„Процесът на прекършване на западната хегемония е необратим“ (Владимир Путин, 30 септември 2022 г.)

Слово на Владимир Путин при подписване на договорите за присъединяване на ДНР, ЛНР, Запорожка и Херсонска област към Русия, 30 септември 2022 г.

Приемането и образуването на четири нови субекта на Руската федерация е следствие от изразената воля на милиони граждани. Това е тяхно неотменно право, закрепено в член първи на Устава на ООН за принципа и самоопределението на народите. Зад избора на милионите жители на Донецката и Луганската република, на Запорожката и Херсонската област стоят нашата обща съдба и хилядолетна история. Независимо от всички изпитания те пренесоха през годините любовта към Русия. Никой не може да унищожи това чувство у нас. Затова и старшото поколение, и младежта – родените след разпада на Съветския съюз, гласуваха за нашето единство, за общото ни бъдеще.

През 1991 г. в Беловежката гора, без да се интересуват от волята на гражданите, представители на тогавашните партийни елити взеха решение за разпадането на СССР, а хората в миг се оказаха откъснати от своята родина. Това разкъса, разчлени нашата народна общност, превърна се в национална катастрофа. Съветския съюз вече го няма и миналото не може да се върне. И на Русия това вече не й е нужно, и ние не се стремим към това. Но няма нищо по-силно от решимостта на милиони хора, които по своята култура, вяра, традиции и език се възприемат като част от Русия, чиито предци векове са живели в една държава. Няма нищо по-силно от тяхната решимост да се върнат в своето истинско историческо отечество.

В продължение на дълги осем години хората на Донбас бяха подложени на геноцид, обстрели и блокада, а в Херсон и Запорожието престъпно се опитваха да посеят ненавист към Русия и към всичко руско. Но несломимият народ на Донбас, Запорожието и Херсон каза своята дума. Искам да ме чуят киевските власти и техните реални господари на Запад и всички да запомнят: хората, живеещи в Донбас, Запорожието и Херсон стават наши граждани завинаги. Призоваваме киевския режим незабавно да прекрати огъня, всички бойни действия, войната, която разпали още през 2014 г. и да се върне на масата на преговорите. Но изборът на народа в четирите региона няма да се обсъжда. Той е направен и Русия няма да го предаде. Само такъв може да бъде пътят към мира.

Нашите сънародници, нашите братя и сестри в Украйна, които са родна част от нашия единен народ, със собствените си очи видяха какво готвят на цялото човечество управляващите върхушки на Запада. Всъщност, те просто свалиха маските и показаха истинския си нрав. След разпада на Съветския съюз Западът реши, че всички ще трябва завинаги да се примирят с неговия диктат. Разчиташе, че Русия вече няма да се оправи от сътресенията и от само себе си ще се разпадне. Но Русия устоя, възроди се, усили се и отново зае своето достойно място в света.

При това през цялото това време Западът търсеше и продължава да търси възможност да ни удари, да ни отслаби и да съсипе Русия, за което там винаги са мечтали, да разбие държавата ни, да настрои нашите народи един срещу друг, да ги обрече на нищета и измиране. Не им дава покой фактът, че има такава велика, огромна страна с нейната територия, природни богатства, ресурси, с народ, който не умее и никога няма да живее по чужда команда.

Западът е готов да престъпи всичко, за да запази онази колониална система, която му позволява да паразитира, да граби света чрез доларов и технологичен диктат, да събира от човечеството истински данък, да извлича – като основен източник на незаработеното си благополучие, рента на хегемона. В тази рента се състои техният истински користен мотив. За тях е критично важно всички страни да предадат суверенитета си на САЩ. Управляващите върхушки на някои държави правят това доброволно и стават васали, други ги подкупват или заплашват. А когато не се получава, разрушават цели държави, след тях остават хуманитарни катастрофи, бедствия, руини, милиони погубени човешки съдби, терористични анклави, социални бедствия, протекторати и колонии. Важна е само изгодата и печалбата.

Ще подчертая: именно в алчността, в намерението да запазят неограничената си власт се състои причината за хибридната война на колективния Запад срещу Русия. Те искат да я видят като колония. Те не искат равноправно сътрудничество, а грабеж. Не искат за нас свободно общество, а тълпа бездушни роби. От всички страни се чува: Западът отстоява реда, основан на правила. Откъде се взеха тези правила? Въобще някой виждал ли ги е? Кой ги е съгласувал? Това е някакво бълнуване, откровена лъжа, двойни – а вече и тройни, стандарти. Явно разчитат на глупаци. Сега те изпитват дива злоба към избора на гражданите в Крим, Севастопол, ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсон. Западът няма никакво морално право да дава оценка на този избор. Няма право дори да си отваря устата за свободата и демокрацията. Няма и никога не е имал такова право.

Западните елити отричат не само националния суверенитет и международното право. Тяхната хегемония има ярко изразен характер на тоталитаризъм, деспотизъм и апартейд. Те нагло разделят света на свои васали, на т. нар. цивилизовани страни и на всички останали, които по замисъла на днешните западни расисти трябва да попълнят списъка на някогашните варвари и диваци. Лепят лъжливи етикети, заклеймяват цели народи и държави и в това няма нищо ново. Елитите на Запад останаха такива, каквито бяха – колонизаторски. Ние никога няма да приемем подобен политически национализъм и расизъм. А какво, ако не расизъм, е русофобията? Какво, ако не расизъм, е безапелационната убеденост на Запада, че неговата неолиберална култура е неоспорим образец за целия свят?

Западните страни векове наред твърдят, че носят свобода и демокрация на другите народи. Всичко е точно обратното: вместо демокрация – потискане и експлоатация, вместо свобода – поробване и насилие. Еднополюсният световен ред по своята същност е антидемократичен и несвободен. Той е лъжлив и лицемерен. САЩ са единствената страна в света, два пъти употребила ядрено оръжие, унищожавайки Хирошима и Нагазаки и създавайки прецедент. Ще напомня и за това, че САЩ заедно с англичаните по време на Втората световна война без всякаква нужда превърнаха в руини Дрезден, Хамбург, Кьолн и много други немски градове. И това беше направено демонстративно. Целта беше само една: както в случая с ядрените бомбардировки над Япония – да заплашат нашата страна и целия свят.

САЩ досега фактически окупират Германия, Япония, Република Корея и други страни, при това цинично ги наричат „равноправни съюзници“. Що за съюзничество е това? Цял свят знае, че ръководствата на тези страни се следят, подслушващи устройства се поставят не само в служебните, но и в жилищните им помещения. Това е позор, както за тези, които подслушват, така и за онези, които безропотно преглъщат наглостта. Заповедите и оскърбителните нападки във Вашингтон наричат „евроатлантическа солидарност“. От там настояват за нови санкции срещу Русия и повечето европейски политици покорно се съгласяват. Те много добре разбират, че с пълния отказ на ЕС от руските енергоносители САЩ фактически тласкат Европа към деиндустриализация, към заграбване на европейския пазар. Всичко разбират европейските елити, но предпочитат да обслужват чужди интереси. А това вече не е лакейство, а предателство на собствения народ. На англосаксите обаче не им стигат санкциите и пристъпиха към диверсии, като взривиха магистралите на „Северен поток“, и към унищожаването на европейската енергийна инфраструктура. Очевидно е кому това е изгодно. Той е извършил и диверсията.

Вследствие на тази политика на европейските политици им се налага да убеждават гражданите си по-малко да ядат, по-рядко да се мият и по-топло да се обличат вкъщи. А онези, които задават справедливия въпрос „Защо стана така?“, веднага са обявяват за врагове или екстремисти, а за виновник за всички беди се сочи Русия. За да се измъкнат от мрежата на противоречията, те искат да сломят Русия и другите държави, избрали пътя на суверенното развитие, за да могат още повече да грабят чужди богатства. Не е изключено да се опитат да хвърлят цялата система в колапс и по този начин да оправдаят всичко. Русия разбира своята отговорност пред света и ще направи всичко, за да охлади горещите глави.

Западните елити стигнаха дотам, че налагат радикално отричане на нравствените норми, на религията, на семействата. Тяхната диктатура е насочена срещу всички, включително срещу техните народи. Такова пълно отричане на човешката същност, на традиционните ценности придобива чертите на „религия наопаки“ – на откровен сатанизъм.

Днес ние се борим за справедлив и свободен път преди всичко за нас, за Русия, за това диктатът и деспотизмът завинаги да останат в миналото. Убеден съм, че страните и народите разбират, че политиката, построена върху чиято и да било изключителност, върху потискането на другите култури, в своята същност е престъпна и ние сме длъжни да обърнем тази позорна страница. Процесът на прекършване на западната хегемония е необратим. Вече никога няма да бъде така, както е било досега. Днес ние водим битка, за да не дойде никому и никога наум, че би могъл да зачеркне от историята Русия, нашия народ, нашия език, нашата култура. Днес ни е нужна консолидация на цялото общество и в основата на сплотяването може да бъдат само суверенитетът, свободата, съзиданието и справедливостта. Нашите ценности са човеколюбието, милосърдието и състраданието.

Вестник „Русия днес“, 7 октомври 2022 г.