Хърватски неонацисти убиха 29-годишен грък преди футболен мач

Вчера в Атина, Гърция, трябваше да се изиграе футболна среща от предварителните кръгове на Шампионската лига между местния АЕК и “Динамо” Загреб. Мачът беше обявен за рисков от УЕФА и трябваше да се играе без гостуваща публика.

Въпреки това, в понеделник в гръцката столица пристигнаха над 100 фенове на хърватския отбор с цел провокации. При сблъсъците през нощта се стигна до смъртта на млад фен на АЕК.

Основната причина за напрежението между феновете на двата отбора са различните политически възгледи, изповядване от двете публики. Привържениците на хърватския отбор са известни с агресивните си неонацистки прояви и издигане на лозунги в подкрепа на Украйна. На техния стадион в Загреб многократно са се виждали плакати в подкрепа на неонацисткия батанльон “Азов”.

През миналата година утрасите на хърватския “Динамо” шокираха цяла Европа, дълбоко заспала за проблема с надигащия се неонацизъм, като в центъра на Милано направиха шествие с нацистки поздрави. Адвокатът на задържените във връзка с убийството фенове “Динамо” се появи с тениска на “Азов” и заяви, че феновете на гърците са “човешка измет”.

Украинските нацисти веднага изразиха солидарност със задържаните за убийството хървати, като се появиха снимки с надписи върху снаряди, призоваващи за освобождаването на феновете на “Динамо”.

Само ден след убийството, хърватски антифашисти, възмутени от случилото се, написаха “убийци” и “терористи” върху графити на “Динамо” Загреб в Хърватия.

От своя страна, феновете на АЕК са известни с левите си убеждения, като често издигат антиимпериалистически послания в солидарност с Палестина и Донбас.

Преди години по време на мача АЕК – “Динамо” Киев, агитката на гърците намекна на гостите от Украйна, че като застават на нацистки позиции, те се гаврят със славната история на своя клуб. Намекът беше за футболната среща, изиграна през 1942 г. по време на нацистката окупация на СССР, когато отборът, съставен от съветски играчи “Старт” (в основата на който са футболистите на “Динамо” Киев”) побеждава представителите на германците под заплаха за живота си. Всички съветски футболисти малко по-късно губят живота си, но тази победа има огромно психологическо значение за съпротивата на съветския народ против окупатора.

На 7 април 1999 г., по време на бомбардировките над Югославия, отборът на АЕК, заедно с много свои фенове, пътува за Белград, където играе “мач на дружбата” със сръбския “Партизан”.

По този начин гръцкият отбор се противопоставя на агресията на САЩ и изразява солидарност с югославския народ.

Докато европейските футболни институции развиват лицемерти кампании за “толерантност”, “падане на колена” и “борба с расизма”, продължават да насърчават неонацистките групи и подкрепата за украинските фашисти. Това взе поредната си жертва, в лицето на 29-годишния фен на АЕК Михаил, убит този понеделник.

Движение “23 септември”, Информационен отдел