Разваляне на трудов договор с метален прът

Боян Станиславски

Иновативна мисъл, бързи решения и категорични действия. Нима друго се очаква от един сериозен бизнесмен?

Когато в България някой спомене Полша в каквато и да било общополитическа дискусия, винаги се появява комплексарската въздишка, как това била една преуспяла държава, където политиците имали мъдростта „по-рано да тръгнат с реформите“. Жалко, че никой не си задава въпроса докъдето точно са довели те, въпреки факта, че Полша вече от година не престава да присъства в световните медии като нов антипример за европейското, цивилизованото и демократичното.

Колкото и да са верни и обосновани обвиненията, хвърляни по новото полско управление, зад тях и зад истеричната защита на статуквото, с което новите власти във Варшава обещаха да скъсат, се крие една мрачна култура на брутална експлоатация и агресия срещу работниците, която си се развива безпроблемно от 1989 г. насам, без никое правителство да прави и най-малък опит да я възпре.  За съжаление, точно тя е основното постижение на „по-ранното тръгване с реформите“, от което българите без да се замислят толкова се възхищават.

Най-новата информация от фронта на класовата борба в Полша е изключително тъжна и брутална. Даниел В. (тамошният закон забранява публикуване на фамилните имена на лица, подведени под съдебна отговорност) е собственик на малка фирма, регистрирана в село Мичигузд, намиращо се близо до областния град Киелце. Съгласно непрестанните призиви за гъвкавост и иновативност, както и достойно поддържайки предприемаческия етос, Даниел В. изобрети нова форма на разваляне на трудов договор със служител, която при внимателно приложение дава незабавен ефект.

За целта се използва тежък метален прът. Когато въпросният работник посмее категорично да поиска от шефа си да му бъдат изплатени дължимите от два месеца заплати, той се удря многократно по главата с посочения инструмент. Впоследствие, при достатъчно практика, служителят издъхва за броени минути. Точно така постъпи гореспоменатият Даниел В. Оказа се все пак, че още му липсва малко професионализъм, защото 64-годишната жертва на този експресен процес на освобождаване от работа почина няколко дни след инцидента в болница в Киелце.

Полската бизнес школа няма да може все още да прилага този метод масово. Въпреки настояванията и старанията на т. нар. работодатели и техните огромни постижения в гъвкавостта на трудовите отношения, произволно убийство на служител все още не е предвидено като официален метод в полския Трудов кодекс. Това е знак, че все още социалистическия терор върху частните предприемачи не е паднал!

Но има надежда. Произнесената наскоро присъда по това дело е изключително ниска. Даниел В. трябва да лежи само четири години в затвора. Има възможност и за обжалване. Ето какво точно бе уточнено по време на разследването.

Като типичен представител на полския дребен бизнес предприемачът-убиец е бил привърженик на педагогиката на силата. Това констатира един от неговите подчинени, който, както се оказва после, неразумно или в изключително неудобен за шефа си момент поискал да му бъдат преведени дължимите заплати. Бизнесменът изведнъж си припомнил, че въпросното лице не изпълнява добре своите служебни задължения. Доказателство за това била тръба, неправилно заварена към голям метален прът. Предприемачът толкова се ядосал, че неколкократно ударил подчинения си с дефектния според него прът по главата, в резултат на което работника умира.

Прокуратурата първоначално иска да обвини бизнесмена в убийство. В такава ситуация вероятната присъда е доживотен затвор. В крайна сметка обаче му е повдигнато обвинение в опит за убийство и причиняване на тежка телесна повреда. Още по-опрощаваща се оказва Темидата в Келце – съдът променя правната квалификация на престъплението, посочена в обвинителния акт. Отхвърля опита за убийство и решава, че е налице тежка телесна повреда, свързана с фрактура на челната темпорална кост и контузия на мозъка. Това заявява пред полските медии Ян Клоцек, говорител по наказателните дела на Районния съд в Келце.

Според съда пребиването на 64-годишния работник от Даниел В. не е косвената причина за смъртта му. В смъртния акт е записана белодробна емболия, а не наранявания на мозъка. Съдът е взел също така предвид, че предприемачът просто е бил нервиран. Експертите психиатри заявиха, че по време на телесното издевателство върху  подчинения си работодателя  е имал „в значителна степен ограничена вменяемост“.

Прокуратурата очаква писмено да ѝ се представят аргументите за присъдата. След това вероятно  тя ще бъде обжалвана. „Към този момент оценяваме присъда като несправедлива,“ каза Даниел Прокопович, говорител на Районната прокуратура в Келце.

„Барикада“ ще продължи да информира за поредните постижения на полския преход. Особено за онези, които със сигурност ще продължат да съществуват независимо от това, дали ще продължи т. нар. „добра промяна“, както настоящото управление нарича своите действия, или на власт ще дойдат полските умни и красиви от т. нар. Комитет за защита на демокрацията.

ИЗТОЧНИК: http://baricada.org/polish-boss-metal-bar/