Чужди войски нямат място на българска земя: протестът от 4 юни 2021

Движение „23 септември“ проведе протест на 4 юни 2021 година пред посолството на САЩ в София под надслов „Да спрем своеволията на американските войски в България“. Събитието събра около 60 протестиращи, сред които бяха жители на София и присъединили се граждани от Пловдив.

Конкретен повод беше нахлуването на въоръжени американски войници през месец май в действащ производствен цех в село Чешнегирово, Пловдивско и осъществената агресия спрямо намиращите се там български работници. Случаят предизвика мощна вълна от възмущение сред българския народ. Тази реакция на свой ред принуди българските власти (служебно правителство и президентство) да излязат с извинителни обяснения по случая. Като по правило те омаловажиха случилото се и не поставиха под никаква съмнение необходимостта за страната ни от провеждането на крупни военни учения на българска територия с участието на хиляди военнослужещи от САЩ и НАТО.

Изказалите се на протеста представители на Движение „23 септември“ отбелязаха, че това съвсем не е инцидент, а закономерна злоупотреба от страна на САЩ, които от 2006 година инсталираха свои окупаторски военни части и техника на българска територия. Станалото в Пловдивско е само пореден агресивен случай – един от малкото, за който се разгласи.

Беше отбелязано, че военното присъствие на САЩ в България има за цел да гарантира и охранява ограбването на страната и народа ни преобладаващо от чуждестранни корпорации (които държат ключови сектори от българската икономика). Тези войски са „ударен отряд на световната олигархия“ и извършват престъпления срещу човечеството в името на капиталистическите печалби. Тези войски са символ на разпалване на агресивни войни през последните години, довели до смъртта, осакатяването и прогонването на милиони жители от Ирак, Сирия, Украйна и другаде. Заяви се, че провежданите от НАТО учения в Източна Европа и България са подготовка от страна на САЩ за бъдеща мащабна война с Руската федерация и задушаването на независими държави като Китай и Иран. В отговор на това агресорите трябва да знаят, че „българският народ не воюва на Изток, българският народ ще воюва за своята свобода и ще въстане срещу външния поробител“.

Организаторите изказаха благодарност на включилите се в протеста като към хора дошли да „защитят достойнството на България“ срещу поредното унижение, наложено ни през трите десетилетия на т. нар „преход към демокрация“. Американските правителства и техните представители у нас не са наши съюзници, а окупатори. Българските правителства досега неотклонно следваха политически курс, който доведе родината ни до състояние на колониален придатък на Съединените щати и германския капитал. Вярно средство за изкарване на българския народ от икономическата бедност и нищета е премахване на американските войски от България. Нужно е те да напуснат страната ни. Излизането на страната от НАТО и ЕС е условие, който ще гарантира правото на независимост и възможност за ново възходящо икономическо развитие.

Изказвания бяха направени от страни на включили се граждани и от представители на патриотични формации. Те засегнаха арогантната намеса на САЩ  във вътрешните работи на страната ни под предлог за „борба с корупцията“. Това всъщност е механизъм, чрез който се гарантира икономически контрол в полза на американски и западноевропейски корпорации. Самите тези държави и т.нар им елити са обхванати от корупция в огромни мащаби. Показателен в това отношение е примерът със сегашния президент Джоузеф Байдън, който в качеството си на вицепрезидент урежда големи парични дивиденти за своя роден син от енергийна компания, ограбваща ресурсите на Украйна. Ето защо няма как учителите в корупционните афери да учат на антикорупционни практики своите ученици (за каквито се възприемат редица официални български политици).

По време на протеста се скандираха лозунгите „Америка /САЩ/ вън!“ и „Убийци!“. На проявата имаше множество транспаранти и плакати, също така и български трибагреници. Участниците играха български хора на протеста като една демонстрация на увереността, че народът ни ще се избави от своите сегашни поробители.

Един от транспарантите – „Българският народ против военните бази на САЩ-НАТО“ е с дълга история. Той за първи път е изваден от Движение „23 септември“ през 2004 година на митинг срещу включването на България в НАТО и агресията на САЩ (и въвличането на България в нея) срещу Ирак. С това се демонстрира, че у нас винаги е имало съпротивляващи се и конкретни организации, действащи срещу империалистическата агресия. Протестът от 4 юни е само част от дълга поредица от осъществени протести срещу политиката на САЩ и агресиите на Запада спрямо народите на Ирак, Сирия, Палестина, Украйна и др. Всички те показват, че народната съпротива у нас срещу агресорите съществува и борбата за мир и справедливост само ще се разраства. Българската съпротива е неизменна част от борбата на всички народни сили и техните организации по света, целящи независимост и социална справедливост за народите, ново достойно бъдеще за човечеството без войни, грабежи и унищожаване на природата.

В предварителния призив към протеста беше отправена покана за включване към събитието на „всички истински патриоти, всички патриотични и антиимпериалистически формации“. От „23 септември“ изказваме задоволство, че отделни представители на патриотични организации действително се включиха в конкретното събитие. Същевременно редица партии и движения, определящи себе си за леви и/или патриотични, или опозиционни на евро-атлантическата политика, не взеха участие. Това още повече прави впечатление, като се има предвид, че много от тях иначе излязоха с декларации и позиции, осъждащи т. нар инцидент от Чешнегирово. Според нас е време те да доказват своите позиции на дело – като се включват или организират протестни прояви, съответстващи на заявяваните от тях в печата и медиите позиции. Борбата за изгонването на чуждите окупаторски военни части и освобождаване от колониалния статут, наложен на България, е борба продължителна. Тя изисква съвместни действия на редица организации /на тези, които са готови да докажат думите си с дела/ и мобилизиране на народа за борба. За нас това е правилният път в национално-осободителната борба, която предстои.

 Медийното отразяване на събитието мина съвсем без изненади. От страна на организатора покана до всички основни медии беше разпратена на общо основание. Всички представящи се за „национални“ частни и държавни медии, с изключение на БНР (Българско национално радио, програма „Хоризонт“), не отразиха протеста. Така например, екип на корпоративната БТВ дойде, снима и записа изказвания, но „свободата на словото“ впоследствие не е позволила излизането с репортаж. Разбира се, това не е първият път, в който главните медии напълно пренебрегват събития, противопоставящи се на престъпленията на правителствата на САЩ или на техни верни сателити. В крайна сметка става въпрос за журналистика, която е изначално създадена или овладяна от същите тези олигархични корпоративни външни и вътрешни интереси. На свой ред, разбирайки за събитието на общо основание, представители на руски медии присъстваха и излязоха с репортажи от протеста (сред тях телевизия RT). Медийна гласност основно преди протеста дадоха и няколко български сайта (сайтът „Барикада“ излезе с репортаж), което е добър пробив насред иначе грижливо наложената медийна „чистота“ – да не се допуска критика на САЩ и широкоразгласявания като безалтернативен „евроатлантически“ курс. Всичко това ни подсказва, че предприетата борба се спречка освен с всичко друго, още и с една грижливо наложена цензура от основните медии. Борбата за свобода и справедливост ще се води занапред и на този фронт.

Репортажът на Движение „23 септември“ можете да гледате тук: