От реката до морето Палестина ще бъде свободна!

Декларация на Световната антиимпериалистическа платформа (WAP) в солидарност с народа на Палестина в борбата му против ционистката окупация.

Разбирайки:

– Че разделянето на Палестина от Обединените нации през 1948 г., което беше прокарано чрез Обединените нации съгласно план, изготвен от британския империализъм и без никакви консултации с местното население, е историческа несправедливост, която трябва да бъде призната и чиито последствия трябва да бъдат разгледани, ако трябва да се постигне смислен мир в Близкия изток.

– Ционизмът, официалното „оправдание“ за създаването на държавата Израел, е пагубна идеология, чийто растеж и развитие беше подпомогнато от британския и по-късно американския империализъм, който работи, за да обърка еврейския народ да мисли за себе си не като за част от религиозна група, но (неправилно) като „нация“ – и такава, чиито членове, сами сред хората на земята, никога няма да могат да живеят в мир на което и да е място извън отделна „еврейска родина“.

– Че ционистките лидери на Израел последователно са заявявали с думите и действията си, че никога не са имали намерение да се задоволят с по-малко от пълен контрол върху цялата територия на историческа Палестина и повече (Голанските възвишения в Сирия, Южен Ливан и т.н.).

– Този ционизъм, като твърди, че евреите са Божиите „избрани хора“, е расистка, ксенофобска идеология, която оправдава всеки вид варварство срещу палестинския народ въз основа на това, че те не са пълноправни човешки същества „като нас“. И отбелязваме, че в този контекст много религиозни евреи се противопоставят на ционизма и на окупацията на Палестина.

– Че ужасяващата трагедия на възхода на ционизма сред еврейския народ в Европа е превръщането на тези, които са били жертви на фашистко преследване в Европа през 30-те и 40-те години на миналия век, в извършители на също толкова фашистко начинание на геноцид в следвоенния Близък изток.

– Че със своите закони за пропуски, гета, сегрегирана инфраструктура, контролно-пропускателни пунктове и затворнически комплекси, превръщането на малките площи земя, които остават „свободни“ за палестинците да заемат, в концентрационни лагери, оградени с бодлива тел и охранявани от танкове и изтребители, и със своята ежедневна рутина на насилие и унижение, практикувани срещу местните жители, ционизмът е наследник и продължител на такива варварски и нечовешки режими като нацистка Германия, заселническа колониална Британска Кения и апартейда в Южна Африка.

– Този ционистки Израел е получил възможността да извършва своите ужасни престъпления безпрепятствено поради специалната функция, която изпълнява за англо-американския империализъм – тоест, той действа като въоръжен преден пост на империализма, чиято основна роля не е да „защитава еврейския народ“, а да запази контрола върху петрола от Близкия изток за петролните монополи на Великобритания и САЩ.

– Това жизненоважно значение на Израел за съвременния империализъм произтича от определящата роля на петрола за съвременната икономика – тъй като петролът остава най-важният източник на енергия не само за индустрията, но и за империалистическата военна машина.

– Това значение се отразява в настояването на империалистическите господстващи класи, че всеки политик от високите постове във Великобритания, Европейския съюз и САЩ трябва да демонстрира своята пълна лоялност към ционизма, което е просто друг начин за изразяване на пълна лоялност към британските и американските империалистически интереси.

– Че споменатата роля на Израел в охраняването на петрола за Запада се явява истинската причина, поради която Тел Авив получава опрощаване на своите постоянни престъпления от доминираната от Запада “международна общност”. Западните медии удобно премълчават това стратегическо значение на Израел и са се отказали да представят разказа за “двете страни във войната”. Напротив, те през цялото време осъждат насилието на палестинската съпротива като непростимо, а същевременно изцяло дирижирано оправдават много по-крайното насилие, провеждано от потиснически Израел.

– Че десетки резолюции на ООН в продължение на седем десетилетия на Общото събрание на ООН утвърждават желанието на международната общност да намери справедливо решение на палестинския въпрос, възразяват срещу многобройните престъпления (включително апартейд и етническо прочистване) на ционистите и дори изрично подчертават правото на палестинците да оказват съпротива с всички необходими средства, включително със силата на оръжието.

– Че контролът на САЩ върху Съвета за сигурност на ООН по същество премахва всички възможности за търсене на смислено решение чрез този орган.

– Че геноцидният характер на ционистката държава стана по-ясен от всякога от неотдавнашния израелски отговор на “Операция Ал-Акса Потоп”, предприета от палестинската съпротивата.

Този израелски отговор включва:

 1. Безразборното клане на повече от десет хиляди цивилни, половината от които деца, включително бежански колони и хора, намиращи убежище в болници, училища и съоръжения на ООН;
 2. Открити призиви на израелските лидери за „заличаване на Газа от картата“ и опити за прилагане на план за прехвърляне на всички 2,3 милиона жители на Газа в египетската пустиня;
 3. Фалшива пропаганда на жестокост, в която се твърди, че съпротивата е „обезглавявала бебета“ и „избивала цивилни“, всички от които са развенчани, но продължават да се споменават от израелски и империалистически политици и медии
 4. Израелската армия убива израелски цивилни, за да популяризира разказа за „варварството“ на съпротивата и да избегне шанса те да бъдат отведени в плен в Газа.

Ние, долуподписаните партии и организации, декларираме:

* Че борбата на палестинския народ срещу подкрепяната от империалистите заселническа колониална държава Израел, с нейните незаконни окупации, нейната система на апартейд, нейната расистка ционистка идеология и нейната заявена политика на геноцид, остава в челните редици на световната борба срещу империализма.

* Че палестинският народ направи огромни жертви в стремежа си за мир, когато подписа Споразуменията от Осло през 1993 г., отказвайки се от 78 процента от историческата си родина в замяна на обещанието за жизнеспособна палестинска държава върху останалите 22 процента.

* Империализмът подстрекава към неотстъпчивост и двойна игра. Примерът с Донбас сочи, че подкрепяната от империалистите украинска хунта многократно подкопаваше възможностите за мирно уреждане на войната (първо, чрез умишлено неизпълнение на споразуменията от Минск, а след това чрез хвърляне в кошчето за боклук на мирното споразумение, за което се съгласиха в Истанбул Русия и Украйна). По същия начин империализмът захранва израелската неотстъпчивост и двойна игра, което по същество подкопа всякаква възможност за прилагане на плана за решение за две държави, договорен в Осло.

* Като се има предвид пълният провал да се потърси отговорност от Израел за неговите груби нарушения на условията от Осло и многократните изявления на неговите лидери, че нямат намерение да бъдат обвързани с тези условия, никой няма право да очаква палестинците да продължат да бъдат обвързани със споразумението от Осло.

* Че палестинският народ има както моралното, така и законното право, признато в международното право, да се бори за своята свобода с всички необходими средства, включително чрез използването на въоръжена сила.

* Че няма да приемем никакво приравняване между силата, използвана от един брутален окупационен режим и силата, използвана от онези, които се борят за своето освобождение: ционистите водят фашистка, геноцидна, несправедлива завоевателна война и национално потисничество от името на американския империализъм, докато палестинците водят справедлива война за национално освобождение и самоотбрана.

* Като се имат предвид тези факти, всички прогресивни, антиимпериалистически и социалистически сили са длъжни да застанат твърдо и безусловно на страната на палестинския народ и да направят всичко по силите си, за да му осигурят материална солидарност.

* Че ние в Платформата отбелязваме нарастващото желание на масите да покажат материална подкрепа за смелата борба на палестинския народ. Ние се ангажираме да популяризираме всеки съществуващ пример за конкретна солидарност и да разширим тази кампания до всяко кътче на земното кълбо, помагайки на работниците да разберат, че това е единственият начин, по който можем да помогнем на нашите палестински братя и сестри на фронтовата линия към победа:

 1. Ние призоваваме работниците в производството да не произвеждат боеприпаси или други изделия, които са предназначени за използване от Израел;
 2. Ние призоваваме транспортните работници да не превозват боеприпаси, войски или каквито и да било други доставки, които са предназначени за Израел;
 3. Ние призоваваме всички докери да блокират доставките на оръжия и други доставки за Израел;
 4. Ние призоваваме всички журналисти да отказват да пишат или излъчват информация, която оправдава или оневинява престъпленията на ционистите или засилва техните фалшиви разкази, като си спомняме, че журналистиката, която оправдава агресивни военни престъпления, беше класифицирана в Нюрнбургските трибунали като военно престъпление сама по себе си;
 5. Призоваваме всички медийни и комуникационни техници да отказват да отпечатват или излъчват подобни лъжи;
 6. Ние призоваваме всички работници в супермаркетите да откажат да поставят израелски продукти или вестници и списания на рафтовете на своите магазини, които рекламират ционисткия режим;
 7. Ние призоваваме всички работници да принудят своите правителства да прекъснат дипломатическите връзки с Израел – не трябва да има нормализиране на геноцида;
 8. И ние призоваваме работниците навсякъде да прилагат същата позиция на отказ от сътрудничество към всяка част от империалистическата военна машина на НАТО, която подкрепя и идва на помощ на своите подставени лица в Близкия изток.

Заедно с цялото прогресивно човечество изискваме:

 1. Край на западната империалистическа военна, финансова, дипломатическа и медийна подкрепа за Израел;
 2. Незабавно прекратяване на водещото до геноцид бомбардиране и въоръжените нахлувания на Израел в Газа, включително използването от страна на ционистите на международно забранен бял фосфор и други недекларирани химически оръжия и оръжия с обеднен уран;
 3. Незабавно отваряне на границите за свободно преминаване на палестинци във и извън родината им;
 4. Освобождаването на всички политически затворници и интернирани от израелските затвори;
 5. Краят на окупацията на Палестина от 1967 г., включително изтеглянето на израелските военни сили, събарянето на разделителните стени и военните контролно-пропускателни пунктове, разрушаването на незаконните селища и премахването на дискриминационната инфраструктура в Йерусалим, Западния бряг и Ивицата Газа;
 6. Свобода за палестинския народ в цяла Палестина (с границите ѝ от 1948 г.) да избира свои собствени представители, които да ги представляват в преговорите за смислено мирно споразумение;
 7. Всички американски войски и бази – вън от Близкия изток.

– Че справедлив мир в Палестина ще бъде постигнат само когато палестинският народ е свободен да решава собственото си бъдеще, бъдеще, в което сме сигурни, че ще трябва да бъдат изпълнени следните условия:

 1. Край на съществуването под всякаква форма на расистка, ксенофобска етнодържава на палестинска територия, което означава премахване на всяка правна и физическа структура на дискриминация на апартейда;
 2. Установяването на светско, демократично управление в цяла Палестина, позволяващо на всички да живеят при условията на равенство и братство, независимо от техния етнически или религиозен произход;
 3. Гарантирането и прилагането на всеобщо признатото право на завръщане на всички палестински бежанци, които са били насилствено изселени от земята и домовете си от 1948 г. насам;
 4. Край на империалистическата намеса в делата на всички страни от Близкия изток.

Не на сътрудничеството с престъпната ционистка военна машина!

Смърт на империализма и неговия фашистки ционистки марионетен режим в Близкия изток!

От реката до морето Палестина ще бъде свободна!

Савра савра хата наср! (Революция до победа!)

Подписалите декларацията организации:

 1. Африканска партия за независимост на Гвинея и Кабо Верде (PAIGC), Гвинея-Бисау
 2. Антиимпериалистически лагер, Европа
 3. Център за политически иновации, САЩ
 4. Чилийска комунистическа партия (Пролетарско действие), Чили
 5. Колумбийска комунистическа партия, Колумбия
 6. Комунистическа работническа партия на Турция/Ленинист, Турция
 7. Комунистическа партия на Аржентина
 8. Комунистическа партия на Белгия
 9. Комунистическа партия на Боливия
 10. Комунистическа партия на Еквадор
 11. Комунистическа партия на Великобритания (марксисти-ленинисти)
 12. Комунистическа партия на Кения
 13. Комунистическа партия на Киргизстан
 14. Комунистическа партия на Квебек
 15. Dynamique Unitair Panafricane, Африка (23 организации в Африка)
 16. Източна инициатива, Европа
 17. Хуманист, Индонезия
 18. Iniciativa Communista, Испания
 19. Mazdoor Kissan Party, Пакистан
 20. Нова комунистическа партия на Югославия, Сърбия
 21. Партия на комунистите на САЩ
 22. Народнодемократична партия, Южна Корея
 23. Перуанска комунистическа партия
 24. Полюс на комунистическото възраждане във Франция (PRCF)
 25. Революционно обединение, Гърция
 26. Социалистическа платформа, Грузия
 27. Обединена национална антивоенна коалиция, САЩ
 28. Union Proletaria, Испания
 29. Движение 23 септември, България