Представители на Движение „23 септември“ взеха участие в срещата на Антиимпериалистическия фронт в Бейрут

На 19-20 януари 2018 година в столицата на Ливан, Бейрут се състоя второто събрание на Антиимпeриалистическия фронт под лозунга „Да развием антиимпериалистическия фронт“.

На събранието присъстваха организации от Сирия, Ливан, Ирак, България, Франция, Гърция, Германия, Великобритания, Ирландия и Турция. Обсъдени бяха следните въпроси: Интернационализмът, Американският империализъм, базите на НАТО, агресията / агресиите на империализма и ционизма,  медиите и империализмът, солидарността с политическите затворници, Нурийе Гюлмен и Семих Озакча.

На 19 януари след обед, участниците на събранието подкрепиха протест, организиран от ливанската организация за защита правата на затворниците Кхаййам, пред сградата на ООН, в защита на палестинския народ и палестинските затворници.

Вторият ден на събранието започна с посещение на лагер за затворници от времето на израелската окупация, като спомени за онези събития разказа бивш лагерист. След това беше посетен и музеят на войната и съпротивата.

След посещенията събранието продължи с обсъждане на изпълнението на решенията от миналата среща. Накрая беше съставена Заключителна декларация.

Публикуваме пълният текст на декларацията:

Декларация на Антиимпериалистическия фронт и другари от Ливан против империализма и ционизма

Ние, Антиимпериалистическият фронт*, заедно с наши приятели и другари в Бейрут, се срещнахме и обсъдихме проблемите, пред които е изправен светът и по-конкретно, тези, пред които е изправен арабският свят. Заедно с представители на ливанските национални партии, ние обсъдихме агресията на империализма, ционизма и смазването на мирното народно движение в Бахрейн. Също така, обсъдихме продължаващите репресии над хората в Турция от бруталния режим на Ердоган.

Ние обсъдихме как да разширим Фронта, като присъединим към него много прогресивни партии и сили, борещи се за свобода и справедливост, изправени пред империалистическите провокации в целия свят.

Като Антиимпериалистически фронт, ние изготвихме следната декларация:

 1. Осъждаме колониалната политика на американския империализъм и намесата му във вътрешните работи на суверенните държави, особено Венецуела, Куба и Ислямска република Иран.
 2. Осъждаме всички форми на тероризъм, начело с такфиризма**, подкрепен от силите на империализма и ционизма, по-специално от Съединените американски щати и Израел.
 3. Осъждаме продължаването на Израелската окупация на Палестина и изселването на палестинския народ и настояваме международните организации да разобличат ционистките практики срещу него и да принудят Израел да се оттегли от окупираните Голански възвишения, фермите Шабаа и ливанските хълмове Кафршуба.
 4. Отдаваме почит на съпротивата в целия свят, особено в страните, които са станали непосредствени военни цели, като Йемен, Сирия, Ирак, Палестина, Ливан и Донбас.
 5. Отдаваме почит на палестинските затворници в затворите на ционистките окупатори и всички задържани в защита на свободата и справедливостта в света.
 6. Ние сме солидарни с политическите затворници от целия свят. Поздравяваме нашите другари Нурийе и Семих, които чрез гладна стачка се борят за правото си да се върнат на работа.
 7. Призоваваме за изтеглянето на чуждите окупационни войски от региона и на силите на САЩ / НАТО от целия свят.
 8. Призоваваме за демонтирането на ядрените оръжия, които могат да унищожат човечеството, особено онези, притежавани от ционистките кръгове, които представляват реална заплаха за народите в региона.
 9. Призоваваме народите по света за единство и сътрудничество пред лицето на империализма и ционизма.
 10. Ще се борим с фашизма, където и да се появи, ще се противопоставяме и на расизма по целия свят, особено на този, практикуван от Тръмп и неговата администрация.
 11. Ние сме солидарни с Джорж Ибрахим Абдула, задържан незаконно във Франция.
 12. Призоваваме за освобождаването на Муса Ашоглу, революционер от Турция, който е задържан в Германия, защото се противопоставя на американския империализъм.
 13. Отдаваме почит на автора на „Изпълненото обещание“***; Ние сме народът, ние сме прави, ние ще победим!
 14. Благодарим на Бейрут, столицата на Съпротивата, и на всички почитаеми бойци на съпротивата, които са направили мечтата за освобождение на Палестина възможна.
 15. Ще бъдем в Донбас на 9 май за Деня на Победата с “Caravana Antifascista”, организирана от Банда Басоти.

Бейрут, Ливан, 20 януари 2018 г.

* Антиимпериалистическият фронт е международно обединение на революционни, леви и патриотични сили, насочено против империалистическата политика на САЩ и техните съюзници. Движение „23 септември“ е част от Антиимпериалистическия фронт.

** Такфиризъм – екстремистко течение в исляма. Такфирите обявяват другомислещите мюсюлмани за предатели, които трябва да бъдат избити.

*** Става въпрос за изявление на Хасан Насрала от 2006 година, в което той обещава, че ционизмът ще бъде победен в Ливан.