Президентът на Венецуела обвини „крайнодесните имперски сили“ за опита за покушение срещу него

Опит за покушение срещу живота на президента на Венецуела Николас Мадуро беше извършен по време на военния парад по случай 81-годишнината на Боливарската национална гвардия в столицата Каракас. Нападението беше извършено с дронове. В късните часове на събота Мадуро направи телевизионно обръщение, в което заяви, че е добре и че зад опита за атентат стоят „крайнодесните имперски сили“, които са наели изпълнителите на атаката. “Опитаха се да ме убият днес и всичко сочи към венецуелската крайна десница и колумбийската крайна десница, а името на Хуан Мануел Сантос стои зад тази атака”, посочи венецуелският президент.

Военният парад беше излъчен на живо по венецуелската телевизия, като в кадрите попадна и опитът за покушение. Терористите са използвали експлозиви С4, които са били прикрепени на дроновете, свалени от силите за сигурност. При атаката са били ранени 7 души от военния персонал.

7 души от военния персонал пострадаха при опита за покушение срещу президента на Венецуела Николас Мадуро.

Опитът за атентат беше извършен по-малко от три месеца след като Мадуро спечели убедително президентските избори с 67.84 % от гласовете. Опозицията, подкрепяна от САЩ, отказва да се примири със социалистическата линия на президента и редовно организира нападения срещу привърженици на чавизма. На 27 юни 2018 г. беше извършено нападение с хеликоптер над сградите на Върховния трибунал на справедливостта (Tribunal Supremo de Justicia) и Министерството на вътрешните работи. Зад тази атака стояха антиправителствено настроени военни, полицаи и цивилни.

След нападението над Николас Мадуро тази събота, към Венецуела се стече вълна от солидарност. В Туитър президентът на Боливия Ево Моралес написа: „След неуспеха в опита ѝ да го свали демократично, икономически, политически и военно, сега империята и нейните слуги заплашват живота му.“ Руското външно министерство счита за „категорично неприемливо използването на терористични методи за инструменти на политическата борба“. „Очевидно е, че такива действия имат за цел да дестабилизират ситуацията в страната след неотдавнашния конгрес на Обединената социалистическа партия на Венецуела, който определи приоритетните мерки за възстановяване на националната икономика“, смятат още от Министерството на външните работи на Русия. Испанското правителство подчертава, че „твърдо осъжда използването на всякакъв вид насилие за политически цели“ и изразява желанието си за „бързо възстановяване“ на ранените. Президентът на Никарагуа Даниел Ортега също осъди бомбардировките, пишейки в изявление: „С едно сърце, изпълнено с възмущение, със свещения огън на нашето революционно братство, силно осъждаме действията на онези страхливи терористи“. Президентът на Куба Мигел Диаз Канел и бившият президент Раул Кастро Руз, първи секретар на Кубинската комунистическа партия, също изразиха пълната си солидарност с президента Мадуро.

Източници: 1, 2, 3, 4, 5