Да защитим правото на защита!

Режимът в Турция арестува и изправи пред съда близо двайсет адвокати. Делото, което има изцяло политически характер, ще бъде разгледано на 3-7 декември 2018 г. в Силиври/ Истанбул.

На 12 септември 2017 г. в Бюрото на народните юристи (HHB-Halkın Hukuk Bürosu) нахлува турската полиция, която арестува всички намиращи се там адвокати. Арестите продължиха и по домовете на адвокатите от бюрото и общо бяха арестувани 17 адвокати. След едногодишен престой в ареста, където бяха подложени на лишения, изтезания и пълна изолация, делото на арестуваните адвокати беше насрочено дело на 10-14 септември 2018 г.

Според режима „тежките престъпления“ на народните адвокати са:

– защитаваха в съда правата на семействата на загиналите миньори в Сома и Ерменек срещу собствениците на мините;

– поеха защитата на преподавателите Нурие Гюлмен, Семих Йозакча и останалите десетки хиляди несправедливо изхвърлени на улицата държавни служители;

– поеха защитата на революционерите, които се борят срещу империализма и фашизма;

– защитиха ученици и студенти, арестувани само защото искат безплатно образование;

– поеха защитата на TAYAD (Сдружението за взаимопомощ и солидарност с политическите затворници и семействата им) и на прогресивни хора на изкуството.

 В съдебната зала те от подсъдими се превърнаха в обвинители. Делото, започнало на 10 септември сутринта, завърши на 14 септември през нощта. Решението на съда беше да бъдат незабавно освободени всички адвокати. И те бяха освободени късно през нощта.  Но, още преди да са изминали 8 часа от това решение на съда, след натиск от страна на правителството отново беше издадена заповед за повторно арестуване на 12 от освободените адвокати. Така преди да са изминали дори 12 часа народните адвокати бяха арестувани отново.

Правителството обаче не се задоволи с повторното арестуване на адвокатите. За назидание целият съдебен състав на 37-ми наказателен съд за тежки престъпления, който, съобразявайки се с изискванията на закона, взе решение да бъдат освободени народните адвокати, беше разпуснат. Председателят на този съдебен състав беше понижен и назначен в друг съд. Друг член на съдебния състав беше прехвърлен в отдел търговски дела. Набързо беше събран нов съдебен състав, който  веднага взе решението за повторно задържане на освободените адвокати.

Режимът се опитва да скрие от обществото съдебната разправа, която подготвя. Затова присъствието в съдебната зала ще е значима подкрепа за подсъдимите адвокати – достойни дъщери и синове на турския народ, противопоставящи се срещу фашистките репресии на режима на Ердоган.

Предстои ново заседание по делото срещу народните адвокати на 3-7 декември 2018 г.

Призоваваме ви да станете част от международната делегация, която ще наблюдава спазването на правата на подсъдимите адвокати. Важно е присъствието на независими наблюдатели в съдебната зала. Важно е да бъдем в този момент до адвокатите на народа. Важно е защитим едно от основните човешки права – правото на справедлив съдебен процес.

АНТИИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИ ФРОНТ

antiimperialistfront@gmail.com