Писмо до затвора

Решихме да изразим своята солидарност с каталунския рапър Пабло Хасел, осъден заради своите песни против монархията и фашизма, като му изпратим писмо в затвора. Другарите трябва да бъдат подкрепяни в трудните моменти. Солидарността е едно от основните ни оръжия срещу репресиите на потисниците. Публикуваме пълния текст на писмото, което изпратихме на Пабло Хасел:

Здравей, Пабло,

Пиша ти от България, от другия край на Европа. С теб не се познаваме лично, но аз следя твоето творчество от години. Вдъхновявам се от твоите песни, в които се пее против неправдите и за борбата на народите за един по-добър свят. Особено много се радвам, че в тях се споменава за живота и дейността на българския революционер Георги Димитров. Днес в неговата родина се говорят безкрайно много лъжи и клевети по негов адрес. Въпреки това, революционерите от цял свят го почитат.

Ние знаем, че от години властта те подлага на системен съдебен тормоз. С тревога и гняв научихме за твоя арест и за това, че ще влезеш в затвора. Организирахме някои акции в солидарност с твоята борба. Дори беше записана песен в твоя подкрепа, която се надявам скоро да можеш да чуеш. Преведохме твоята песен „СССР ще се върне“ на български език.

Аз участвам в марксистко-ленинска група – „23 септември“. Името на организацията идва от датата, на която избухва голямо антифашистко въстание в България през 1923 г. Въпреки, че въстанието е жестоко потушено от властта, то дава началото на геройската антифашистка съпротива в нашата страна.

Следим редовно случващото се около теб и вълната от протести, която се случва в Испания след твоя арест. Възмущението на народа наистина изглежда огромно, а солидарността няма край. Ние се присъединяваме към протестната вълна срещу испанската държава, която позволява хора на изкуството да влизат в затвора заради своите политически убеждения. Тези репресии всъщност показват слабостта на режима и това, че неговият край е близо. Хората все по-трудно могат да бъдат заблудени от идеолозите на буржоазията, затова се налага да се прилага сила.

Културният фронт е важна част от борбата против империализма. Знаем за много леви творци от различни държави, които са подложени на преследване заради своите песни. Общата криза на капитализма води до засилване на реакцията и възход на фашизма. Първите, които стават негова жертва обикновено са тези, които първи му се противопоставят – комунистите.

Въпреки че днешният ден е труден, не може да има никакво съмнение, че окончателната победа ще бъде наша. В България хората казват: „Най-тъмно е преди зазоряване“.

Надявам се, че това писмо ще успее да достигне до теб. Знай, че имаш приятели в родината на Димитров, както и в целия свят. Не губи кураж, дръж главата високо изправена. Ти си пример за всички нас с твоя дух и достойнство. Вярвам, че някой ден ще успеем да се видим на живо. Ако имаш възможност, изпрати отговор на това писмо.

Другарски поздрави!

Призоваваме всеки, който има възможност, също да изпрати писмо на Пабло Хасел в този труден момент. Адресът, с който разполагаме към момента, е:

PABLO RIVADULLA DURO
MODULO 9
CENTRO PENITENCIARIO DE PONENT
C/VICTOORIA KENT S/N • 25071
LLEIDA
SPAIN

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: