Дискусия: България в еврозоната – кой печели и кой губи?

В края на май месец тази година министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев заяви, че правителството е приело Национален план за въвеждане на еврото в България и посочи дата, на която това трябва да се случи – 1 януари 2024 г. Въпреки че страната ни не е обвързана с конкретен срок, в който да въведе еврото, и въпреки потенциално неблагоприятните последствия за българите, както и текущите противопоказни инфлационни тенденции, това решение беше наложено на обществото като безалтернативно и без провеждане на широк публичен дебат. Несъмнено финансова реформа, която по драматичен начин ще предначертае развитието на страната ни за десетилетия напред следва да бъде широко обсъдена сред българските граждани, а последвалото политическо решение да взима предвид в най-голяма степен интересите на мнозинството от тях.

Докато правителството взима подобни съдбоносни решения по непрозрачен и недемократичен начин, в публичното и академичното пространство се правят всякакви опити да се представи приемането на еврото като единствено благоприятен процес и се заглушават всякакви критични или дори балансирани гледни точки. Това се случва на фона на постоянно излизащите социологически проучвания, които сочат, че огромната част от българите имат притеснения относно приемането на еврото.

Поради това решихме да организираме тази дискусия с изявени писатели, учени и общественици, които със своя принос да дадат началото на широк обществен дебат относно ползите от подобно решение или по-скоро за това кому точно е изгодно то.

 Участници:

Ханес Хофбауер

Ханес Хофбауер е журналист и издател от Австрия, автор на книги по икономически и международни въпроси. Роден е през 1955 година във Виена, учил е икономика и история във Виенския университет. Някои от най-новите му книги са: „Балканската война – 10-годишното разрушаване на Югославия“ (2001); „Разширяването на ЕС на Изток: Историческа перспектива – Икономически двигатели – Социални последици“ (2008); „Диктатурата на капитала и загубата на суверенитета в постдемократичната епоха“ (2014) и „Образът на Русия като враг. Историята на една демонизация“ (2016).

В своята лекция Ханес Хофбауер ще разгледа въвеждането на еврото като кулминация от едно развитие, което има за цел да ограби държавите с неразвити икономики в южната и източната част на Европейския съюз. Чрез еврозоната тези държави са лишени от икономическа самостоятелност, а значими слоеве от населението им обедняват и се превръщат в нова емиграция за Запада. Печелившите от този тип „интегриране на периферията“ са единствено силните, износно-ориентирани капиталистически икономики от Севера на ЕС. Най-печеливша от този процес е Германия.

Ваня Григорова

Ваня Григорова: Еврозоната за прибалтийските държави и Гърция. Инфлацията ли е най-голямото предизвикателство пред новоприетите държави членки?

Ваня Григорова е икономист и синдикалист, председател на Сдружение „Солидарна България“. Тя е автор на анализи на социална тематика, международни търговски споразумения, синдикални и осигурителни проблеми. По тези и други теми има редица медийни и обществени изяви. Най-новата темата, която засяга е за икономическата криза в България след началото на военния конфликт в Украйна.

доц. д-р Григор Сарийски

Григор Сарийски изследовател и преподавател, работи в Институт за икономически изследвания към БАН. Доцент Сарийски е понастоящем най-известният критик на влизането на България в еврозоната. В интервюта и публикации като експерт той предупреждава, че приемането на еврото в България ще доведе до допълнителен срив на икономиката й, нова вълна на обедняване на населението и пълното лишаване на държавата от национален суверенитет. Еврозоната е печеливш ход за финансово-банковия сектор, който владее публичния дебат по темата и налага концепцията, че едва ли не еврозоната е печеливш ход за целия български народ.

– Дискусионна част

Задаване на въпроси към лекторите, изказване на мнения и коментари по темата.

Кога: 11 юни /събота/ 2022 година, начало 16:00 часа

Къде: Конферентна зала – Хотел „Света София“, София, улица „Пиротска“ № 18

Вход: Свободен

Организатори: Движение „23 септември“; вестник „Роте фане“ (Австрия)

Линк към събитието във “Фейсбук”

Още по темата: