Владимир Путин – „Милиони хора на Запад разбират, че са водени към истинска духовна катастрофа“ (21.02.2023)

Реч президента на Русия Владимир Путин пред Федералното събрание на Руската федерация, 21 февруари 2023 г.

Добър ден!

Уважаеми депутати от Федералното събрание – сенатори, депутати от Държавната дума!

Уважаеми граждани на Русия!

Отправям днешното си послание се обръщам в труден момент – всички знаем това много добре – преломен момент за страната ни, във време на кардинални, необратими промени в целия свят; на най-важните исторически събития, които определят бъдещето на страната ни и на нашия народ; когато всеки от нас носи огромна отговорност.

Преди година, за да защитим хората на нашите исторически земи, да гарантираме сигурността на страната ни, да премахнем заплахата от неонацисткия режим, възникнал в Украйна след преврата от 2014 г., беше взето решение за провеждане на специална военна операция. И стъпка по стъпка, внимателно и последователно да решаваме задачите, които стоят пред нас.

От 2014 г. Донбас се бори, защитава правото да живее на собствена земя, да говори на родния си език, бори се и не се предаде в условията на блокада и постоянни обстрели, неприкрита омраза от киевския режим, вярвайки и чакайки, че Русия ще се притече на помощ.

Междувременно – и вие го знаете добре – ние направихме всичко възможно, наистина всичко възможно да разрешим този проблем с мирни средства, търпеливо договорихме мирен изход от този най-тежък конфликт.

Но зад гърба ни се подготвяше съвсем друг сценарий. Обещанията на западните управляващи, техните уверения за желанието за мир в Донбас, се оказаха, както сега виждаме, фалшификат, жестока лъжа. Те просто печелеха време, занимаваха се с измама, затваряха си очите за политическите убийства, за репресиите на киевския режим срещу неугодни хора, за подигравките с вярващите и все повече насърчаваха украинските неонацисти да извършват терористични действия в Донбас. В западните академии и училища се обучаваха офицери от националистически батальони и се доставяше оръжие.

И искам да подчертая, че още преди началото на специалната военна операция, Киев водеше преговори със Запада за доставка на системи за противовъздушна отбрана, бойни самолети и друга тежка техника за Украйна. Помним и опитите на киевския режим да се сдобие с ядрено оръжие, защото говорихме за това публично.

Съединените щати и НАТО бързо разположиха своите военни бази и секретни биологични лаборатории близо до границите на нашата страна, овладяха театъра на бъдещите военни действия в хода на маневри, подготвиха подчинения им режим в Киев, поробената от тях Украйна, за голяма война.

И днес го признават – признават го публично, открито, без да се смущават. Те сякаш се гордеят, наслаждават се на предателството си, наричайки и Минските споразумения, и Нормандския формат, дипломатическо представление, блъф.

Оказва се, че през цялото време, когато Донбас гореше, когато се проливаше кръв, когато Русия искрено – искам да го подчертая – искрено се стремеше към мирно решение, те си играеха с живота на хората, играеха си всъщност, както се казва в познатите среди, с белязани карти.

Този отвратителен метод за измама е изпробван много пъти преди. Те се държаха също толкова безсрамно, двулично, унищожавайки Югославия, Ирак, Либия, Сирия. От този срам те никога няма да се измият. Понятията чест, доверие, благоприличие не са за тях.

През дългите векове на колониализъм, диктат, хегемония те свикнаха да им е позволено всичко, свикнаха да плюят по целия свят. Оказа се, че те се отнасят със същото пренебрежение, като господари, към народите на собствените си страни – та нали и тях цинично излъгаха или ги подмамиха с басни за търсенето на мир, за придържането към резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за Донбас. Наистина, западните елити се превърнаха в символ на тотални, безпринципни лъжци.

Ние твърдо защитаваме не само нашите интереси, но и нашата позиция, че в съвременния свят не трябва да има разделение на т. нар. цивилизовани страни и всички останали, че е необходимо честно партньорство, принципно отричащо всякаква изключителност, особено агресивната.

Бяхме открити, искрено готови за конструктивен диалог със Запада, казахме и настояхме, че и Европа, и целият свят имат нужда от неделима система за сигурност, еднаква за всички държави, и дълги години предлагахме на нашите партньори да обсъдят тази идея заедно и да работят върху неговото изпълнение. Но в отговор получихме неясна или лицемерна реакция. Това е що се отнася до думите.

Но имаше и конкретни действия: разширяването на НАТО до нашите граници, създаването на нови позиционни зони на противоракетната отбрана в Европа и Азия – те решиха да се скрият от нас с „чадър“ – това е разполагането на военни контингенти, и то не само в близост до границите на Русия.

Искам да подчертая – да, всъщност това е добре известно на всички – никоя страна в света няма такъв брой военни бази в чужбина, както Съединените американски щати. Има стотици от тях – искам да подчертая това – стотици бази по света, цялата планета е осеяна, просто трябва да погледнете картата.

Целият свят видя как те се оттеглят от фундаменталните споразумения в областта на оръжията, включително договора за ракетите със среден и по-малък обсег, разкъсвайки едностранно основните споразумения, поддържащи световния мир. По някаква причина го направиха – те не правят нищо просто така, както знаете.

И накрая, през декември 2021 г. официално представихме проекти на споразумения за гарантиране на сигурността на САЩ и НАТО. Но по всички ключови, фундаментални за нас позиции, получихме всъщност директен отказ. Тогава най-накрая стана ясно, че зелена светлина за осъществяването на агресивни планове е дадена и те няма да спрат.

Заплахата нарастваше, и то всеки ден. Постъпилата информация не остави никакво съмнение, че към февруари 2022 г. всичко е готово за поредната кървава наказателна акция в Донбас, срещу който, напомням, киевският режим хвърли артилерия, танкове и самолети още през 2014 г.

Всички помним добре снимките, когато бяха нанесени въздушни удари по Донецк, въздушни удари бяха нанесени не само по него, но и по други градове. През 2015 г. те отново направиха опит за пряко нападение над Донбас, като същевременно продължиха блокадата, обстрелите и терора срещу цивилни.

Всичко това, напомням, напълно противоречи на съответните документи и резолюции, приети от Съвета за сигурност на ООН, напълно – всички се правеха, че нищо не се случва.

Искам да повторя: те отприщиха войната, а ние използвахме сила и я използваме, за да я прекратим.

Тези, които планираха нова атака срещу Донецк, Донбас и Луганск, ясно разбраха, че следващата цел е удар по Крим и Севастопол и ние знаехме, и разбирахме това. А сега, и в Киев открито се говори за такива мащабни планове – разкриха това, което вече толкова добре знаехме.

Защитаваме живота на хората, собствения си дом.

Целта на Запада е неограничена власт. Той вече е похарчил повече от 150 милиарда долара за подпомагане и въоръжаване на режима в Киев. За сравнение: според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие страните от Г-7 са отделили около 60 милрд. долара през 2020-2021 г. за подпомагане на най-бедните държави в света. Разбираемо, нали? За войната – 150 млрд, а за най-бедните страни, за които уж постоянно се грижат – 60 млрд., и то при всеизвестните искания за подчинение на страните, получатели на тези пари.

И къде са всички тези разговори за борбата с бедността, за устойчивото развитие, за околната среда? Къде отиде всичко? В същото време, потокът от пари за войната не намалява. Освен това те не пестят средства, за да насърчават безредици и катаклизми в други страни и, отново, по целия свят.

На неотдавнашната конференция в Мюнхен имаше безкрайни обвинения срещу Русия.

Създава се впечатлението, че това е направено само, за да забравят всички какво направи т.нар. Запад през последните десетилетия. И именно те „изпуснаха джина от бутилката“, потопиха цели региони в хаос.

Според самите американски експерти, в резултат на войни – искам да обърна внимание на това: не ние излязохме с тези цифри, самите американци ги дават – в резултат на войните, които Съединените щати отприщиха след 2001 г., почти 900 хиляди души загинаха, а повече от 38 милиона станаха бежанци. Всичко това те сега искат да изтрият от паметта на човечеството, правят се, че нищо не се е случило. Но никой в света не е забравил и няма да забрави това.

Никой от тях не разглежда човешките жертви и трагедии, защото, разбира се, залогът е трилиони и трилиони долари; способността да продължат да ограбват всички; под прикритието на думи за демокрация и свободи, да се разпространяват неолиберални и по своята същност тоталитарни ценности; окачват етикети на цели държави и народи, да обиждат публично лидерите им; да потискат несъгласието в собствените си страни; да създават имидж на враг, за да се отклони вниманието на хората от корупционните скандали – все пак всичко това не слиза от екраните, всички го виждаме; – от нарастващите вътрешни икономически, социални, междуетнически проблеми и противоречия…

Нека ви напомня, че през 30-те години на миналия век Западът всъщност отвори пътя на нацистите към властта в Германия. А в наше време започнаха да правят от Украйна „анти-Русия“. Проектът всъщност не е нов.

Хората, които са поне малко потопени в историята, знаят отлично: този проект датира от 19 век. Той е култивиран в Австро-Унгарската империя, Полша и други страни, с една цел – да откъсне тези исторически територии, които днес се наричат Украйна, от нашата страна. Това е тази цел. Няма нищо ново, никаква новост, всичко се повтаря.

Западът ускори изпълнението на този проект днес като подкрепи преврата от 2014 г. Все пак превратът беше кървав, антидържавен, антиконституционен – уж нищо не се е случило, станало както и трябвало, дори отчетоха колко пари са похарчени за него. В идеологическата основа беше заложена русофобията, крайно агресивният национализъм.

Наскоро една от бригадите на въоръжените сили на Украйна, срамно е да се каже – за нас е срамно, за тях не – получи името „Еделвайс“, по подобие на нацистката дивизия, участвала в депортирането на евреи, екзекуции на военнопленници, в наказателни операции срещу партизаните на Югославия, Италия, Чехословакия и Гърция.

Във Въоръжените сили на Украйна и Националната гвардия на Украйна, са особено популярни шевроните на Das Reich, „Мъртвешка глава“, „Галиция“ и други части на SS, които също имат окървавени ръце до лакътя. Идентификационните знаци на Вермахта на нацистка Германия се прилагат върху украинската бронирана техника.

Неонацистите не крият за чии наследници се смятат.

Изненадващо е, че на Запад никой от властта не забелязва. Защо? Защото на тях, извинете ме за лошото възпитание, не им пука. Не им пука на кого ще заложат в борбата срещу нас, в борбата срещу Русия. Основното е, че те се бият срещу нас, срещу нашата държава, което означава, че всеки може да бъде използван.

И ние го видяхме. И това се случи – и терористите, и неонацистите, ако може да се използва чертата на плешивия, Бог да ме прости, само да изпълнят волята им, да служат като оръжие срещу Русия.

„Антируският” проект всъщност е част от реваншистката политика спрямо страната ни, за създаване на огнища на нестабилност и конфликти точно по нашите граници.

И тогава, през 30-те години на миналия век, и сега, идеята е една и съща – да се насочи агресията на Изток, да се разпали война в Европа, да се елиминират конкурентите чрез чужди ръце.

Ние не сме във война с народа на Украйна.

Аз вече съм говорил за това много пъти. Самият народ на Украйна стана заложник на режима в Киев и неговите западни господари, които всъщност окупираха тази страна в политически, военен, икономически смисъл, унищожиха украинската индустрия в продължение на десетилетия и ограбиха природните й ресурси.

Естественият резултат беше социална деградация, колосално нарастване на бедността и неравенството. И в такива условия, разбира се, лесно се събира материал за военни действия. Никой не помисли за хората. Те бяха подготвени за клане и накрая превърнати в консумативи. Тъжно е, просто е, страшно е да се говори за това, но е факт.

Отговорността за разпалването на украинския конфликт, за ескалацията, за увеличаването на броя на жертвите му, е изцяло на западните елити и, разбира се, на сегашния киевски режим, за който украинският народ всъщност е чужд. Сегашният украински режим обслужва не националните интереси, а интересите на трети страни.

Западът използва Украйна както като таран срещу Русия, така и като тренировъчна площадка. Сега няма да се спирам на опитите на Запада да обърнат хода на военните действия, на плановете им да увеличат военните доставки – това вече всички добре знаят. Но едно обстоятелство трябва да е ясно за всички: колкото повече западни системи с голям обсег дойдат в Украйна, толкова повече ще бъдем принудени да отдалечим заплахата от нашите граници. Естествено е.

Елитите на Запада не крият целта си: да нанесат – както се казва – „стратегическо поражение на Русия“. Какво означава? За нас какво е? Това означава да приключат с нас веднъж завинаги, т.е., те възнамеряват да прехвърлят локален конфликт във фаза на глобална конфронтация. Ние точно така разбираме всичко това и съответно ще реагираме, защото в случая говорим за съществуването на държавата ни.

Но те също не могат да не знаят, че е невъзможно да се победи Русия на бойното поле, затова провеждат все по-агресивни информационни атаки срещу нас.

На първо място, разбира се, младите хора, младите поколения са избрани като цел. И тук отново непрекъснато лъжат, изопачават историческите факти, не спират атаките срещу нашата култура, срещу Руската православна църква и други традиционни религиозни организации на страната ни.

Вижте какво правят със собствените си народи: унищожаването на семейството, културната и националната идентичност, извращенията, малтретирането на деца, чак до педофилията, са обявени за норма, норма на техния живот, а духовенството, свещениците са принудени да благославят еднополовите бракове. Бог да ги пази! Нека правят каквото си искат. Какво искат да кажат тук? Възрастните имат право да живеят както решат, ние сме се отнасяли към това в Русия и винаги ще се отнасяме така: никой не се намесва в личния живот и ние няма да го правим.

Но искам да им кажа: вижте, извинете ме, свещените писания, главните книги на всички други световни религии. Там се казва всичко, включително, че семейството е съюз на мъж и жена. Но дори и тези свещени текстове вече се поставят под въпрос.

Англиканската църква, например, съобщава, че планира – планира, макар и едва сега – да обмисли идеята за неутрален по пол бог. Какво може да се каже? Прости им Господи, те не знаят какво правят.

Милиони хора на Запад разбират, че са водени към истинска духовна катастрофа. Елитите, честно казано, просто полудяват и изглежда, че няма лек за тях. Но това са техни проблеми, както казах, а ние сме длъжни да защитим децата си и ще го направим: ще защитим децата си от деградация и израждане.

Очевидно е, че Западът ще се опита да подкопае и разцепи обществото ни, да разчита на националните предатели, които по всяко време – искам да го подчертая – имат една и съща отрова на презрение към собственото си Отечество и желание да правят пари чрез продажба на тази отрова за онези, които са готови да я платят. Винаги е било така.

Който е тръгнал по пътя на прякото предателство, извършвайки терористични и други престъпления срещу сигурността на обществото ни, териториалната цялост на страната, ще носи отговорност пред закона.

Но ние никога няма да бъдем като киевския режим и западните елити, които са и са се занимавали с „лов на вещици“, няма да разчистваме сметки с онези, които направиха крачка встрани, и които отстъпиха от родината си. Нека си остане на тяхната съвест. Нека живеят с това – трябва да живеят с това. Основното е, че хората, гражданите на Русия, им дадоха морална оценка.

Гордея се – мисля, че всички се гордеем, – че нашият многонационален народ, огромното мнозинство от гражданите заеха принципна позиция по отношение на Специалната военна операция. Разбраха смисъла на действията, които извършваме, подкрепиха нашите действия за защита на Донбас.

В тази подкрепа се прояви преди всичко истинският патриотизъм – чувство, което е исторически присъщо на нашия народ. Удивлява със своето достойнство, дълбоко осъзнаване от всеки, подчертавам, от всеки, на своята неразривна съдба със съдбата на Отечеството.

(…)

Западът разгърна срещу нас не само военен, информационен, но и икономически фронт.

Но никъде нищо не е постигнал и никога няма да постигне.

Освен това инициаторите на санкциите сами се наказват: провокираха повишаване на цените, загуба на работни места, затваряне на заводи, енергийна криза в собствените си страни и казват на гражданите си – чуваме това – казват, че руснаците са виновни за всичко.

Какви средства бяха използвани срещу нас в тази санкционна агресия? Те се опитаха да прекъснат икономическите връзки с руски компании, да изключат финансовата система от комуникационните канали, за да смажат икономиката ни, да ни лишат от достъп до експортни пазари, за да ударят доходите. Това е кражба – няма как да се каже по друг начин – на нашите валутни резерви, опитите да се срине рублата и да се провокира разрушителна инфлация.

Повтарям, антируските санкции, са само средство. А целта, както декларират самите западни лидери, е – пряк цитат – да „накараме да страдат“ нашите граждани. „Да накараме да страдат“ – такива „хуманисти”! Те искат да накарат хората да страдат като по този начин дестабилизират нашето общество отвътре.

Но тяхното изчисление не се осъществи. Руската икономика и система за управление се оказаха много по-силни, отколкото Западът вярваше. Благодарение на съвместната работа на правителството, парламента, Банката на Русия, съставните образувания на федерацията и, разбира се, бизнес общността, трудовите колективи, ние осигурихме стабилността на икономическата ситуация, защитихме гражданите, запазихме работни места, предотвратихме недостигът на пазара, включително стоки от първа необходимост, подкрепихме финансовата система, предприемачите, които инвестират в развитието на своя бизнес, а следователно и в развитието на страната.

(…)

Последните събития убедително показаха, че образът на Запада като сигурно убежище и пристан за капитали, се оказа призрак, фалшиво нещо. И тези, които не разбраха това навреме, които смятаха Русия само за източник на доходи и планираха да живеят предимно в чужбина, загубиха много: там те просто бяха ограбени, дори законно спечелените пари им бяха отнети.

Някак на шега, мнозина сигурно помнят, обръщайки се към представителите на руския бизнес, аз казах: вие се измъчвате да гълтате прах, да тичате из съдилищата и офисите на западни чиновници, да пестите парите си. Точно така се случи всичко.

Знаете ли, сега ще добавя нещо много важно – просто, но много важно – повярвайте ми, никой от обикновените граждани на страната не се смили над тези, които загубиха капиталите си в чужди банки, не съжали тези, които загубиха яхтите си, дворците в чужбина и т.н., и други подобни, а в разговорите в кухнята сигурно хората си спомниха и приватизацията от 90-те години, когато предприятията, създадени от цялата страна, отиваха на безценица, и показния, демонстративен лукс на т.нар. нови елити.

Какво друго е от основно значение?

През всичките години след разпадането на Съветския съюз Западът не спря да се опитва да подпали постсъветските държави и, най-важното, окончателно да довърши Русия като най-голямата оцеляла част от нашето историческо държавно пространство.

Те насърчиха и подтикнаха международните терористи срещу нас, провокираха регионални конфликти по периметъра на нашите граници, пренебрегнаха нашите интереси и използваха средства за икономическо възпиране и потискане.

А големият руски бизнес отговаря за работата на стратегически предприятия, за хиляди трудови колективи, определя социално-икономическата ситуация в много региони, което означава състоянието на нещата: когато ръководителите и собствениците на такива бизнеси се оказват зависими от правителства, които водят неприятелска политика към Русия, те представляват голяма заплаха за нас, опасност за страната ни. Подобна ситуация не може да бъде толерирана.

Да, всеки има избор: някой иска да изживее живота си в арестувано имение с блокирани сметки, опитва се да намери място, изглежда, в привлекателна западна столица или в курорт, на друго топло място в чужбина – това е право на всеки човек, ние дори не го оспорваме.

Но е време да се разбере, че за Запада такива хора бяха и ще останат второстепенни чужденци, с които можеш да правиш каквото си искаш, и парите, и връзките, и купените титли на графове, перове, кметове, тук изобщо няма да помогнат. Те трябва да разберат: там те са втори клас хора.

Но има и друг избор: да бъдеш с родината си, да работиш за сънародниците си, не само да откриваш нови предприятия, но и да променяш живота около себе си – в градовете, селата, в собствената си страна.

(…)

В началото на февруари тази година Северноатлантическият алианс направи изявление с де факто искане към Русия, както се казва, да се върне към изпълнението на Договора за стратегическите настъпателни оръжия, включително допускане на инспекции на нашите съоръжения за ядрена отбрана. Но дори не знам как да го нарека. Това е театър на абсурда.

Знаем, че Западът е пряко замесен в опитите на киевския режим да нанесе удари по базите на нашата стратегическа авиация. Използваните за това безпилотни самолети са оборудвани и модернизирани със съдействието на специалисти от НАТО. А сега искат да проверяват и отбранителните ни съоръжения? В съвременните условия на днешната конфронтация това звучи като някаква глупост.

В същото време – искам да обърна специално внимание на това – ние нямаме право да извършваме пълноценни проверки в рамките на това споразумение. Многократните ни заявки за проверка на определени обекти остават без отговор или се отхвърлят по формални причини, а реално не можем да проверим нищо от другата страна.

Искам да подчертая, че САЩ и НАТО открито заявяват, че целта им е да нанесат стратегическо поражение на Русия. И какво, след това ще обикалят отбранителните ни съоръжения, включително и най-новите, все едно нищо не се е случило?

Преди седмица, например, подписах указ за поставяне на бойно дежурство на нови наземни стратегически системи. И там ли ще си пъхат носа? И си мислят, че е толкова лесно – ще ги пуснем ей така?

С колективното си изявление НАТО всъщност направи заявка да стане страна по Договора за стратегически нападателни оръжия. Съгласни сме с това, моля. Освен това смятаме, че подобна постановка на въпроса отдавна е назряла, защото, напомням, НАТО не е само една ядрена сила – САЩ, Великобритания и Франция също имат ядрени арсенали, те се подобряват, развиват и също насочени срещу нас – насочени са и срещу Русия. Последните изявления на лидерите им само потвърждават това – чуйте ги.

Ние просто не можем да пренебрегнем това, нямаме право, особено днес, както и факта, че първият Договор за стратегически настъпателни оръжия първоначално беше сключен от Съветския съюз и Съединените щати през 1991 г. в коренно различна ситуация: в условия на намаляване на напрежението и укрепване на взаимното доверие. В бъдеще отношенията ни достигнаха такова ниво, че Русия и САЩ обявиха, че вече не се смятат за противници. Страхотно, всичко беше много добре.

Действащият договор от 2010 г. съдържа най-важните разпоредби за неделимостта на сигурността, за пряката връзка между въпросите на стратегическите настъпателни и отбранителни оръжия. Всичко това отдавна е забравено, САЩ се оттеглиха от Договора за ПРО, както знаете, всичко е в миналото. Отношенията ни, което е много важно, деградираха и това е изцяло „заслуга“ на САЩ.

Именно те, след разпадането на Съветския съюз, започнаха да преразглеждат резултатите от Втората световна война, да изграждат свят в американски стил, в който има само един собственик, един господар.

За да направят това, те започнаха грубо да разрушават всички основи на световния ред, положен след Втората световна война, за да зачеркнат наследството както на Ялта, така и на Потсдам. Стъпка по стъпка те започнаха да преразглеждат съществуващия световен ред, да демонтират системите за сигурност и контрол на въоръженията, планираха и проведоха цяла поредица от войни по света.

И всичко, повтарям, с една цел – да се разбие архитектурата на международните отношения, създадена след Втората световна война. Това не е фигура на речта – така всичко се случва на практика, в живота: след разпадането на СССР те завинаги се стремяха да закрепят своето глобално господство, независимо от интересите на съвременна Русия и интересите на други страни.

Разбира се, ситуацията в света след 1945 г. се промени. Създадоха се и бързо се развиват нови центрове на развитие и влияние. Това е естествен, обективен процес, който не може да бъде пренебрегнат. Но е недопустимо Съединените щати да започнат да прекрояват световния ред само за себе си, изключително в свои собствени егоистични интереси.

Сега чрез представителите на НАТО те дават сигнали, а всъщност поставят ултиматум: вие, Русия, изпълнявайте безпрекословно всичко, за което сте се договорили, включително и Договора СТАРТ, а ние ще се държим както искаме.

Например, няма връзка между въпроса за СТАРТ и, да речем, конфликта в Украйна, други враждебни действия на Запада срещу нашата страна, както няма гръмки изявления, че искат да ни нанесат стратегическо поражение. Това е или върхът на лицемерието и цинизма, или върхът на глупостта, но не можете да ги наречете идиоти – те все пак не са глупави хора. Искат да ни нанесат стратегическо поражение и да се качат на ядрените ни съоръжения.

В тази връзка съм принуден да съобщя днес, че Русия спира участието си в Договора за стратегическите нападателни оръжия. Повтарям, тя не се оттегля от Договора, не, тя спира участието си. Но преди да се върнем към обсъждането на този въпрос, трябва да разберем за себе си какво все още претендират страни от Северноатлантическия алианс като Франция и Великобритания и как ще вземем предвид техните стратегически арсенали, т.е. общия ударен потенциал на алианса?

Сега те направиха своето изявление, всъщност заявка за участие в този процес. Е, слава Богу, хайде, нямаме нищо против. Няма нужда просто да се опитвате отново да излъжете всички, да се показвате като защитници на мира и разведряването. Ние знаем всички тънкости: знаем, че изтичат гаранционните срокове за бойно използване на някои видове ядрени оръжия на Съединените щати.

И в тази връзка, както знаем със сигурност, някои политици във Вашингтон вече мислят за възможността за естествени изпитания на своите ядрени оръжия, включително като вземат предвид факта, че Съединените щати разработват нови видове ядрени оръжия. Има такава информация.

В тази ситуация Министерството на отбраната на Русия и Росатом трябва да осигурят готовност за тестване на руски ядрени оръжия. Разбира се, ние няма да сме първите, които ще направят това, но ако Съединените щати проведат тестове, и ние ще ги проведем. Никой не трябва да си прави опасната илюзия, че глобалният стратегически паритет може да бъде разрушен.

Вестник „Нова зора“, 28 февруари 2023 г.