Солидарност с борците срещу фашизма!

Айтен Озтюрк е от арабски произход, родена е в град Антакия (Турция). От рано се включва в борбата за независима, демократична, социалистическа Турция. В тази борба тя губи брат си, неговата съпруга и сестра си.

Айтен излежава присъда и е освободена. Наред с мъката за близките и другарите си, тя нарамва и борбата им. Продължава своята организационна дейност и отново попада в списъка на издирваните. Тогава решава да напусне Турция и да продължи по пътя на борбата в емиграция. На 9 Март 2018 година Айтен е арестувана на летище Харири в Бейрут (Ливан) със съмнение за нередовни документи. Една седмица е разпитвана в отдел емиграция. Там не ѝ е разрешено да се възползва от правото си да емигрира в трета страна. Вместо това тя е „в неизвестност“ от 14 март до 28 август. Близки, адвокати, представители на различни организации въпреки усилията им не могат да получат информация от и за нея.

Запитано е ливанското правителство, къде е Айтен Озтюрк? Ако е осъдена кога, с какво обвинение, къде е закарана, защо адвокатите ѝ не получават информация за нея? Отговор няма.

Ако е предадена на турските власти, на какво основание и кога? Отговор няма.

Запитано е и турското правителство: ако Айтен е предадена от Ливан, къде се намира? Защо семейството и адвокатите ѝ не получават никаква информация? Отново няма отговор.

След като въпросите, зададени от близките и адвокатите на Айтен към съответните институции на двете страни, не намериха отговор, тогава приятели и другари на Айтен публично зададоха тези въпроси.

На 28 август т.г. специални части на турската политическа полиция инсценират „откриването“ на Айтен в безлюдна местност недалеч от Анкара. Късно вечерта на същия ден адвокатите успяват да я видят за кратко. На 30 август Айтен е изправена пред съд, който решава да бъде оставена в ареста, след което е откарана в затвора Синджан (в Анкара). Не ѝ  е дадена възможност да разкаже пред съда за преживяното. Не е изслушана, не е записано в протоколите, че през цялото време, докато е била в неизвестност, тя е била изтезавана. Очевидно режимът на Ердоган не желае да слуша неща, които са му добре известни и за това ние, нейните приятели ще ви предадем това, което тя разказа.

А именно, след арестуването си Айтен е поискала политическо убежище в трета страна. Извели са я от мястото, където е била държана една седмица с чувал на главата и белезници. Тя си спомня, че е качена на самолет и онези, които я водят, ѝ казват, че заради нея са докарали цял самолет.  Кацат може би след повече от час полет. Чувалът от главата ѝ не е свалян и ръцете ѝ постоянно са с белезници. Дни наред е изтезавана и държана гола, с вързани очи и ръце. Предлагат ѝ да сътрудничи.Тя отказва. Престава да говори каквото и да е с инквизиторите си. Мълчала месеци наред! Когато за първи път се среща с адвокатите тя има затруднения с говора!

Сега е в килия на затвора Синджан с още три затворнички. Те помагат на Айтен да се възстановява. Преброили са 868 белега от рани по тялото ѝ.

Както всеки престъпник режимът на Ердоган се страхува от истината и се старае да скрие своите престъпления. За това ние ще направим всичко, което е по силите ни, истината за Айтен да стигне до колкото може повече хора, за да могат те да изразят възмущението си от факта, че един политически емигрант е арестуван и предаден против волята му на държавата, която го преследва, след което в продължение на месеци е подложен на изтезания и държан в неизвестност. Апелираме:

Пишете на министъра на правосъдието на режима на Ердоган в Турция и на правителството на Харири в Ливан, протестирайте пред посолството на Турция.

Може да пишете и на Айтен в затвора, всеки поздрав ще е лек за раните ѝ.

Настояваме правителството на Харири да предостави пълна информация и да посочи виновните за арестуването и депортирането на политическия емигрант и борец срещу фашизма Айтен Озтюртк от Ливан в Турция.  Режимът на Ердоган носи пълната отговорност за незаконното отвличане от друга страна, за лишаването от всякакви права и за жестоките изтезания на които е била подложена Айтен.

Не се съмняваме, че борбата на турския народ срещу фашисткия режим ще завърши с победа и това ще е най-суровото и справедливо възмездие за всичките му престъпления. Нека сега покажем нашата солидарност и подкрепа за Айтен, която е в първите редици на тази антифашистка борба.

Айтен вече извоюва своята победа с мълчанието си, сега е наш ред да издигнем гласа си в нейна защита! 

Антиимпериалистически Фронт

Адрес на Министерството на Правосъдието на Турция

06659 KIZILAY / ANKARA

Republic of Turkey

Ministry of Justice

Телефон:  +90 (0312) 417 77 70

Факс:  +90 (0312) 419 33 70

E-Mail:  info@adalet.gov.tr

———

Адрес на Айтен Озтюрк

Sincan Kapalı Kadın Hapishanesi

Sincan / Ankara

Ayten Öztürk