, че не съществува друг модел общество, няма друга алтернатива, освен ограбването от капитализма, който прави малко хора богати, а огромната част бедни.

За суверенитет и мир за нашите народи! Да живее Венецуела! Да живее България!