Какво всъщност е “Миротворец” – украинският сайт, събиращ данни за противници на киевската хунта?

Терористическата същност на киевския режим отново излезе на показ. В българското общество отново нашумя печално известният сайт „Миротворец“, осветяващ данните на лица, обвинени в най-различни „престъпления“ срещу хунтата.
Наскоро в списъка бе включена българската журналистка Диляна Гайтанджиева, известна с професионалните си журналистически разследвания в горещи конфликтни точки. Това стана повод за позиция от страна на Съюза на българските журналисти, в която се призовават българските власти да вземат мерки по защита на своите граждани, фигуриращи в „Миротворец“.
Наричаният с основание „черен списък за ликвидиране“ сайт „Миротоворец“ съдържа имената на редица български интелектуалци и политици, в повечето случаи единствено заради изказване на мнение против политиката на Украйна след държавния преврат през 2014 г. Кристиан Вигенин е включен заради изразяване на позицията на партията си БСП да не бъде изпращана смъртоносна военна помощ за Украйна и защото в медиийно интервю „не е взел категорична позиция“ относно конфликта. За укронацисткия режим това е равносилно на „престъпления срещу човечеството“.
В списъка фигурира и членът на нашата организация и създател на филма „Донбаска пролет“ – Екатерина Митринова. Тя беше включена там далеч преди филмът ѝ да види бял свят, само заради пребиваването ѝ в Донбас. Припомняме, че киевският режим цинично се опита да потъпче свободата на словото в нашата страна, опитвайки се да възпрепятства излъчването на документалната лента. Ето какво се опитаха да скрият от вас украинските нацисти:

Сайтът „Миротворец” е създаден през 2014 г. по инициатива на тогавашния нещатен сътрудник на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко, който по-късно става зам.-министър в украинското МВР, оставайки на този пост до 2021 г.
През 2015 г. украинският опозиционен журналист Олес Бузина и украинският опозиционен политик Олег Калашников, включени с лични данни в списъка на сайта, са убити при атентати. По-късно жертви на покушения стават и други хора от листата. Сред най-скорошните случаи са убийствата край Москва и в Санкт-Петербург на развивалите медийна дейност руснаци Дария Дугина и Владлен Татарски. След смъртта им върху техните снимки в „Миротворец” се появява диагонален надпис в червено: „Ликвидиран”. Разделът със списъка на хора на този сайт носи многозначителното наименование „Чистилище”.
От създаването му до средата на май 2016 г. „Миротворец” сочи като свои партньори украинското МВР, СБУ (Служба за сигурност на Украйна) и други официални силови структури. Това се променя, след като в началото на май 2016 г. сайтът публикува личните данни на много журналисти от големи световни медии като АФП, Ройтерс, ВВС, „Ал-Джазира” и др. След острата международна реакция, структурата по правата на човека към Върховната рада се обявява за закриването на „Миротворец” и той наистина е спрян, но само за броени дни. После отново възобновява работата си, която продължава и до днес – вече без да сочи като свои партньори МВР или СБУ.
На сайта присъства раздел, предоставящ специален достъп за разузнавателните служби на Украйна и спецслужбите на други страни.
В горния десен ъгъл фигурират адресите Лангли, Вирджиния (където се помещава централата на ЦРУ) и полската столица Варшава.
Терористичната същност на натовската сатрапия Украйна отдавана е ясна за всички нас, които следим непредубедено събитията там. Единствено компрадорската българска буржоазия и т.нар. „политически елит“ продължава да натяква чрез подконтролните си медии, че Украйна се бори за „свобода“ и „демокрация“. Удобно се пропуска, че подобна „свобода“ и „демокрация“ не е предназначена за украинските и чужди граждани, несъгласни с политиката на киевския режим и третирана от украинските нацисти като „подчовеци“. Трябва ли да стане наш сънародник жертва на терористичен атентат заради журналистичексата си или обществена дейност, за да се осъзнаят нашите управляващи. Ето на такъв терористичен режим те искат да изпращаме военна помощ, дори и жива сила. Ще го позволим ли?
Движение “23 септември”, Информационен отдел