Свобода за братя Конанович – украински комунисти, жертва на репресии от страна на киевския режим

Братята Михаил и Александър Конанович са ръководителите на младежкото крило на Комунистическата партия на Украйна (КПУ).

До идването на власт на фашистката хунта през 2014 година (т.нар Евромайдан) КПУ заема 4-то място на изборите през 2012 година, а членовете й са над 100 000 души.

КПУ се обявява против войната на Киев срещу Донбас и предупреждава, че в Украйна властта се овладява от открити неонацисти.

След 2014 година представяната от Запада за “проевропейска” и “демократична” власт прокарва Закон за декомунизацията, според който комунистическите и социалистическите организации нямат право на съществуване. Същият закон постановява демонтиране на паметници, свързани със Съветския съюз и героите на Великата отечествена война. Наложена е цензура, включително в училищата, със забрана за споменаване на СССР в положителна светлина. Паралелно с това тече ударна фашизация на обществото, като официалната пропаганда цели да заблуди младите хора относно миналото и бъдещето на страната.

КПУ е забранена през 2015 година. Това е предшествано от разбиването и разграбването на офисите й от фашистки улични банди. Оттогава всички неотказали се от борбата комунисти работят в нелегални условия.

В този период братя Конанович действат срещу приватизиране на земята в Украйна от западните корпорации. Михаил Конанович заявява: “Разпродаването на обществената земя е нашият Сталинград – никакво примирение! Земята ни не е за продан!”.

Братята заявяват, че забраната на комунистите в Украйна има за цел да обезсили борбата срещу приватизацията и да помогне на неолиберализма в ограбването на богатствата на страната.

През 2016 година фашисти нападат и бият Конанович и други комунисти с палки в момент, когато те полагат цветя пред паметник на Съветската армия по случай победата над германския нацизъм. Фашистки банди нееднократно са заплашвали със смърт близки на Конанович, включително неговата съпруга и дъщеря.

Тези случаи са част от широка кампания на фашистки нападения и погроми. Властта официално участва в тях чрез службите за сигурност. Самите фашистки организации са част от правителствата на Порошенко и Зеленски. Обект на насилие, арести, убийства и изтезания са хиляди души. Световноизвестен стана случая с погромите в Одеса на 2 май 2014, когато бяха убити повече от 60 противници на Евромайдана.

Вълната на насилие се засилва през 2022 година. През март 2022 година братя Конанович изчезват и в продължение на 3 месеца са в неизвестност. Сериозни са подозренията, че са убити от агенти на Зеленски. По света започва кампания с искане правителството в Киев да даде информация за съдбата им.

Оказва се, че властта ги е отвлякла и ги е подложила на систематични изтезания. Повдигат им обвинения за шпионаж в полза на Русия. За всички е очевидно, че се търси предлог за спиране на политическата им дейност и физическото им ликвидиране.

Сега братя Конанович са под домашен арест и отправят призив за помощ – животът им и този на близките им е сериозно застрашен.

Техните врагове са врагове за всеки съвестен човек, за цялото мислещо човечество.

Солидарност с борбата на антифашистите в Украйна!

Движение “23 септември”, Информационен отдел