Америка, време е да паднат маските!

Представители на Движение „23 септември“ взеха участие в протест под надслов „Америка, време е да хвърлиш маските“, провел се пред посолството на САЩ в София на 2 август 2018 г. Демонстрацията беше насочена срещу подкрепата на Съединените щати за терористични организации, които участват в свалянето на неудобни за Вашингтон правителства.

На проявата присъстваше символичен „Чичо Сам“, символ на американската държава. Той държеше две кукли, символизиращи терористите от т.нар. Ислямска държава и „Белите каски“. С това участниците в протеста искаха да изразят несъгласие с подкрепата на Америка за тези организации.

Протестиращите не бяха допуснати в близост до самото посолство на САЩ. Представителите на полицията, които присъстваха на проявата, многократно инструктираха събралите се хора, че снимането на посолството е абсолютно забранено. Желаещите да заснемат протеста можеха да направят това единствено с гръб към тази особено важна за нашата страна сграда. Прави впечатление контрастът с отношението на органите на реда към сигурността на други политически здания в България, като сградата на Президентството, Парламента и Министерски съвет. Човек може да мине в непосредствена близост до тях и да ги снима. Това е показателно за политическата ситуация в България и за това къде се взимат важните решения в нашата държава. На територията на България се намират 4 американски военни бази.

Проявата се проведе на фона продължаващите победи на Сирийската арабска армия в южната част на Сирия.