58 години по-късно Куба продължава да се бори срещу блокадата на САЩ

Блокадата на САЩ над Куба е наложена на 7 февруари 1962 г. от президента Джон Кенеди и напоследък достига все по-екстремни измерения

Блокадата е реална и продължава повече от пет десетилетия. Поколения кубинци са понесли нейните последствия. Въздействието ѝ се усеща във всички сектори на обществото и представлява грубо нарушение на човешките права на кубинския народ, геноцид и икономическа война, основна пречка за развитието на страната, нарушаваща международното право, целите и принципите Хартата на ООН и принципите на свободната търговия.

Икономическата, търговската и финансовата блокада, наложена на Куба от САЩ, започва на 7 февруари 1962 г., като в последно време достига все по-екстремни измерения. По днешни цени натрупаните щети за почти шест десетилетия от тази политика през март 2019 г. достигнаха цифрата 138 842 400 000 долара и, като се вземе предвид обезценяването на долара в сравнение с цената на златото на международния пазар, блокадата е причинила количествено измерими щети от над 922 630 000 000 долара – въпреки че цената му в домакинствата, кварталите и общностите е неизмерима, като се имат предвид ежедневните вреди, причинени на човешкия живот.

Вчера, 3 февруари, кубинският президент Мигел Диас-Канел Бермудес написа в Туитър: “Ние осъждаме насеща геноцид, жестока, убийствена блокада. Блокадата нарушава нашите човешки права” по повод 58-годишнината от подписването от  Джон Ф. Кенеди на президентска Прокламация 3447 (27 fr 1085), налагаща блокадата на търговията между САЩ и Куба.

Министърът на външните работи на Куба Бруно Родригес Парила също публикува съобщение, в което се казва: „58 години след налагането ѝ, блокадата на САЩ срещу Куба представлява най-несправедливата, тежка и продължителна система от едностранни принудителни мерки, прилагани някога срещу която и да е държава. Тя е означава геноцид, нарушава човешките права на цял един народ и трябва да приключи.“

Блокадата продължава и нанася щети на кубинските семейства, но тя не успя да постигне основната си цел – да победи Кубинската революция. Единството, постоянството и достойнството на кубинския народ, неговия несломим дух устоя на всяка принуда и натиск.

Дванадесет американски администрации, от 1959 г. насам, успяват само да се изолират, както е видно от повсеместното отхвърляне на блокадата, видно и в много сектори на американското общество, които са за уважение, взаимноизгодни връзки, както и от отхвърлянето на враждебната политика от международната общност, включително 28 последователни резолюции, приети от Общото събрание на ООН от 1992 г., осъждащи блокадата.

ИЗТОЧНИК