Вълко Червенков – „Шипченската епопея“ (6 август 1942 г.)

Преди 65 години, от 9 до 15 август, за свободата на България станаха славните в нашата история шипченски боеве.

Тогава на легендарния балкански връх Шипка беше осветено с геройска кръв великото братство между руския и български народ.

Рамо до рамо с освободителните руски войски при Шипка се биха и първите български военни дружини – нашите незабравими опълченци, гордостта и славата на нашия народ, на цялото наше войнство.

Първото знаме, под което се роди и получи първото си бойно кръщение нашата армия, е Самарското знаме. Кой у нас не знае за това знаме?

Шипченските боеве бяха не само бойна епопея на русите и на българите, но и епопея, триумф, тържество и победа на българо-руското братство. Повече от всякога ние, българите, днес, когато немските заклети душмани на славянството са турили ръка върху нашата родина и позорят българското ни име и юнашката наша чест, ние сме длъжни да вдигнем високо шипченските знамена, шипченската слава на освободителната война от преди 65 години. Повече от всякога ние, българите, трябва да демонстрираме своята непоколебима братска солидарност   с   русите,  великите  наши  освободители, които днес носят най-тежкия кръст на освободителната борба против хитлеристките мракобеси и разбойници,

Братя, мъже, жени и деца от цялата страна!

Демонстрирайте в дните на шипченската епопея нашата обич, нашата вярност, нашата признателност и към руските братя!

Ние приканваме мало и голямо, всичко, което има честно българско сърце и носи в гърдите си неугасимия стремеж към национална свобода и независимост, да излезе на 9 август от 19 до 21 часа пред руските паметници, пред руските черкви и мавзолеи, пред многобройните руски могили и кръстове, за да се поклони пред паметта на падналите руски офицери и войници за нашата свобода, за да изрази своето единство с великия руски народ днес.

Патриоти на България, покрийте  паметниците  на освободителната война от 1877 година с цветя, с венци!

Софиянци!

В неделя, на 9 август, от 19 до 21 часа събирайте се пред паметника на Александър II, пред руския паметник, пред паметника в Докторската градина, пред руската черква, пред черквата „Александър Невски“, пред паметника Левски в чест на Русия, на руския народ!

Демонстрирайте своята признателност към благородните наши освободители, своята вяра в тяхната победа над озверелите душмани на славянството – кървавите немци!

Шипченските боеве (8 август 1942 г.)

Утре, 9 август, е годишнината от началото на юнашките шипченски боеве за освобождението на България. Преди 65 години руските полкове и младите български опълченски дружини при Шипка покриха с вечна слава своето оръжие и осветиха с кръвта си великото руско-българско братство.

Черни изменници на нашия народ днес тъпчат и обливат с помии светлите чувства на признателност и любов на българите към Русия. Юдите на българския род се прегръщат и целуват с немските разбойници, а нашата армия – наследницата на гордите и безстрашни опълченци – превръщат в жандарм на Хитлер, готвят се да я направят пушечно месо за немците, да я заставят да вдигне оръжие срещу нашите благородни освободители, нашите братя по кръв и вяра – русите.

Шипченската епопея е прясна в съзнанието на българите. Живи има още нейни, побелели от годините представители, на които ние предаваме горещи патриотични привети.

Да отдадем утре, неделя, дан на признателност и братска солидарност към руския народ и неговата героична армия, като се поклоним пред паметта на падналите за нашата свобода руски братя.

Всички – пред руските паметници, руските черкви и гробове у нас – в чест на Русия, в знак на единство с нея, с нейната славна Червена армия.

Софиянци!

Утре от 19 до 21 часа стечете се всички пред паметника на Цар Освободител, пред „Александър Невски”, пред руския паметник!

Слава на шипченските герои!

Слава на руското оръжие!

Слава на Червената армия!

Червената армия показа, че може да бие немците.

Червената армия и сега ще съумее да задържи разбойническите немски орди, да ги разбие и разгроми.

Нито един български полк, нито един български войник или офицер против славната армия на нашия велик братски руски народ.

Смърт на народните предатели, на гробокопателите на нашата родина!

Сборник „Говори радиостанция „Христо Ботев““, т. 3