Подкрепа за британските другари! Осъждаме репресиите на властта!

Категорично осъждаме арестите и насилието над революционери-комунисти, предприети от правителството на Великобритания. В позиция, изпратена до нашите другари от Комунистическата партия на Великобритания /марксисти-ленинисти/, ние заявяваме нашата подкрепа към тях:

”Движение “23 септември” научи, че британското правителство е предприело открито насилие спрямо революционерите-комунисти.

И по-специално – на 25 ноември 2023 година в Лондон по време на протест в подкрепа на Палестина полицията е арестувала 4-ма членове на Комунистическата партия на Великобритания /марксисти-ленинисти/. Единият от задържаните е младеж на 16 години. За тази цел властите са използвали фалшив предлог, като са ги обвинили, че чрез разпространяваната от тях брошура “Ционизмът – расистки, антисемитски и реакционен инструмент на империализма” (издадена преди години от тях) уж подтиквали към “расова ненавист”. После полицията обискирала домовете на арестуваните и конфискувала партийна агитационна литература. Арестуваните впоследствие са освободени под гаранция и с наложени ограничения, които целят да попречат на политическата им дейност срещу агресията на ционисткия Израел срещу народа на Палестина. Всичко това се случва във време, в което британските правителства, които са се поставили в пълна услуга на господарите им от САЩ, са пряко ангажирани във военните агресии спрямо Русия и Палестина.

Корицата на брошурата “Ционизмът – расистки, антисемитски и реакционен интрумент на империализма”, който стана повод за ареста на членовете на CPGB-ML

Ние от Движение “23 септември” напълно подкрепяме дейността на КПВБ-МЛ срещу империализма на САЩ-Великобритания и високо ценим вашето революционно противостоене на САЩ-НАТО и борбата срещу разпалваните от тях войни в Донбас и Палестина.

Не е излишно да напомним, че нашето политическо движение беше подложено на подобни полицейски хватки през 2001 година. Тогава на 6 януари в София – честването на Деня на рождението на великия герой и революционер Христо Ботев, трима наши другари бяха арестувани. Задържането им се дължи на това, че те издигнаха транспарант срещу НАТО, като в буквата “О” беше изобразена свастика. Посланието разобличаваше НАТО като фашистка организация. Само че българските лакейски проамерикански правителство и президент обвиниха нашите другари, че били… расисти и подстрекатели към ненавист. Ясно се вижда, че диктатурите на капитала, независимо дали те са във Великобритания или в България, или където и да било другаде по света, не блестят по оригиналност, когато се опитват да сразят революционните движения. Нещо повече, в България след този случай последваха още по-сурови репресии срещу комунистите. Но дори след тях нашите врагове не успяха да се похвалят с желания от тях резултат. Те не успяха да заглушат гласовете и борбата ни за справедливост и социализъм.

Уважаеми другари, ние високо оценяваме ролята на вашата партия в разпространяването на революционната теория и анализи. По-рано тази година един от арестуваните другари, вашият деец Раджит Брар, се включи в организираната от нас в България конференция, посветена на борбата срещу приемането на евро валутата у нас. Други поводи също ни убедиха, че вашата Комунистическата партия на Великобритания /марксисти-ленинисти/ играе важна и подчертано положителна роля в изграждането на новото международно антиимпериалистическо движение – организацията “Световна антиимпериалистическа платформа” (САП). Очевидно британското правителство е силно обезпокоено от вашите целеустремени и смели действия и се опитва да спре революционното движение чрез най-неприкрито обикновено насилие.

Никакво насилие обаче, няма да спре идеите ни за справедливост и социализъм!

Времето на нашите идеи дойде!

Изразяваме солидарност с вашите партийни членове, които са били арестувани.

Продължавайте с добрата работа в борбата, другари!”.

*  *  *

Както знаят читателите на сайта ни, ние публикуваме редица материали – интервюта, изказвания, статии, създадени от британските комунисти. Ще продължим да ви запознаваме както с техни произведения и позиции, така и с редица материали на други революционни и комунистически организации от различни страни. Днешното настъпление на империализма на Запада поставя света на прага на нова световна война. Заедно с това спасителен изход от тази опасност и алтернатива за развитието на обществото и на човечеството предлагат редица комунистически организации и движения по света. Ние приветстваме теоритичните разработки, които осветяват главните противоречия на съвремието ни. За нуждите на борбата в България ще правим достояние анализи и позиции, стъпващи върху идеите на научния социализъм, като с това ще съдействаме за по-цялостната подготовка на освободителното дело.

Разбира се, никой подобен материал не може да се счита за добре разбран, ако той не се обсъжда и коментира. Отделно от това, никоя добра идея няма да има особено значение, ако тя остане откъсната и изолирана и не е впрегната в действителна организационна колективна сила. Затова ние открито приканваме – бъдете заинтерсовани, осъзнати и готови за смела борба в редиците на новото революционно движение!