Вапцаров и Сталин

3 март 1942 г.
В дома на Вапцарови се преписва речта на Й. В. Сталин, произнесена в Москва по случай 24-годишнината на Великата октомврийска социалистическа революция.
„Трети март 1942 г. беше светъл зимен ден. От ранно утро „гост“ на Вапцарови беше Стария (Цв. Радойнов). Дойде и Антон Попов. Времето до обяд се използва в превеждане и писане на машина речта на Сталин от 7 ноември 1941 г., произнесена на Червения площад в Москва по време на парада на Червената армия. В превода взе участие Радойнов. Антон Попов пишеше, а Вапцаров диктуваше. Това ставаше в кухнята, за да може всичко да се изгори в печката в случай на полицейска проверка. Речта беше преписана в 20-30 екземпляра, а вечерта всички бяхме заангажирани в разпръскването й. Всичко мина благополучно. Денят беше спокоен и външно не предвещаваше с нищо страшната буря, която се разрази през нощта и през следващите дни“ (Непубликувани спомени на Митка Лалова – в И-т за литература)

На същия 3 март 1942 г. е издадена заповед от полицията Никола Вапцаров да бъде арестуван.
„Да се задържи при щателен обиск Никола Иванов Вапцаров – машинен техник, род. Банско, жив. ул. „Ангел Кънчев“ № 37, ІІІ ет., уч. ІV. Ако се намерят външни лица, също да се задържат до второ нареждане.

3. ІІІ. 1942 г.
Н-к отделение Н. Гешев“

Вапцарова, Б. Никола Вапцаров. Летопис за живота и творчеството му. София, 1978, с. 343