Относно опасността от разполагане на допълнителни чужди войски на българска територия

Наскоро беше обявено създаването на Инициативен комитет „Независима България“. Той разгласи позиция относно опасността от разполагане на допълнителни чужди войски на българска територия. Публикуваме текста в пълния му вид, тъй като подкрепяме неговото съдържание и смятаме темите за опасността от война и борбата против окупацията на нашата страна от чужди войски за ключови в настоящия исторически момент. (П. Г.)

Уважаеми сънародници!

За пореден път ставаме свидетели на грубо нарушаване суверенитета на България с цел въвличане на страната ни в ненужна и опасна военна конфронтация със съседни държави. На фона на категоричното нежелание на огромната част от българския народ да съучаства в пагубната политика на покачване на напрежението в Източна Европа, нашите управляващи правят всичко възможно да ни въвлекат в евентуален военен конфликт!

Броени дни след като премиерът Кирил Петков обяви, че разполагането на допълнителни чужди войски на наша територия ще бъде обект на бъдещи „дискусии“, на 18 януари т.г. в страната ни бе прехвърлено ново количество американска военна техника (бойни машини M2A3 „Брадли“, танкове M1A2 „Еймбрамс“ и др.) за мащабни българо-американски учения на полигона в „Ново село“, които ще продължат до месец юли. Очевидно дискусиите са били проведени зад гърба на българския народ.

Военният министър Стефан Янев неколкократно изрази мнение, че България не трябва да участва в процеса на покачване на напрежението. Въпреки това, на 8 февруари т.г. той бе принуден да признае, че се планира включването на американски военни в българската батальонна бойна група, с която България ще се включи в струпването на военни сили на НАТО в цяла Източна Европа. Министър Янев оправда хода с недостига на определен тип артилерия, с която американската армия разполага. Изникват въпросите: По кого ще стреля тази артилерия? В какви военни операции ще е принудена да участва страната ни? Чии стратегически интереси – американските или българските, биват преследвани със сформирането на подобни бойни групи?

ВЪВЛИЧАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЧУЖДИ ВОЙНИ В МИНАЛОТО

Преди 25 години управляващите вкараха страната ни във военния съюз НАТО без да се допитат до мнението на народа и представяйки това за общонационален „цивилизационен избор“. Въпреки че НАТО се лансира като колективна и демократична организация, очевидно е, че правителството на САЩ диктува нейната политика.

Това се доказа и в българския случай – през 2006 г. на наша територия бяха изградени военни бази, приютяващи контингенти с американски военнослужещи, отново без допитване до общественото мнение. Изтъкваха се ангажименти, произтичащи от „цивилизационния“ ни избор – ангажименти, които започнаха още преди същинското ни членство в НАТО, и които доведоха до въвличане страната ни в множество ненужни и кървави конфликти, част от които – в съседни на нас държави:

– През 1999 г.  България предостави въздушен коридор за тримесечните натовски бомбардировки над Югославия. В нарушение на международното право бяха нанесени икономически щети за десетки милиарди долара, бяха убити хиляди цивилни жители. Екологичната катастрофа и днес предизвиква тежки ракови заболявания в Сърбия, Черна гора и Косово. Тази война не разреши етническите конфликти в Югославия. Напротив, въпреки незаконното създаване по инициатива на САЩ на държавата Косово, напрежението между нея и Република Сърбия и до днес подхранва постоянен конфликт, който има потенциал да се превърне в нова война;

– През 2002 г. България се присъедини към инициираната от САЩ инвазия на Афганистан. В продължение на 20 години български военни съдействаха на американската окупация на страната, независимо че тя не бе предприела никакви враждебни действия спрямо България. През 2021 г. натовската операция „Решителна подкрепа“ завърши с позорно оттегляне оттам. В резултат на „цивилизованата“ интервенция още един народ беше осеян със стотици хиляди убити и осакатени и още една страна бе оставена в състояние на хроническа нестабилност и междуобщностно насилие;

– През 2003 г. под предлог за „стабилизиране и възстановяване“ на Ирак, Народното събрание изпрати български военни в поредната авантюра на САЩ и натовските държави. За 5 години България даде 15 убити – 13 военнослужещи и двама работници-шофьори, въпреки че Ирак по никакъв начин не беше провокирал или заплашвал страната ни. Управляващите доказаха за пореден път, че ценят по-високо американските стратегически съображения, отколкото българските национални интереси. И този път американската военна намеса не доведе до мир, стабилност и просперитет, а до милиони убити и изселени, до нови нестихващи, кървави конфликти.

НАТО – ПАРИ ЗА ОРЪЖИЯ, ВМЕСТО ЗА ХЛЯБ

България похарчи над 1 милиард лева за участието си във войните в Афганистан и Ирак. Тези конфликти донесоха всичко друго, но не и „мир и стабилност“ на тези страни. В същото време, огромните военни разходи се направиха на фона на задълбочаващото се неравенство и бедност в страната ни – над 1/3 от българското население живее под линията на бедността, докато разликата в доходите на най-бедните и най-богатите надвишава осем пъти.

Намираме се в социално-икономическа криза, а управляващите постоянно се оправдават с липса на средства за социална политика и подобряване материалното състояние на хората. Извършват се несъответстващи на икономическото ни положение военни разходи. През 2019 г. България е похарчила 3,1% от брутния си вътрешен продукт за отбрана, с което е на първо място в Европа и второ след САЩ по този показател сред всички страни-членки на НАТО. Една от най-бедните и с най-голямо неравенство европейски страни дава по-голям дял от своето БВП за военни цели – повече отколкото Германия, Франция, Обединеното кралство и много други.

Наш дълг и отговорност е като общество да решим своите собствени тежки демографски, социални, икономически, образователни и здравни проблеми . Наш дълг е да създадем нови, по-добри перспективи пред младите и възможността България да обърне сегашното катастрофалното демографско положение. За всичко това, ние се нуждаем от мир и добри отношения със съседните страни.

ЗА МИР И НЕУТРАЛИТЕТ!

Няма народ на тази земя, който да не желае за себе си мирно и спокойно съществуване.

Днес мирът е застрашен поради неизменно водената политика на конфронтация в Източна Европа – политика, която изправя една срещу друга държави, притежаващи ядрено оръжие. Това усилва риска от употребата им, което би означавало смъртта на милиони и дори милиарди.

България следва незабавно да се откаже от участие в кампаниите на САЩ/НАТО, които приближават света до нова война. Несъвместимо с българския национален интерес е да има военни конфликти, както на Балканите, така и в Източна Европа. Не подкрепяме политика, която чертае нови разделителни линии и насъсква народи един срещу друг.

Категорично се противопоставяме на всяко ново разполагане на чужди военни сили на българска територия и настояваме за изтеглянето на наличните такива, до постигане на пълния неутралитет на страната! Настояваме за провеждане на мирна и балансирана външната политика, в съзвучие с българските национални интереси и неотложните задачи за обръщането на кризисните тенденции в българското общество!