Движение “23 септември” и борбата против влизането на България в еврозоната

Подготвихме за издаване брошурата “Движение “23 септември” и борбата против влизането на България в еврозоната”. Можете да я изтеглите, като натиснете тук.

Под натиска на своите западни господари българската компрадорска върхушка прави упорити опити да заличи един от последните остатъци на суверенитета на България в лицето на националната ни валута – лева. Това е стъпка, която би довела до допълнително въвличане на страната ни в империалистическите структури и още по-сериозно влошаване на материалното положение на работническата класа. От въвеждането на еврото биха спечелили само едрият финансов капитал, неговите слуги у нас и неговите покровители от развитите капиталистически държави.

Това е сред най-сериозните заплахи за нашия народ, наред с опасността от допълнителното въвличане на България във военния конфликт в Украйна.

Опитите за вкарването на България в еврозоната закономерно доведоха до съпротива, която намери своята кулминация в инициативата за провеждане на национален референдум с въпрос за запазване на лева като единствено законно платежно средство в страната до 2043 г. Наред с други политически и обществени организации, Движение „23 септември“ взе активно участие в кампанията по събиране на подписи и по разпространяване на идеята за борба против влизането на България в еврозоната. Бяха изработени редица образователни материали по темата, включително с участието на авторитетни специалисти. В тези материали се доказваха несъмнените вреди за българския народ, до които би довело въвеждането на еврото.

Движение „23 септември“ организира две конференции със заглавия: „България в еврозоната – кой печели и кой губи?“ и „България в еврозоната – (не)избежна съдба?“. На тях се събраха много привърженици на инициативата за запазване на българския лев. Присъстваха и гости от държави, в които еврото вече е въведено. Те изнесоха доклади за вредите, които новата обща валута е нанесла на техните народи.

В настоящата брошура са поместени разширени репортажи от тези конференции, както и докладите на част от чуждестранните гости.

Към момента на издаването на брошурата насрочването на референдум за запазването на българския лев все още не е факт, въпреки събраните над 600 000 подписа за това. Причината за това трябва да се търси в тоталното нежелание на печелещите от въвеждане на еврото в България да допуснат публичен дебат по въпроса за ползите и вредите от отпадането на националната ни валута. Представителите на крупния финансов капитал у нас добре разбират, че народът ни не се поддава вече на кухата пропаганда за „благата на Европа“ и се страхуват от мнението му. Запазването на българския лев е общонародна кауза, зад която нашата организация активно застава и се ангажира с отстояването ѝ до окончателната победа.

Движение “23 септември”, Информационен отдел