Послание на един американски комунист до привържениците на Тръмп

Коментар на американския комунист и журналист Кейлъб Мъпин по повод на последните събития във САЩ, свързани с атаката срещу сградата на Конгреса, изказан под формата на видеообръщение към привържениците на Доналд Тръмп.

Като някой, който е прекарал целия си живот в организираната политическа левица, защитаващ социализма и противопоставящ се на империализма, искам вие, привържениците на Търмп, да знаете, че аз не смятам, че сте терористи. Всъщност, смятам, че начинът, по който привържениците на Тръмп са представени в американските медии в момента, е дълбоко проблематичен и напълно несправедлив. И в тях няма ясно разбиране на това, което се случва в страната в момента и какво мотивира толкова много хора да са ядосани.

Не одобрявам това, което се случи в Капитолия миналата сряда, но разбирам защо хората са ядосани и искат да предприемат такива действия. Погледнете страната в момента. По средата на тази пандемия работническите семейства са оставени на произвола. Политиците обявяват повече затваряния, повече рестрикции, без оглед на това, че американските работнически семейства се борят с икономическото затваряне. Много от помощите, които трябваше да отидат при собствените на малък бизнес, бяха погълнати от „Амазон“ и „Уолмарт“.

Работническите семейства са изоставени, докато големите монополисти и корпорациите увеличават печалбите си. И това не започна с пандемията. Добреплатените работни места изчезнаха, пътищата се рушат. Цялата страна и хората в нея са изоставени от елита, от господстващата класа, която изгледа много по-заинтересована от собствените си печалби по света, от това да се погрижи за работническите семейства в тази страна.

Отровната атмосфера в левицата, която казва, че всички привърженици на Тръмп са нацисти, терористи, луди или обезумели, е много смущаваща и обезпокоителна за мен. Освен това предложенията, идващи от демократите и някои републиканци са също дълбоко обезпокоителни. Да се определят протестиращи и активисти като терористи е опасен ход от страна на нашето правителство. Това е целият модел на отнемане на граждански свободи и изграждането на огромна полицейска държава. Това е правителство, което създава нарастващо безпокойство сред населението, вместо да се вслушва хората ги репресира. Въпреки че не съм съгласен с повечето неща, които Ашли Бабит каза и въпреки че не съм съгласен с акцията, в която тя се включи, за себе си нямам съмнение, че Ашли Бабит не заслужаваше да умре. Полицията можеше да отговори на нейното поведение по начин, който не приключва с нейното убийство. Нейният живот не трябваше да бъде отнеман в отговор на това, което е направила или се твърди, че е направила. И фактът, че силовите сили са отнели живота на жена в тази ситуация, убили са я, е нещо дълбоко смущаващо. Ашли Бабит трябваше да е още жива, както и Джордж Флойд, както Майкъл Браун, както Оскър Грант, както Шон Бел.

Силовите органи в САЩ, апаратът на полицейската държава, е напълно извън контрол. И е заплаха за всеки американец да види служителите им на местно и федерално ниво да действат толкова безконтролно, с такова екстремно пренебрегване на живота на хората. Загрижен съм колко са безконтролни силови структури и колко много правата ни са отнемани. Това ме кара да вярвам, че Камала Харис, нашият бъдещ вицепрезидент, е един от най-опасните политици в американската история. Камала Харис се обявява за привърженик на борбата на чернокожите за права и закрилник на хората от полицейската бруталност, но нейната история като прокурор в Калифорния е нещо, което трябва да обезпокои всеки морален човек. Тя се е опитала да потвърди смъртната присъда на невинен човек и да попречи на ДНК доказателства да се приложат. Тя има история, не само на унищожаването на живота на невинни работници, но и правейки го с удоволствие. За това аз написах цяла книга, показваща историята на Камала Харис, като жесток, безсърдечен, садистичен и нарцистичен човек, определено нямащ интереса на американските работнически семейства в сърцето си.

И въпреки че осъждам начина, по който сте демонизирани, предавани, тормозени, изложени на цялата брутална репресия на полицейската държава върху вас, трябва да ви обърна внимание на това, което е очевидно: Доналд Тръмп ви предаде. Доналд Тръмп ви остави да се удавите. Доналд Тръмп ви прати в смъртоносен капан. Това, което много политици и гласове от медиите изглежда не разбират, е че зад действията, които се случиха в Капитолия миналата сряда, има истинско отчаяние. Деца гладуват, пътища са неизползваеми, цели квартали са изцяло с празни, затворени домове. Животи са унищожавани от зависимостта към наркотиците. Голяма част от Америка отчаяно търси решение, отчаяна е да накара нашите лидери да разберат накъде отиваме, отчаяна е да принуди правителството да спре да игнорира сълзите на хората. Желанието да се излезе от тези ужасни условия, е това отчаяние, което накара толкова много привърженици на Тръмп да направят това, което правят през последните 4 години.

Въпреки че се определям като човек от лявото, разбирам защо сте гневни от голяма част от реториката, която идва от левите гласове. Виждате левите като хора, които фаворизират разрушението, които ви нападат на лично ниво, нападат страната, традиционното семейство, християнството и нападат нещата, които са свещени и важни за вас. Виждате левите, като група от хора, която казва, че няма истина и няма в какво да се вярва. Виждате левите, като група хора, която иска да продължи разрушаването на вашите общества и да разрушат нещата, които са важни за вас. Но аз съм тук, за да ви кажа: Не искам да видя САЩ разрушени. Не искам да видя тази страна разбита. Не искам да видя как живота на работниците в Америка се влошава. Не съм социалист, защото искам да унищожа Америка, а съм социалист, защото искам да я спася.

Не съм съгласен с лозунга на Доналд Тръмп „Да направим Америка отново велика“. Но също не мисля, че е честен начинът, по който някои леви характеризират историята на САЩ. Да, САЩ са основани на базата на робството и на геноцида над индианците. Но докато е имало робство, е имало много хора, които са му са се противопоставяли, и много героични въстания на роби. Имало е личности, като Нат Търнър и Джон Браун, които са дали живота си в героичната борба против робството.

Ейбрахам Линкълн поема поста си, водейки борба с робовладелците. Милиони американци се бориха рамо до рамо за да победят бруталната система на робството. Хериет Тубан става първата жена, повела войниците в битка.

Как се появиха тези тези добреплатени работни места, които някога съществуваха и носеха прилични доходи? Защо работниците от различните отрасли са някога са имали достойни заплати, за да могат да водят приличен живот в американските градове?

Това се е случило чрез усилията и борбите на организираните трудещи се. Кремъчната седяща стачка, стачката от 1934 г., усилията на толкова много работници и посветени американци, които обичат страната си, своите общества и техните семейства, са били достатъчни, за да се противопоставят на корпорациите и да се борят за достойни заплати. Това направи Америка това, което беше някога.

Не е справедливо да описваме цялата история на САЩ, като нищо друго, освен жестокост, геноцид и расизъм. Има цяла друга страна на американската история. Толкова много американци живеят сега, без да знаят кои са, без да знаят накъде отиват, без дори да знаят какво означава техният живот.

Безпокойство и безнадеждност се ширят навсякъде по страната. Фактът, че хората търсят в Доналд Тръмп или някой друг лидер, опит да разбият тази безнадеждност, опит да спасят държавата от хватката на песимизма и разрушението, е нещо много разбираемо.

Не одобрявам това, което се случи в Капитолия миналата сряда. Въпреки това, във време, в което на толкова много хора се казва, че няма за какво да се борят, няма за какво да умират, че няма истина и надежда за бъдещето, да се видят толкова хора, които са толкова посветени и верни на своя кандидат, че излязоха и поеха такива големи рискове, ме успокоява, че нещо хубаво може да се случи в бъдеще в тази страна.

Имаме някои големи различия. Не мисля, че работниците имигранти са наши врагове. Освен това, смятам, че преследванията и репресиите спрямо работниците имигранти правят ужасни терористични банди, като MS13 по-мощни. Като докарваш имигрантите до сенките, като правим така, че имигрантските семейства се страхуват да звънят в полицията, това само насърчава отровните опасни елементи, които се появяват, като подземната икономика, в която работниците с документи или без, са безжалостно експлоатирани.

Един от основополагащите принципи на тази страна, е този на религиозната свобода и свободата на съзнанието. Това означава, че имаш правото да се молиш на който бог искаш и да живееш живота си спрямо твоите собствени принципи. Това важи за протестантите, за католиците, за мормоните, за евреите, но също и за мюсюлманите. Също и за хората с различна сексуална ориентация.

Религията и личният начин на живот са в основата на гражданските свободи. Всеки трябва да бъде свободен да живее своя живот в зависимост от собствените си принципи. И също, както Доналд Тръмп ви изпрати в смъртоносен капан и ви предаде в сряда (изпращайки ви в Капитолия и после обръщайки ви гръб, когато видя резултата в националните медии), цялата господстваща класа – демократите и републиканците – сега ни води към смъртоносен капан, наречен Трета световна война.

Като ескалират напрежението срещу Русия и Китай, като ескалират заплахите срещу Венецуела, Иран, Куба и други страни по света, те ни водят към ситуация, където цялата ни страна може да бъде унищожена, както и цялата планета. Ядрената война не шега и Третата световна война ще бъде огромна катастрофа.

Враговете ни не са в Китай, Русия, Иран, Венецуела. Врагове ни са в Уолстрийт. Това са милиардерите и банкерите, огромните мултинационални корпорации, които не са лоялни към тази страна, към бог или към нещо друго, освен към собствените си печалби.

Приканвам ви да преосмислите, да проучите това, което Доналд Тръмп и други са ви казвали за комунизма. Комунизмът не е идеология, която иска да пороби хората. Комунизмът не е идеология, която иска да направи хората бедни. Ученията на Карл Маркс и Фридрих Енгелс, приложени от Ленин, Мао, Сталин, Хо Ши Мин, от народите на Куба, Никарагуа, от Кадафи в Либия, Баатистките социалистически движения в Близкия изток, от боливарските социалисти в Латинска Америка, от лидерите на Китай със социализма с китайски характеристики – това са учения за изкореняването на недоимъка и елиминирането на бедността.

Социализмът е движение, посветено на това цялото общество да има контрол върху икономическата власт. Да направи така, че банките, фабриките и основните индустрии, да са организирани така, че да служат на хората, а не на печалбите на големите мултинационални корпорации и банкерите, които ги притежават. Социализмът е за това да се поставят хората на първо място и да се премахне правилото за господство на печалбите. Целта на социализма не е да има тотална доминация на правителството над населението, не е да изгради авторитарна полицейска държава, а тъкмо обратното. Целта на социализма е изгради общество, което е толкова проспериращо, в което има толкова богатство и просперитет, че всяка потребност от държава ще изчезне. Общество, в което ще има такова материално изобилие, че хората ще могат да живеят според принципа: „От всекиго според възможностите, на всекиму според потребностите“. Целта е толкова проспериращо общество, че ще имаме ниво на свобода, много над всичко, което някога е имало в човешката история. Социализмът е движение, което цели да направи всички богати, като елиминира системата, където технологиите правят хората бедни.

В рационално общество самоуправляващата се кола би била добро нещо. Но в нашата система на капитализъм, където хората могат да живеят, само докато продават своята работна сила на капиталиста, самоуправляващата се кола ще доведе до масова безработица и бедност за милиони семейства на шофьори.

В миналото хората са били гладни, защото не е имало достатъчно храна. Но в нашата система хората гладуват, защото има твърде много храна. В нашата система хората студуват през зимата, не защото няма достатъчно газ, а защото има твърде много газ. Хората стават бездомни, не защото няма достатъчно къщи, а защото има твърде много къщи.

Капитализмът е дълбоко нерационална система. Колкото по-ефективни стават технологиите, колкото повече богатство се произвежда, толкова по-бедни стават хората. Това е системата, която в крайна сметка трябва да бъде премахната и да бъде заменена с нещо много по-рационално. В което нуждите на хората ще могат да бъдат посрещнати и икономиката ще функционира на принципа на продължаващия растеж, а не на ирационалните цикли на пазара.

Вашето общество и вашето семейство са оставени на грижата на невидимата ръка – магията на пазара, която може просто да ви изостави или да ви доведе до бедност и мизерия. Трябва ни правителство на действието, което ще накара Америка да се погрижи за вас. Трябва да организираме икономиката, така че да служи на хората, а не на печалбите на богатите кръгове. Трябва ни нова Америка, за работническите семейства. Трябва ни цяла нова държава, в която да се отнася към хората с грижа и уважение и която ще позволи да използваме пълния си потенциал като общество. От това се нуждаем отчаяно и се надявам, че въпреки нашите разногласия, тези от вас, които са сред привържениците на Тръмп или преди са били в него, ще чуят това, което имах да кажа. И заедно ще извървим новите пътища.