Не на чуждата намеса в България – протестът пред посолството на САЩ

На 21 юли 2020 година Движение „23 септември“ беше съорганизатор, заедно с група граждани, на протест пред посолството на САЩ в София. Протестът мина под надслова „Против чуждата намеса в българската политика“.

Конкретният повод за протеста стана демонстративната намеса на посланика на САЩ Херо Мустафа на 14.07.2020 във вътрешните работи на България. Тя посети българския министър-председател Бойко Борисов. Малко след това той заяви, че остава на власт, тъй като се ползвал с подкрепата на САЩ и ЕС. Всичко това се случва в обстановка на масови многохилядни протести срещу правителството с искане за неговата оставка. Протестите в първите дни /9 и 10 юли/ бяха съпътствани с полицейски арести и тежки побоища над недоволни от управлението младежи. Симпатизант на „23 септември“ също беше неправомерно бит и арестуван.

Всичко това се случва в обстановка, при която България изпадна в тежка икономическа криза още от началото на 2020 година. Заболяването от КОВИД-19 стана повод да се въведат строги ограничителни мерки, които засегнаха тежко трудовите хора – нарасна безработицата, доходите са замразени при покачващи се цени, бизнесът започна репресии срещу истински борбените синдикати /като синдиката на медицинските специалисти/ и предприема орязване на трудовите права.  Много български граждани, работещи в държави от ЕС, а също и студенти, бяха принудени да се завърнат в родината си точно в тази обстановка. Така кризата премина в политическа – официално между правителството и президентската институция се води борба за власт. От своя страна опозиционните буржоазни партии /между тях БСП е най-голяма/ се опитаха безуспешно да свалят правителството в парламента. Друга част от партии, представляващи интересите на капитала – също десни и официално неолиберални /участващи в предишни правителства на Бойко Борисов, а сега извън парламента/ правят опит да оглавят недоволството по улиците. Сред тях най-дейна е партия, която не крие пълната си зависимост от правителствата на САЩ. Те правят опит да подменят социалните причини за протестите и социалните искания с идеи за нов морал в политиката и борба срещу корупцията.

Протестът пред Американското посолство е част от народния гняв срещу тежката криза в страната. Той акцентира върху главната причина за всички беди – пълната зависимост на българския буржоазен елит от външни империалистически сили – на първо място САЩ. Оттам и следването в продължение на десетилетия на капиталистическа /неолиберална/ политика. Двете съставляват т.нар евроатлантически курс, който се провежда от всички основни управляващи и опозиционни партии. Техен привърженик е и действащият президент Радев – основният опонент на сегашното правителство. Точно този курс  доведе народа ни през последните 30 години до разграбване, бедност, спиране на възможностите за образование и медицинско лечение, демографска катастрофа, етническо напрежение, престъпност и други тежки проблеми. Евроатлантическият курс е символ на пълната липса на суверенитет за България, която беше въвлечена като помагач на САЩ във войните срещу Югославия, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия и Украйна. Най-пресният пример е откриването в условията на масовите протести в момента на нов център на НАТО във Варна, който е част от американската концепция за Източен фронт, насочен военно срещу Русия.

Протестът демонстративно не беше отразен в нито една българска медия. Това е ярко потвърждние, че т.нар. свобода на словото отдавна е купена и е притежание от финансови корпорации и подчинения му държавно-партиен елит. Ето защо на протеста пред посолството на САЩ бяха издигнати два основни траспаранта: „Долу лакеите на американския империализъм“ и „За независима и справедлива България“. Протестиращите патриоти държаха също плакати, на които пишеше: „Не на американската намеса по света“; „Страната си е наша“; „Кой се плаши от истината?“ /с изображения на Асанж и Сноудън/; „Свобода за Асанж“ и други.

На протеста най-често се скандираше: „Вън Америка от нашата страна“, „Херо Мустафа /посланик на САЩ/, върви си у дома“, „Бойко /министър-председателят/ – слуга на Херо Мустафа“.

Събралите се общественици и активисти направиха редица изказвания, в които се засегна, че:

  • Сегашното правителство трябва да се махне и да бъде съдено за извършените през последните 9 години грабежи, а следващата власт следва да вземе незабавни икономически и социални мерки в полза на трудещите се, на най-младите и на пенсионерите
  • Намесата на САЩ в България и други страни трябва незабавно да спре, защото те са символ на потисничеството и несвободата. Примерите с Джулиан Асанж и Едуард Сноудън показаха това съвсем ясно. Незабано прекратяване на американските агресии и тези на НАТО по света, довели до милиони убити, бежанци и мизерия в редица държави
  • Премахване на американските военни бази от България, създадени с договор между правителството на БСП и САЩ през 2006. Този договор беше преподписан от сегашното правителство. България няма нужда от чужди бази и желае да живее в мир с останалите народи по света.
  • САЩ следва да се оттеглят от енергийния сектор на България – като се премахне собствеността на американски компании върху двете най-големи централи „Марица-Изток 1-2“. Те са основна причина за скъпия ток, който плащат българските граждани. Дали и какви газопроводи ще преминават през българска територия, дали и каква нова АЕЦ ще се строи, го решава българския народ, а не Държавния департамент на САЩ
  • Борба против корупцията – НПО-та на САЩ и други чужди държави наливат стотици милиони долари за да инсталират свои верни агенти на влияние във всички обществени сектори, в това число образование, медии и наука. Тази дейност за пореден път поставя под въпрос свободата и независимостта на страната и е форма на тежка и дългосрочна корупция. След като САЩ официално са против корупцията в България, следва да дадат своя принос, като прекратят дейността на своите фондации.

Включването на Движение „23 септември“ в протеста на 21 юли е стъпка от дългогодишната борба, която водим срещу системата на мизерията /капитализма/ и поробването на страната ни от външни империалистически сили /начело със САЩ/. Борбата за независима и социално справедлива България няма да спре, а ще се разгаря с нова и още по-голяма сила. Убедени сме, че в тази борба ще се включват нови и нови революционери. Убедени сме, че революционерите и патриотите от всички потиснати народи ще обединят усилията си за постигане на свобода, справедливост и социализъм. Победата над сегашната тирания е постижима и задължителна.

НИЕ СМЕ ПРАВИ, НИЕ ЩЕ ПОБЕДИМ!