Да защитим революцията в Куба! Не на агресията на САЩ в Куба и Хаити!

На 10-11 юли 2021 година в Куба под формата на улични протести бяха извършени провокации срещу революционната власт. Протестиращите обвиняват социалистическото правителство за недостига на лекарства, горива и храни – всичко това, причинено от едностранната икономическа блокада наложена над Куба от САЩ. Блокадата беше засилена по времето на Доналд Тръмп и е в пълна сила сега при президента Байдън. Междувременно кубинското правителство разкри, че зад сегашните провокации с протестите стоят финансирани от Вашингтон опозиционни групи и медии.

На 11 юли президентът на Куба Мигел Диас-Канел се обърна чрез телевизионно обръщение към своя народ, в което осъди опита за дестабилизиране на страната, чиито подстрекатели са във Вашингтон и Маями /седалище на т.нар кубинска опозиция в САЩ/. Той обърна внимание на сериозните проблеми, които създава за Куба икономическата блокада на Тръмп и Байдън и отбеляза, че кратко затопляне в отношенията между двете държави е имало само по времето на Барак Обама. Диас-Канел прикани кубинският народ да излезе на улиците в подкрепа на Революцията и да продължи своята борба съвместно с другите солидаризиращи се с Куба народи по света за снемане на жестоката блокада.

„Улиците принадлежат на революционерите“, заяви кубинският президент. Реакцията на народа беше мигновенна – още на 12 юли десетки хиляди работници, фермери, студенти и членове на революционни въоръжени групи излюзоха по улиците на цяла Куба и изразиха подкрепата си за Кубинската революция и настоящото управление. Мнозина държаха изображения на Фидел Кастро – историческият ръководител на революцията. Малко по-рано самият президент Канел отиде там, където започнаха провокациите за сваляне на правителството – в градчето Сан Антонио де лос Баньос /близо до столицата Хавана/. Там той се включи в шествие по улиците и разговаря с местни жители.

Стана ясно и защо правителството на САЩ не е отменило жестокото засилване на икономическата блокада, осъществено от Тръмп. Въпреки, че Джо Байдън обеща отмяна на блокада в президентската предизборна надпревара, това се оказаха празни думи и отмяната не се случи. Напротив, демократите и републиканците са единни в своята ненавист към управлението на Куба. Причината е в това, че американската управляваща класа се състои и представлява капиталисти, шефове и банкери, които направляват политиката и на двете партии в САЩ. Точно те са решили да пробват дали след оттеглянето на Раул Кастро /братът на Фидел Кастро/ в началото на 2021 година като бивш президент и ръководител на Кубинската комунистическа партия сегашното кубинското управление и армия /представлявани от Мигел Диас-Канел/ не са податливи на сгромолясване. Целта им е да използват промяната във властта за да унищожат така омразната им Кубинска революция.

Лицемерието на финансирането от САЩ в тези провокации групи за „човешки права“ и „независими медии“ е безочливо. Те се опитват да възпламенят гнева сред кубинския народ срещу своето правителство използвайки недостига на стоки и услуги в страната. А трябва добре да се знае – този недостиг лежи като отговорност на правителствата на САЩ, които от 60 години /от самото начало на Революцията/ въвеждат и поддържат една престъпна икономическа блокада срещу независима страна.

Въпреки огромните трудности, които тази блокада причинява на Куба, страната не се е отказала да помага на всички нуждаещи се в условията на пандемията от Ковид-19. През последната година и половина кубинската власт не само, че взе спешни мерки за лечение на заболелите у дома, но оказа огромна безвъзмездна помощ на работници и бедни хора в борбата със заболяването по света /тази помощ дори достигна Италия през 2020 година, която към този момент получи повече подкрепа от Куба с медицински специалисти, лекари и материали, отколкото от ЕС, чието член е/. Първа и в невиждан дотогава мащаб Куба прати медицински екипи в редица държави за да им съдейства в премахване на последствията върху болните от белодробния вирус. Страната дори разработи успешно своя много ефикасна ваксина против Ковид-19. Само, че наличието на външна икономическа блокада не позволява на Куба да притежава достатъчно спринцовки и доставъчни и съхраняващи материали, чрез които да използва тази ваксина.

Опитът на САЩ да разгорят криза в Куба идва само няколко дни след събитията в държавата Хаити. Там отряд от колумбийски и американски наемници убиха президента Жувенел Моиз – политическа фигура, която се е дискредитирала в миналото като пионка на Вашингтон. Заменилите убития президент във властта на свой ред моментално поискаха САЩ да въведат свои войски в Хаити. Добре известно е, че една военна окупация на близкоразположената до кубинската територия Хаити лесно може да се използва като база за последващо военно нападение над Куба.

В тази връзка си заслужава да се припомни, че САЩ държат незаконно на остров Куба морска военна база в Гуантанамо. Тази база се използваше в „борба с тероризма“ /след 11 септември 2001 година/ за чудовищни мъчения и издевателства на хора от цял свят. Сам по себе си това е престъпен обект, който застрашава не само държавите Куба и Хаити, но и целия Карибски регион.

Управляващите на САЩ не могат да простят на Хаити и Куба осъществените в миналото революции. В Хаити се извършва първата в историята успешна революция срещу робството /северноамериканската търговия с роби/. Кубинският народ пък е виновен, според тях, за първата успешна социалистическа революция в двете Америки /Северна и Южна/, която се проведе в непосредствена близост до САЩ. И вече се отбранява и развива успешно повече от 62 години.

Забележително е, че опитът на управляващите в САЩ да унищожи постигнатото от революцията в Куба, идва в момент, в който самата икономическа блокада над Куба се ползва с все по-малка подкрепа от хората и в САЩ, и по света. Много са примерите, от които се вижда, че американски граждани в САЩ не само не подкрепят блокадата, но се обявяват и в солидарност с трудностите пред кубинския народ. Те протестират по улиците в защита на Куба, провеждат двухиляден по километри протестен поход до столицата Вашингтон, а много градски и трудови щатски съвети поискаха незабавно отменяне на блокадата и започване на сътрудничество между двете държави в областта на здравеопазването. Групи за солидарност с Куба създадоха и набират средствата по световна кампания „Доставка на медикаменти /спринцовки/ за Куба“, като само в САЩ граждани са събрали до този момент 500 000 долара.

На 23 юни 2021 в Организацията на обединените нации /ООН/ ясно се видя до каква степен САЩ са изолирани в политиката си на икономическа блокада над Куба. В Общото събрание резолюцията на Куба срещу блокадата беше подкрепена от 184 държави. Единствено САЩ и контролираният от тях Израел гласуваха „против“.

Сега е времето всеки работещ, всеки прогресивен човек, всеки революционер да издигне гласа си по темата и да защити Куба и нейния народ. Да защити тези, които дадоха толкова много на света за здравето на хората, за взаимната подкрепа между народите /солидарността/, които дадоха надежда за ново бъдеще за човечеството.

Долу ръцете на САЩ от Куба!

Не на вашингтонската намеса в Куба и Хаити!

Да премахнем икономическата блокада сега!

Статия от сайта „Struggle for Socialism“ /Борба за социализъм/ от 12/07/2021

Превод и редакция: Движение “23 септември”