Владимир Путин – „Светът преживява преломен момент“ (9 май 2023 г.)

Този празник е в чест на нашите бащи и деди, които прославиха и обезсмъртиха своите имена, отстоявайки отечеството. С цената на неизмеримо мъжество и огромни жертви спасиха човечеството от нацизма. Днес цивилизацията се намира на решаваща, преломна черта. Срещу нашата родина отново е разпалена истинска война, но ние дадохме отпор на международния тероризъм, ще защитим жителите на Донбас, ще обезпечим своята сигурност.

За нас, за Русия няма неприятелски, враждебни народи нито на запад, нито на изток. Както абсолютното мнозинство на планетата, ние искаме да видим бъдещето мирно, свободно и стабилно. Смятаме, че всяка идеология, основаваща се на превъзходство, по своята същност е отвратителна, престъпна и смъртоносна. Западният глобалистки елит обаче, както и по-рано, е уверен в своята изключителност, подстрекава хората едни срещу други и разкъсва обществата, провокира кървави конфликти и преврати, сее ненавист, русофобия, агресивен национализъм, унищожава семейните, традиционните ценности, които правят човека човек. Всичко това е с цел да може и по-нататък да диктува, да натрапва на народите своята воля, своите права и правила, а всъщност да налага система на грабеж, насилие и потискане.

Изглежда те са забравили до какво доведоха безумните претенции на нацистите за световно господство. Забравили са кой разгроми това чудовище, тоталното зло, кой се изправи като стена и защити родната си земя и не пожали живота на собствените си синове, за да освободи народите на Европа. Виждаме как в редица страни безжалостно и хладнокръвно рушат мемориалите на съветските воини, събарят паметниците на велики пълководци, създават култ към нацистите и техните съучастници, опитват се да изтрият паметта за истинските герои. Такова издевателство над подвига и жертвите на поколението победители също е престъпление, откровен реваншизъм на онези, които цинично и неприкрито подготвяха нов поход срещу Русия, които по цял свят събираха неонацистка сган.

Тяхната цел – и тук няма нищо ново, е разпадът и унищожението на нашата страна, зачеркване на резултатите от Втората световна война, окончателното разрушаване на глобалната сигурност и международното право, потискане на всички суверенни центрове на развитие. Неизмеримите амбиции, високомерието и безнаказаността неизбежно водят до трагедии. Именно такава е причината за катастрофата, която сега преживява украинският народ. Той стана заложник на държавния преврат и на появилия се на негова база престъпен режим на западните покровители, разменна монета в реализацията на техните жестоки и користни планове.

За нас в Русия паметта за защитниците на отечеството е свещена и ние я пазим в нашите сърца. Отдаваме заслуженото и на участниците в съпротивата, които смело се сражаваха срещу нацизма, на бойците от съюзническите армии на САЩ и Великобритания и други страни. Помним и почитаме подвига на воините на Китай в битката им с японския милитаризъм. Убеден съм: опитът в солидарността и партньорството в годините на борба срещу общата опасност е наше безценно наследство. То е здрава опора именно сега, когато набира сила необратимото движение към по-справедлив многополюсен свят, основан на принципите на доверието и неделимата сигурност, на равните възможности на всички страни и народи за самобитно и свободно развитие.

Важно е, че днес в Москва се събраха лидерите на страните от Общността на независимите държави. Виждам в това благодарното отношение към подвига на нашите предци: те се сражаваха заедно и заедно победиха – всички народи на СССР дадоха своя принос за общата победа. Битките, които са били решаващи за съдбата на нашата родина, винаги са ставали отечествени, народни и свещени. Днес ние се гордеем с участниците в специалната военна операция, с всички, които се сражават на предната линия. Днес няма по-важно дело от тяхната бойна служба. На тях се държи сигурността на страната, от тях зависи бъдещето на нашата държавност и на нашия народ. Цялата страна е сплотена и поддържа героите. В годините на Великата отечествена война героичните ни предци доказаха, че няма нищо по-здраво, по-мощно и по-надеждно от нашето единство. В света няма нищо по-силно от нашата любов към родината.

(Със съкращения)

В-к „Русия днес“, бр. 19, 2023 г.